Haberler

Rusya'daki Başörtüsü Yasağı Kararı

Güncelleme:

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Rusya'da "Müslümanların üzerindeki baskının giderilmesini" talep etti.

Ünsal, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy'ye bir mektup gönderdi. Derneğin internet sitesinde yayınlanan mektupta Ünsal, Rusya Yüksek Mahkemesi'nin ortaöğrenimde başörtüsü yasağını onamasına tepki gösterdi.

Rusya'nın Stavropol bölgesinde Müslüman kız öğrencilerin okullarına başörtüsüyle girmelerine izin verilmediğini ve haksızlığı mahkemelere taşıyan öğrencilerin olumlu bir sonuç alamadığını hatırlatan Ünsal, Rusya Yüksek Mahkemesi'nin yerel mahkemenin verdiği yasak kararını onadığını kaydetti.

Kararı üzüntüyle öğrendiklerini belirten Ünsal, mektubunda, "Bu kararla eğitim kurumlarında Müslüman öğrencilerin başörtülü olarak yer almaları ülkeniz çapında yasaklanmıştır" ifadelerini kullandı.

-"Özgürlüklerin kısıtlanması en temel insan haklarının ihlali"

İslam inancına göre Müslüman kadınların belirli bir yaştan sonra başlarını örtmelerinin zaruri olduğunu belirten Ünsal, mektubunda şu ifadeleri kullandı:

"Müslümanların kendi çocuklarını inandıkları dinin prensiplerine göre yetiştirmeleri de uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınmış bir haktır. Dini inançlar nedeniyle herkesin faydalandığı hak ve özgürlüklerin kısıtlanması en temel insan haklarının ihlali anlamına gelmektedir. Sayın Büyükelçi, Rusya Federasyonu sınırlarında yaşayan yüzbinlerce Müslümanın var olduğu düşünüldüğünde söz konusu mahkeme kararlarıyla çok sayıda hak ihlaline sebebiyet verileceği açıktır. Bu vesileyle insan haklarını temel alan devlet anlayışınızın gereği olarak söz konusu engelleme ve kısıtlamaların giderilerek ülkeniz Müslümanlarının üzerindeki baskının giderileceğine inanıyoruz."

Ünsal, 2013 yılının şubat ayında Said Nursi'nin 16 kitabının Kaliningrad mahkemesi tarafından yasaklandığını ve bu kitapları bulunduranlar hakkında yasal işlem yapılmasının önünün açıldığını hatırlattı.

Rusya Yüksek Mahkemesi, 10 Temmuz'da görülen duruşmada, Stavropol Bölge Mahkemesi'nin ortaöğrenim kurumlarında başörtüsünün yasaklanmasını öngören kararının hukuki olduğuna karar vermişti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Faruk Ünsal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title