Haberler

Rusya ile Abhazya Arasındaki Ortaklık Anlaşması

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Perebyynis: "Ukrayna, Rusya'nın Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya Özerk Cumhuriyet ile Müttefiklik ve Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalamasını kınıyor ve tanımıyor"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Abhazya arasında imzalanan Müttefiklik ve Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı tanımadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yevgeniy Perebyynis, yaptığı açıklamada Ukrayna'nın, Rusya'nın Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya Özerk Cumhuriyet ile Müttefiklik ve Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalamasını "kınadığını ve tanımadığını" kaydetti. Perebyynis, bunun Rusya'nın uluslararası hukuku görmezden geldiğinin bir kanıtı olduğunu, ayrıca Karadeniz bölgesindeki istikrarı bozmaya yönelik yapılan kasıtlı bir provokasyon olduğunu ve bunun Avrupa kıtasındaki güvenlik ve istikrara tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Perebyynis, Rusya'nın saldırganlığından zorluk çeken Ukrayna'nın, Gürcistan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğünü tam olarak desteklediğini kaydederken, demokratik dünyayı Rusya'nın bundan sonra da uluslararası güvenlik sistemi ve uluslararası hukuku bozmasına izin vermemek için kararlı adımlar atmaya çağırdı.

-"Rusya, ayrılıkçıları desteklemeyi sürdürüyor"

Süzcü Perebyynis, Rusya'nın doğudaki ayrılıkçıları desteklemek amacıyla bölgeye askeri araç göndermeye devam ettiğini kaydederek, bu çerçevede son 24 saatte aralarında 6 zırhlı aracın da bulunduğu 85 aracın Rusya üzerinden Luhansk'a girdiğini dile getirdi.

Perebyynis, dün ülkenin İzvarino geçiş noktası üzerinden aralarında 6 zırhlı aracın da bulunduğu 85 aracın Luhansk'a doğru ilerlediğini kaydederek, büyük bir kısmı binek araç ve otobüslerden oluşan bu araçlarda askerlerin ve cephanenin bulunduğunu ileri sürdü.

Ukrayna askeri makamlarınca yapılan diğer açıklamada da ateşkese rağmen, ayrılıkçıların son 24 saatte 36 kez ateşkes ihlali yaptığı ifade edilirken, ülkenin doğusunda meydana gelen bu silahlı çatışmalarda bir askerin yaşamını yitirdiği, 5 askerin de yaralandığı bildirildi.

Ukrayna makamları, ülkenin doğusunda marttan bu yana süren ayrılıkçı hareketin Moskova tarafından desteklendiğini savunurken, Rusya bunu reddediyor. Ayrılıkçılarla Ukrayna ordu birlikleri arasında aylardır devam eden çatışmalarda 4 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Rusya Federasyonu Gürcistan Ukrayna Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title