Haberler

Rusya-Kazakistan Ekonomik Ortaklığı

Güncelleme:

İki günlük resmi ziyaret için Öskemen'de bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bölgedeki Kazak Rus ekonomik iştiraklerini ziyaret etti.

İki günlük resmi ziyaret için Kazakistan'ın Doğu Kazakistan eyaleti merkezi kenti Öskemen'e gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bölgedeki Kazak-Rus ekonomik iştiraklerini ziyaret etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov söz konusu ziyaretinde mevkidaşı Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov ile bir araya geldi.

Görüşmede siyasi ve ekonomik gündemin yanı sıra Avrasya Ekonomik Birliği çerçevesinde Kazak-Rus iş birliği tartışıldı. Yerlan İdrisov görüşmede yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Kazakistan'ın en büyük sanayi merkezlerinden biri olan Öskemen'e yaptığı söz konusu ziyaretin ikili ticaretin yüzde 70'inin iki ülke sınırları üzerinden yapılması nedeniyle sembolik önem taşıdığını ifade etti.

İdrisov, mevkidaşı Lavrov'un ziyaretinin ticaret ve ekonomik, kültürel ve insani ilişkileri güçlendirmek ve genişletmenin semeresini almak için fırsat sağladığını kaydetti.

Avrasya Ekonomik Birliği

Lavrov-İdrisov görüşmesinde Mayıs 2014'te Kazakistan'ın başkenti Astana'da imzalanarak Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında hayata geçen Avrasya Ekonomik Birliği'nin genişleme sürecini de ele aldı.

Ermenistan'ın katılım sürecine ilişkin yol haritasını tamamladığını bildiren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, artık katılıma ilişkin detayları tartıştıklarını, Kırgızistan'ın ise hala birliğe katılım yol haritasını uyguladığını, Rusya ve Kazakistan'ın söz konusu süreçte Kırgızistan'a destek olmaya devam ettiğini söyledi.

İki günlük ziyareti sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, aralarında Asya Auto'nun Özkemen'deki otomobil fabikasının ve Kazakistan Ulusal Atom Kuruluşu (Kazatomprom) tesisinin de bulunduğu Doğu Kazakistan'daki bazı Kazak-Rus ekonomik iştiraklerini ziyaret etti.

Doğu Kazakistan'da ekonomik, bilim, tıp, eğitim ve kültürel alanlarda faaliyet gösteren Kazak-Rus 250 iştiraki bulunuyor.

Kazakistan-Rusya ticaret hacmi 2013 yılında 26,4 milyar dolara ulaştı. Rusya bu dönemde Kazakistan'dan 9 milyar dolar ithalat, Kazakistan'a 17,4 milyar dolar da ihracat yapmıştı.

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat  Kelimbetov yakın zamanda yaptığı açıklamada, Kazakistan'ın ana ticari ortağı olan Rusya'nın 2014 yılını sıfır büyüme ile kapatma ihtimaline karşı, Rusya üzerinde artan yaptırımlar ve bu ülkeden sermaye çıkışından kaygılı olduklarını açıklamıştı.

Kazakistan Merkez Bankası şubat ayında para birimi tengeyi yüzde 18-20 devalüe etmiş, Kazak ekonomi otoriteleri Rus rublesindeki değer kaybının söz konusu para politikası değişikliğinde etkili olduğunu bildirmişti. - Astana

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Sergey Lavrov Kazakistan Avrasya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title