Haberler

Rusya Krizi, Biga'ya Kurulacak Termik Santralin Yapımını Rafa Kaldırabilir

Güncelleme:

Çanakkale'de kurulacak ve Rus kömürüyle çalışması planlanan 11'inci termik santrale ÇED onayı çıktı. Uçak kriziyle ithalatın kesilme ihtimali, santrali de rafa kaldırabilir.

Çanakkale'de kurulacak 11'inci termik santral için de ÇED onayı çıktı. Santrallerin Rus kömürüyle çalışması planlandı. Uçak krizi yüzünden ithalatın kesileceği, üretimin duracağı endişesi başladı. Çevreciler, "Böylece doğa kurtulur" dedi. Biga'da termik santral istemeyen yöre halkı, seslerini duyurmak için eylem yapıyor.

VATANDAŞ SANTRAL İSTEMİYOR

Doğal güzellikleriyle dikkat çeken Çanakkale Karabiga adeta termik santrale kurban ediliyor. Bölgede 6,6 kilometre mesafede 4 termik santral planlanıyor. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar ise seslerini duyurmak için eylem yapıyor. Yöre halkı, yetkililere ve hükümete, "Bizi, çocuklarımızı, torunlarımızı kanser yapacaksınız. Siz çekip gideceksiniz biz küllerle kalacağız. Biz beldemizde termik istemiyoruz" diye haykırıyor.

Çanakkale'nin cennet koyları, termik santrallerle yok olma tehlikesi altında!.. Bölgede yapılması planlanan 11 termik santralde son aşamaya gelindi. Devlete ait ormanlık alana inşa edilecek ve 2 üniteden oluşan Biga Termik Santrali geçtiğimiz günlerde ÇED onayını aldı. Faaliyete geçen ve yapımı planlananlarla birlikte sayısı 11'i bulan Karabiga'daki termik santraller, bölgenin doğasını yok edeceği gibi yeni krizin de kapısını aralıyor.

ÇED RAPORUNA DA GİRDİ

Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından 953 bin 197 metrekarelik alanda kurulacak Biga Termik Enerji Santrali (TES) projesinde olduğu gibi yarımadada planlanan tüm termik santrallerde deniz yolu ile ithal edilecek kömürün kullanılması planlanıyor. ÇED onayı alan Biga Termik Santrali için hazırlanan raporda da "Kömürün temin edileceği ülkeler ve bölgelerin Rusya başta olmak üzere, Kolombiya/Güney Amerika, Güney Afrika vb. olması öngörülmektedir" ifadesi yer alıyor.

DİĞER SANTRALLERİ ETKİLER

Kömürün yurtdışı pazarından Çanakkale kıyılarına deniz yolundan gemilerle getirilmesi öngörülüyor. Çanakkale'nin eşsiz doğasını yok edecek termik santralin, ÇED raporunda ön görülemeyen Rusya krizinden etkileneceği ortada. Bölgede planlanan termik santrallerin hepsinin ithal kömür ile çalışacağı göz önüne alındığında benzer bir durumun diğer santralleri de etkileyeceği düşünülüyor.

HİÇBİR İMAR PLANI YOK

Rusya krizinin etkileyeceği santraller Biga Yarımadası'nın havasını, denizini, doğasını yok edecek olması nedeniyle de uzun süredir bölge halkının ve çevrecilerin tepkisini çekiyor. Alanda hiçbir imar planı ve jeolojik-jeoteknik etüd raporları bulunmuyor. Santral için hazırlanan ve onaylanan ÇED raporunda yer alan bilgilere göre Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (ICUN) Kırmızı Listesi'nde bulunan Mavraki, Palamut, Çırçır, Lapin, Tirsi, Mersin Balığı, Vatoz, Kedi Köpekbalığı, inşaatın yapılacağı koyda yaşıyor.

16.YÜZYIL'DA BATAN GEMİ

ÇED süreci kapsamında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede de denizde arkeolojik buluntular tespit edildi. Arkeolojik buluntuların; 16. Yüzyıl'da batan bir Osmanlı gemisine ait olduğu anlaşıldı.

SANTRAL BU ORMANA YAPILACAK

Kendi şirketine ÇED olumlu raporu vermiş
Projenin tepki çeken bir başka boyutu da santral ve ÇED dosyasını hazırlayan şirket arasındaki bağ. Santral, Selahittin Hacıömeroğlu'nun yönetim kurulu başkanı olduğu Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş'ye ait. Hacıömeroğlu, kendi santrali de dahil yarımadada planlanan birçok santralin ÇED dosyasını hazırlayan Çınar Mühendislik'in de sahibi.

1.6 MİLYAR DOLAR YATIRIM

BOTAŞ'taki yolsuzluk iddiaları üzerine açılan davada da tutuklu olarak yargılandıktan sonra serbest bırakılan Selahittin Hacıömeroğlu, bağımsız bir şirket tarafından hazırlanması gereken ÇED Dosyası'nı kendi şirketine hazırlatarak başka bir hukuksuzluğa imza atmış durumda.
Termik santral proje etki alanı içerisinde Değirmencik, Bekirli, Cenal, Karaburun 1-2, Kirazlıdere 1-2, Ağan, Kocadalyan olmak üzere 9 termik santral bulunuyor. 2 üniteden oluşacak Biga Termik Santrali ile rakam 11'e çıkacak. Yatırım tutarı 1.6 milyar dolar. Yatırımın 480 milyon doları öz kaynaklardan, 1 milyar 120 milyon dolarlık kısımı da kredi kaynaklarından sağlanacak.

42 BİN AĞAÇ KESİLİP SANTRAL KURULUYOR

Balıkçılık, tarım ve hayvancılıkla geçinen Karabiga'da yoğunlaşan santraller büyük tepki topluyor. Santrallere en son eklenen 770 megawattlık 2 üniteden oluşan Biga Termik Santrali, Çevre Düzeni Planı'nda "orman alanı" olarak ilan edilen 953 bin metrekarelik alanda kurulacak. Santral için yaklaşık 42 bin ağacın kesileceği tahmin ediliyor. (Kaynak:Sözcü)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Çanakkale Karabiga Biga Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (9)

AKL I SELİM:

Vatandaş bi ağaç kesse hapsi boylar. Bu santraller hep yeşil alanlara yapılmak zorundamı gidin çorak arazilere yapın santralinizi .

4
0
yanıtYanıtla
çevreyi ağaçları koruyalım sahip çıkalım:

çevreye tamamen düşman oldu bu akp ağaçlandırma yapacağına ağaçları kesiyor. zaten heryer bina oldu nefes alamaz olduk temiz hava falan kalmadı sonumuz çine benzemez inş. oradaki hava kirliliği yüzünden insanlar maskelerle gezer oldular. umarım bizimde sonumuz öyle olmaz :(

3
1
yanıtYanıtla
ceyhun:

oraların eski halini biliyorum, hemen yanında tarihi sur kalıntıları olan yeşillikler içinde bir yer. . . son halini görünce kahrolmamak elde değil. Yazık çok üzücü. . .

3
0
yanıtYanıtla
mentollü:

bu devirde kömürde santralmi olur? hesler neden yapıldı, rüzgal gülleri ne işe yarıyor, hani nükleer yapılacaktı. . kömür 16. yüzyılda kaldı yahu.

2
0
yanıtYanıtla
Reis:

Celski! Cunku obur haberde soyle yaziyor? '' kotu haber Irandan geldi '' diye manset var demek istedigim disa bagimliligimiz birde elektrigie dis bagimli oldugumuzu dusunun? Eger 78 milyon insan refaha kavusacaksa biga yi kurban etmemiz lazim

0
2
yanıtYanıtla
kimse santral yapılmasın demiyor:

yerleşimin olmadığı, tarıma, turizme uygun olmayan ücra yerlerde yapılsın. . Ama tabi bu patronların işine gelir mi? Gelmez. çünkü o inşaatleri yapmak ve kömürü oralara getirmek onlar için pahalı olur. bir avuç azınlık daha fazla kar etsin diye yapılıyor bunlar

yanıt1
yanıt0
hukuk, adalet nerdesin?:

o yemyeşil toprakları, masmavi denizi katlettiler. . Kurak, kuş uçmaz kervan geçmez bi sürü arazi varken sırf ceplerinden daha az para çıksın diye deniz kıyılarını gaspediyorlar.

2
0
yanıtYanıtla
isa gün:

Çalı tipi bitkilerden başka bölgede tek bir ağaç yoktur.

0
0
yanıtYanıtla
niyazi miyazi:

güzelim memleket gitdi günde 1500 ton kömür yanaçak kül ve kül kokusu çevreye müthiş zarar verecek

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title