Haberler

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu: Bu Krizden Çıkacağız ve Çözüm Bulacağız

Güncelleme:

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev, Anadolu Aslanları'yla bir araya geldiği toplantıda "Her krizden bir çıkış yolu vardır. Bu krizden de çıkacağız ve çözüm bulacağız." dedi.

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev, Anadolu Aslanları İş adamları Derneği (ASKON)'nin 'Türkiye-Rusya Ticari İlişkileri' konusunun ele alındığı toplantıda iş adamlarıyla bir araya geldi.

ASKON'un Topkapı'daki genel merkezindeki toplantıya bir konuşma yapan Podelyshev, geçtiğimiz Kasım ayında Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından Türk jetleri tarafından Rus SU-24 savaş uçağının düşürülmesi olayından önce iki ülke arasında ticari ve ekonomik alanda sıkı ve uzun vadeli ortaklık ilişkilerin olduğunu söyledi.

Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğinin 'uzun yıllara dayanan yüksek düzey ikili ilişkiler' ve 'karşılıklı önemli hacimdeki ticaret olarak' tanımlanabileceğini ifade eden Podelyshev, uçak düşürme olayından sonra Türkiye ile ticari ilişkilerin sınırlandırma önlemlerinin Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı'nın kararnamesi ve Rusya hükümetinin düzenlemeleri ile kontrol altına alındığını belirtti. Podelyshev, "Bu kararname ile, özellikle, vizesiz seyahat rejiminin askıya alınması, Rusya vatandaşlarına Türkiye'ye ziyaret amaçlı tur paketlerinin satışının durdurulması, ve diğer ekonomik önlemler öngörülmüştür. Bu kararnamenin geliştirilmesi için hükümetin düzenlemeleri kabul edilmiştir" diye konuştu.

"NEGATİF SİYASİ DURUMDA GELECEĞE DÖNÜK KISA VADELİ GELİŞMELER MÜMKÜN GÖRÜNMEMEKTEDİR"

Andrey Podelyshev, daha önceden yapılan anlaşmalar sonucunda bazı projelerde işbirliğinin devam ettiğini anımsatarak, "Ancak şu anda oluşan negatif siyasi durumda geleceğe dönük kısa vadeli gelişmelerden bahsetmek mümkün görünmemektedir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden daha önceden de hazırlığını yaptığını belirtmiş olduğu olası karşı yanıtlarını da dikkate almak gereklidir" ifadelerini kullandı.

İŞ ADAMLARININ SORULARINI YANITLADI

Konuşmasının ardından Rusya Başkonsolosu Andrey Podelyshev, iş adamlarının sorularını yanıtladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin ne zaman düzeleceğine dair görüşlerinin sorulması üzerine Podelyshev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Atina'da bu konuyla ilgili yaptığı açıklamaları hatırlattı.

"TÜRKİYE RUSYA SİYASİ İLİŞKİLERİ BÖLGEDE ÖRNEK OLACAK ŞEKİLDE GÖSTERİLEBİLİRDİ AMA MALESEF...."

Bir iş adamının üyenin, "Her iki ülkenin iş adamlarına neler söylemek istersiniz" şeklindeki bir sorusuna Podelyshev, "Bu olaylardan dolayı gerçekten çok üzgünüz. Şunu belirtmeliyim ki Türkiye halkı bizim için çok yakın bir halktır. Mesela yüzbinlerce Rus ile Türk evli. Türkiye ile Rusya'nın birbirine bağlı olan çok zengin bir geçmişi var. Türk halkları Rusya'daki nüfusun ciddi bir kısmını oluşturmaktadır. Bizim için ikili ticari ve ekonomik ilişkiler de çok önemliydi. Mesela Türk müteahhitleri örnek gösterebiliriz. Bakıldığında Türkiye-Rusya siyasi ilişkileri bölgede örnek olacak şekilde gösterilebilirdi. Ama maalesef o olaydan (uçak düşürme) sonra bunu söyleyemiyoruz" şeklinde yanıt verdi.

"KİMSE BUNU BOZAMAZ"

Başkonsolos Podelyshev, "Bu krizi fırsata çeviremez miyiz?" şeklindeki bir soruya ise şöyle yanıtladı:

"Her krizden bir çıkış yolu vardır. Bu krizden de çıkacağız ve çözüm bulacağız. Bu krize çözüm bulmak ve ileriye gidebilmek için iki ülke birbirine saygısını devam ettirmelidir. İki ülkenin birbirini anlaması, anlamaya çalışması lazım. Şu anda insani, ekonomik, kültürel alandaki ilişkilerimizi kullanarak devam ettirmeliyiz. Bu ilişkiler iki ülke arasındaki en temel ilişkilerdir. Kimse bunu bozamaz."

Soru-Cevap bölümünün ardından Başkonsolos Podelyshev'e günün anısında bir tablo hediye edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Turizm Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (12)

koc baba:

sizlerle uyum yok artık belkı putin gıderse bır seyler olur o oldugu mudetce hayır

25
1
yanıtYanıtla
Zekasiz:

Rusya ve Turkiye bu sorunu cozecek ve tekrar isbirligi yapacak. Ortadoguda sadece iki devletin cikarlari daha cok ortusuyor. Abd ve ab, Rusya ve Turkiyenin iliskilerinden rahatsiz oldugu icin, ucak krizini cikardilar. Rusya ve Turiye''ye zaman kaybettirmek icin Terorle mucadele bittikten sonra, Rusya ileiliskiler normale doner, ab ve abd''ye ragmen. Cun ki bu iki devletin muttefikligi abd ve ab nin butun oyunlarini bozar ve bozacak derim.

3
0
yanıtYanıtla
rusyadan bize:

düsman olmazzzzzzzzzzzzzzzzz. . . . . . . komsu komsunun tuzuna muhtactir o kadarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. . . bitttiiiiii. . . bu kadar basittt. . . . .

2
0
yanıtYanıtla
Turk:

Kardeslerim Russiya musalmanliga dogru irelliyor bu il resmi olarak Russiyada ramazan olacak. Rusiya Turkiye yakinlasmasi ABD ve Ab-ni narahat ediyordu bundan dolayi ucak krizi cikarildi. Russiya ayni mallari İrandan ucuz fiyata ala bilirdi acak yapmadi bunu neden anlamiyoruz. Russiya Turkiye yaklasmasi ABD-in orta dogudan getmesi demek. Moskovada caminin aclisinda İzraile karsi Filistine yardim edeceyinide soyledi Putin. Adam ne yapsin.

2
0
yanıtYanıtla
putin:

reis nooolur beni affet. . . . . gözünün yağını yiiyiiim. .

1
1
yanıtYanıtla
Bir berber be birader:

Turkiye Rusya icin abd ve ab''den daha guvenilir bir ulke. Rusya''da icinde Turkiye daha guvenilir bir ulke. Abd ve ab ''den ayiya post, bize dost olmaz.

2
0
yanıtYanıtla
Orhan UsMobil-IOS:

Bu fotoğraf niye böyle Türk bayrağı Türk toprağı neden böyle kırılmış yıkılmış gösteriliyor Bu kabul edilemez bir habercilik

1
0
yanıtYanıtla
adı lazım değil:

bunun anlamı iki ülke birbirine kırgın, kırılmış ama yıkılmamış onarılabilir anlamı taşıyor, böyle şeylere kafayı yorana kadar gidip biraz hayırlı işler yapın

yanıt1
yanıt0
Rahmet ve KazanımlarMobil-IOS:

Allahım sen biliyorsun

1
0
yanıtYanıtla
en çok ticaret yapan en iyi dostdur:

türkiyenin kimseyle düşman olmak gibi bir düşüncesi yok, türkiyeye bir adım gelene türkiye iki adım gider, türkiyenin dünyada ticaret yapmadığı ülke yoktur, tüm ülkelerden neyi ucuza getiririr, neyi hangi ülkeye daha fazla karla satar türkiye dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmeye çalışmaktadır, hiç bir ülkeye düşmanlık yapmaz, tüm ülkelerle ticaretini artırmaya çalışır

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title