Haberler

Rusya da Türk Keşif Uçağını Düşürmüştü

Rusya'nın 1976 yılında Iğdır semalarında keşif uçuşu gerçekleştiren RF-5A tipi iki Türk keşif uçağından birini, "sınır ihlali" iddiasıyla düşürmesine tanıklık eden köylüler, o gün yaşananları anlattı.

HÜSEYİN YILDIZ - Rusya'nın 1976 yılında Iğdır semalarında keşif uçuşu gerçekleştiren RF-5A tipi iki Türk keşif uçağından birini, "sınır ihlali" iddiasıyla düşürmesine tanıklık eden köylüler, o gün yaşananları anlattı.

24 Ağustos 1976'da dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) sınırları içinde bulunan Ermenistan bölgesine kısa süreli geçiş yaptığı iddia edilen Türk keşif uçağı, füzeyle vurularak düşürülmüştü. O gün bu olaya tanık olanlar, yaşadıklarını halen unutmadıklarını dile getirdi.

Olayın tanıklarından 65 yaşındaki İsmet Tağal, uçağın düştüğü anı dün gibi hatırladığını belirterek, Iğdır semalarında uçan iki Türk uçağından birinin bir süre Aras Nehri'nin ötesine geçtiğini gördüğünü söyledi.

Tağal, uçağın nehrin ötesine geçmesinin hemen ardından büyük bir patlama sesi duyduklarını vurgulayarak, "Büyük bir patlama duyduk, sarsılma oldu. Sonra Rusya tarafından bizim tarafımıza doğru bir füzenin geldiğini gördük. Füze yarıya kadar gelip tekrar patlayınca uçağımızı vurduğunu fark ettik" dedi.

"Uyarı yapılmış olamaz"

Uçağın Aras ötesine geçmesiyle vurulması arasında çok kısa süre olduğunu ve bu sürede uçağa sınır ihlali uyarısı yapılamayacağını düşündüğünü anlatan Tağal, 39 yıl önce yaşanan bu olayı hatırlayınca Rusya'nın, Türk hava sahasını ihlal ettiği için savaş uçağının düşürülmesine verdiği tepkiyi anlamakta zorlandığını ifade etti.

Tağal, Türkiye'nin çok önceden sınır ihlali halinde uygulayacağı tedbirleri ilan ettiğine ve Rus savaş uçağını düşürmeden çok sayıda ikazda bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"1976 yılında bizim uçağımızı vuran Rusya, bizden özür mü diledi? Uçağımız vuruldu, herhangi bir dava görmedik ancak Putin'in bu şekilde şov yapması, 'benden özür dileyecekler, şunu yapacağım, bunu yapacağım' demesi, 'ihlal yapsam dahi benim uçaklarıma dokunmayacaklar' demesi... Sanki biz büyük bir kabahat işlemişiz. Eğer kabahat ise bu kabahati önce onlar işledi."

"Uçağımızı kendi topraklarımızın içinde vurdular"

Rusya tarafından atılan füzeyle vurulduktan sonra paraşütle atlayan pilotun yardımına ilk koşanlardan 63 yaşındaki Ebulfez Yıldırım ise uçağın Iğdır'a bağlı Zor köyü yakınlarına, pilotun ise Alikamerli köyüne düştüğünü bildirdi.

Pilota ilk yardım eden kişilerden olduğunu ifade eden Yıldırım, o gün yaşananları şöyle anlattı:

"İki uçağımızı havada gördük. Uçaklarımızdan biri uzaklaştı, diğeri ise kaçamayınca vuruldu. Pilot atladı, köydeki bir ahırın üzerine düştü. Evimiz yakın olduğu için pilotun yanına geldik, şoktaydı. 'Ben neredeyim?' diye sordu. Burası Türkiye deyince huzurla ayağa kalktı. Sonra askeriye geldi, pilotu götürdü. Uçağın parçaları da meraya düştü. Uçağı, 20 kilometre kendi sınırımızın içinde vurdular."

Kaynak: AA / Yerel

Ermenistan Türkiye Iğdır Rusya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title