Haberler

Rusya Tribünlere Oynuyor"

Selçuklu Akademik Düşünce ve Araştırma Merkezi (SADAM) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Metin Aksoy, Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını azaltma kararını değerlendirirken, "Rusya bu kararı alarak, 'Suriye'de barış ve demokrasi yanlısı bir Rusya algısı' oluşturmak ve oluşan bu algıyı daha sonra farklı bölgelerde kullanmak istiyor.

ABDULLAH DOĞAN - Selçuklu Akademik Düşünce ve Araştırma Merkezi (SADAM) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Metin Aksoy, Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını azaltma kararını değerlendirirken, "Rusya bu kararı alarak, 'Suriye'de barış ve demokrasi yanlısı bir Rusya algısı' oluşturmak ve oluşan bu algıyı daha sonra farklı bölgelerde kullanmak istiyor. Oysa sivilleri ve yardım konvoylarını vuran Rusya'dır. Rusya tribünlere oynuyor" dedi.

Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın DAEŞ ile mücadele bahanesiyle Suriye'ye girdiğini anımsattı.

Rusya'nın, Suriye'deki saldırılarını artırmasıyla Esed rejimi ve PYD/YPG'nin kontrol ettiği alanları genişletme fırsatı yakaladığını ifade eden Aksoy, "Rusya'nın saldırıları, Esed rejimine, kaybettiği yerleri büyük oranda geri kazandırdığı gibi uluslararası platformda Esed'in diplomatik adımlarını güçlendirdi. Bölgede 'Esed'siz bir çözümün olamayacağı' tezini uluslararası topluma kabul ettirdi" diye konuştu.

Asker azaltma kararı "göstermelik"

Aksoy, Rusya'nın Esed'in meşruiyet kaynağı olduğuna dikkati çekerek, dünyanın bu katliamlara son vermek yerine mülteci sorununa odaklandığının altını çizdi.

Rusya'nın, Suriye'de kısa süre önce kabul edilen ateşkes sonrasında askeri varlığını azaltma kararının "göstermelik" olduğunu belirten Aksoy, şöyle konuştu:

"Rusya bu kararı alarak, 'Suriye'de barış ve demokrasi yanlısı bir Rusya algısı' oluşturmak ve oluşan bu algıyı daha sonra farklı bölgelerde kullanmak istiyor. Oysa sivilleri ve yardım konvoylarını vuran Rusya'dır. Rusya tribünlere oynuyor. Suriye'de DAEŞ gibi terör örgütleriyle mücadele etme adına bölgede saldırılarını başlatmıştı fakat gelinen noktada DAEŞ varlığından hiçbir şey kaybetmedi. Suriye'deki saldırıların asıl amacının Esed rejimine can suyu vermek olduğunu ve bugün rejime belirli noktaya kadar güç kazandırdıktan sonra çekilme kararı aldığını söyleyebiliriz."

Ekonomik nedenler etkili

Aksoy, Rusya'nın, uçağının düşürülmesinden önce de Türkiye aleyhine olan tüm grupları desteklediğini ve Türkiye'nin bölgedeki tezlerinin ortadan kalkması için her türlü eylemi gerçekleştirdiğini söyledi.

Rusya'nın asker azaltma kararının birçok yönü olduğuna değinen Aksoy, bunların en başında ekonomik nedenlerin geldiğine dikkati çekti.

Aksoy, petrol fiyatlarının düşmesi ve buna bağlı talep azlığının Rus ekonomisini olumsuz yönde etkilemeye başladığını vurguladı.

Rusya varlığını "vekaletle" sürdürecek

Bu yaşananlar karşısında Rusya'nın kaldırılabilirlik kapasitesinin azaldığını aktaran Aksoy, şunları kaydetti:

"Rusya, 6 aydır sürdürdüğü yoğun saldırının, uzun vadede kendine ekonomik olarak kaybettireceğini öngördü. Zaten Esed gerekli motivasyonu ve gücü elde etmiş durumda. Öte yandan Rusya gerçek anlamda bölgeden çekilmiş değildir. Sadece askeri kapasitesini azalttı ve göstermelik olarak saldırılarını sınırlandırdı. Şu andan itibaren bölgede YPG ve Esed üzerinden muhalefetle mücadelesine devam ediyor. Doğrudan mücadele yerine 'vekalet' savaşı yürüterek, bölgedeki varlığını devam ettirmeyi planlıyor. Bu saatten sonra Rusya'nın genişlemeci siyasetini bırakacağını beklemek veya bu yönde analizler yapmak yanıltıcı olacaktır çünkü Rusya'nın bugüne kadar yapmış olduğu bütün saldırılar, yanına kar kaldı ve her zaman kazançlı çıkan taraf oldu. Bunu Gürcistan müdahalesinde, Kırım'ın ilhakında ve Suriye'de gördük."

Kaynak: AA / Güncel

Metin Aksoy Selçuklu Suriye Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title