Haberler

Rusya Buğdayı Kesti, Ekmeğe Zam Yolda

Güncelleme:

Büyük ithalatçı Rusya buğday musluklarını kapatınca Türkiye'de buğday üretimi bu yıl 3 milyon 50 bin ton geriledi. Yeni yılda vatandaşın ekmeğine zam kapıda...

Kuraklık, don ve sel baskınları nedeniyle bu yıl tahıl üretiminde istediği verime ulaşamayan Türkiye'ye bir kötü haber de Rusya'dan geldi. Rublenin dibe vurduğu Rusya'da Tahıl Birliği, ülke içindeki arzı korumak için tahıl ihracatını durdurduğunu açıkladı. Ekmeklik ve makarnalık buğday açığını Rusya'dan kapatan Türkiye'de de ekmeğe zam geleceği konuşulmaya başlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri de buğday üretiminin bir yılda yüzde 13.8 gerilediğini ortaya koyuyor. TÜİK'e göre 2013'te 22 milyon 50 bin tonluk buğday üretimi, bu yıl 19 milyon tona geriledi. 7 milyon 900 bin ton olan arpa üretimi ise 2014'te 6 milyon 300 bin tona düştü.

YENİ ZAM YOLDA

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, üretimdeki bu düşüşün hem üreticiye hem de tüketiciye pahalıya patlayacağını söyledi. Güngör, "İklim değişikliğinin neden olduğu verim düşüklüğü 2015-2016 döneminde de devam edecek. Bu durum da tüketicilere zam olarak yansıyacak" dedi.

15 MİLYON DÖNÜM BOŞA ÇIKTI

Özden Güngör, çiftçilerin de mazot ve gübre gibi girdi maliyetlerinin artması ve devletin üreticileri desteklememesinden dolayı buğday ekmekten vazgeçtiğini belirtti. "Türkiye'de 2002 yılında 93 milyon dönüm alanda buğday ekimi yapılırken, günümüzde bu rakam 78 milyon dönüme geriledi" diyen Güngör, şöyle konuştu: "Buğdayda bazı yıllar hiç fiyat açıklanmazken, bazı yıllarda da Toprak Mahsulleri Ofisi'ne maliyetlerin altında açıklattırılan alım fiyatları üreticiyi şaşkına çevirdi. Yani ektikçe zarar eden çiftçimiz, son 12 yılda, 15 milyon dönüm yani Belçika büyüklüğündeki alanı boş bıraktı."

SIKINTI YOK (!)

TMO ise yaptığı açıklamada tozpembe bir tablo çiziyor. TMO depolarında 2.5 milyon ton buğday stoku bulunduğunu ifade eden yetkililer, bu stoğun ihtiyaca göre tüketim bölgelerine sevk edileceğini belirtti.

BUĞDAYA EK VERGİ GELDİ

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, buğday ihracatına vergi getirilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı. Buna göre 1 Şubat 2015'ten itibaren buğdayda yüzde 15 ihracat vergisine ek olarak 7.5 euro/ton vergi alınacak. Bir ton buğdaydan alınan vergi 35 eurodan az olmayacak.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Rusya Federasyonu Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (107)

m.klcMobil-ANDROID:

Türkiye gibi bir tarım ülkesinde yaşarken buğday neden Rusya'da n alınır benim mantığın almıyor

53
1
yanıtYanıtla
muzo:

hedef 2023 full ithalata dayalı tarım

44
3
yanıtYanıtla
gerçekçi:

ben polatlılıyım 2005 yılında ticaret borsasına buğday sattım 590 kuruştan mozotun litresi 1. 55 kuruştu gübre 370 tl idi tonu yıl 2014 aynı buğdaydan sattım 650 kuruştan mazotun litresi 4500 gübrenın tonu 2014 1420 tl gelin bu işin içinden çıkın zararına ürtim yapılıyor artık kimse ekim yapmak istemıyor zaten hükümette ektirmek istemıyor rusyadan almak işine gelıyormuş bigün rusya kapatır vermezse halkımız ne yapacak her şeyı yurt dışından alırsak biz nasıl özgür kalırız?

34
2
yanıtYanıtla
rocky:

yakında hepimiz acımızdan ölürüz akp saolsun

30
4
yanıtYanıtla
vatandaş:

Ahir zaman bereketsizliği. Hiçbir şeyin bereketi yok. Faizle geçinen toplumların zaten bereketli yaşaması düşünülemez. Ortalık şer doldu. İnsanlar azdı, Allah cc. sonumuzu hayır etsin. . .

30
3
yanıtYanıtla
ahmet:

2002 den önce hiç olmazsa varlık içinde yokluk yaşıyoduk şimdi ise yokluk içinde yokluk yeni türkiye

24
8
yanıtYanıtla
vatandaş:

Bu tamamen devletin suçudur. İnsanları verginin faizin altında ezersen herkes elini ayağını çeker üretim yapmaz. Rusyayı ne suçluyorsun ki kötü yönetimi kötüle.

27
4
yanıtYanıtla
son osmanli:

size haktir hak verin oyunuzu hirsizlara ekmek onliraya ciksa acimam oyunuzu verirken hic düsünmeden verdiniz tayabin verdigi makarnalari yersinizBu Haberle İlgili Yorumunuzu Yazın

23
4
yanıtYanıtla
gümüşhacıköylü:

ben amasyadan çifçiyim artık buyday ekimini bıraktık daha doğrusu çifçiliği bırakıyoruz çünkü gemisi olana mazot 1 lira çifçiye 4390tl güpre 85 tl nasıl ekip para kazanacağız arazilerimiz otluk alan oldu ekemediğimiz için köyümüzün halkı artık her evden bir iki kişi büyük şehirlere inşatlara calışmaya gidiyoruz ne yapalım köyde açmı kalalım araziler satlık gelsin devlet elimizden alsın kendileri üretsin biz bittik üretemiyoruz

27
0
yanıtYanıtla
Yiyecek ekmeğimiz bile yok artık.Mobil-IOS:

Bu hükümet baştayken açlıktan öleceğimiz günlerde gelecektir. Durmak yok yola devam..

19
7
yanıtYanıtla
Tüm 107 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title