Haberler

Rusya'da Ev Tekstili, Türk Üreticilerin Kontrolüne Geçti

Rusya'da ev tekstili, Türk üreticilerin kontrolüne geçti Avrupa'dan Asya'ya, BDT ülkelerinden Orta Doğu ülkelerine kadar çok geniş bir kitleye hitap eden uluslararası niteliğe sahip Heimtextil Rusya 2015 Uluslararası Ev Tekstili Ürünleri ve Aksesuarları Fuarı'nda, yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı Avrupalı ve Çinli firmaların katılım düzeyi yok denecek düzeye düşünce pazar, Türk üreticilere kaldı.

Rusya'da ev tekstili, Türk üreticilerin kontrolüne geçti

Avrupa'dan Asya'ya, BDT ülkelerinden Orta Doğu ülkelerine kadar çok geniş bir kitleye hitap eden uluslararası niteliğe sahip Heimtextil Rusya 2015 Uluslararası Ev Tekstili Ürünleri ve Aksesuarları Fuarı'nda, yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı Avrupalı ve Çinli firmaların katılım düzeyi yok denecek düzeye düşünce pazar, Türk üreticilere kaldı.

-Avrupalı ve Çinliler yeni şartlara ayak uyduramayınca Pazar Türklere kaldı

Ukrayna olayları sonrası gerçekleşen yaptırımlar ve petrol fiyatlarının düşmesi ile çok büyük değer kaybeden Ruble ile birlikte ticaretin Rusya'da zorlaşmasına dayanamayan diğer ülke oyuncuları, pazarın yeni şartlarına ayak uyduramayınca Rusya pazarı Türk üreticilere kaldı.

Geçtiğimiz yıllarda özellikle Çinli üreticilerle fiyat rekabeti konusunda sıkıntı yaşayan Türk üreticiler, sektörün nabzını tutan ve her yıl yer bulmak için aylar öncesinden uğraş verilen Heimtextil Fuarı'nda sektörde rekabet ettiğimiz ülkelerden katılımın yok denecek kadar az olduğunu görünce krizden ülke olarak başarılı çıkmış olmanın haklı gururunu yaşadılar.

Pazarda güçlü bir 'Türk Malı' imajı var

Fuara katılan Türk firmalarından Harput Tekstil'in Rusya temsilcisi Akan Yıldız, ev tekstili konusunda pazarda güçlü bir 'Türk Malı' imajının zaten olduğunu, ancak yine de diğer ülke oyuncuları ile zaman zaman rekabet ettiklerini belirterek, 'Eskiden rekabette olduğumuz başka ülkeden üreticileri bu fuarda göremedik. Çünkü son iki yıldır yaşanan sıkıntılarda Avrupalı ve Çinli rakiplerimiz, Rus müşterilere bizim gösterdiğimiz olanakları sunamadılar. Bu süre içerisinde biz ve diğer birçok Türk üretici, önceliği müşterimizi ayakta tutma çabasına harcadık. Biz, bu çabayı gösterince müşteri de rekabette olduğumuz ülke mallarını bırakıp sadece bize yönelmeye başladı. Bu da bizim üreticiler olarak bir başarımız oldu. Evet, belki henüz tam anlamıyla istediğimiz kar marjlarını yakalayamıyoruz ama pazarda rakiplerimiz kaybolurken bizim hala işleyişimizi sürdürmemiz açısından önemli bir kazanımö dedi.

Fuarın beklentilerin üzerinde gittiğini de belirten Yıldız, fuar ziyaretçilerinin ise nitelikli müşteriler olduğunu söyledi.

Beklentilerimizin üzerinde olumlu sonuçlar alıyoruz

Süper Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yasuboga da, fuara bu yıl iyi hazırlandıklarını ve iyi bir fuar geçirdiklerini belirterek, 'Kriz ile alakalı olarak beklentiler her ne kadar düşük olsa da beklentilerimizin üzerinde olumlu sonuçlar alıyoruz. Rusya'nın birçok bölgesinden gelen alıcılar ile buluştuk. İzlenimlerimiz, müşterilerin genel anlamda memnun olduğu şeklinde. Yaşanan krizden hem üreticiler hem de müşteriler etkilendi tabii. Ama en çok diğer ülkelerden rakiplerimiz etkilendi. Türk üreticiler olarak biz onlar kadar etkilenmedik. Elbette düşen bir hacim var ve azımsanmayacak bir hacim. Ancak hayat devam ediyor. Kaldığı yerde durmak yerine şu anda devam eden mevcut şartlara uygun, yeni sistemler geliştirerek hareket etmek gerek. Son dönemlerdeki gelişen pazar yapısına göre hem yeni stratejiler geliştirerek hem de yeni ürün gamları geliştirerek pazarın yapısına göre ürünleri şekillendirerek bir noktaya varmak durumundayız. Zaten pazarda yeniden bir canlılık kıpırdanmaları başladı. Evet eski karlılıklar söz konusu değil. Eski rakamları çok görmeyebiliriz; farkındayız. Sonuç itibari ile yeni bir yapılanma söz konusu. Biz de ayak uyduruyoruz dedi.

Rusya'da doğup gelişerek pazarda isim yapan Türk firmalarından Arya Tekstil'in CEO'su Melik Gündoğdu ise yaptığı açıklamada, geçen sene ortaya çıkan krizle mücadele içinde geçen bir sezon olduğunu ama gelinen nokta itibari ile herkesin krize alıştığını söyledi.

Yaşanan ekonomik krizlerden ilk önce ev tekstilinin etkilendiğini belirten Melik Gündoğdu, üretimlerinin lüks tüketime girdiğini ve insanların bu süreçlerde ilk kestikleri harcama kalemi olduklarını belirtti.

Rublenin artık belli bir bantta hareket edeceğini görmelerinin önlerini az da olsa açtığını belirten Gündoğdu, 'Biz yaşananlar sonrası yönetim kurulumuz olarak bir araya gelip yeni bir strateji ürettik ve toptan satışın yanı sıra mağazalaşma yönünde karar verdik. Sonrasında ise müşterilerimiz ile birlikte mağazalar açamaya başladık. Şu anda Moskova'da toplam 15 mağazamız var. Bu anlamda attığımız bu adımdan sonraki bu ilk fuarımız bizim adımıza çok güzel geçti ve aldığımız yeni kararla mağaza sayımızı yılsonuna kadar 50'ye çıkarmayı düşünüyoruz. Müşterilerimiz ile birlikte açtığımız franchising mağaza sayımız ise şu an 8 ama onu da 25'in üzerine çıkarmayı düşünüyoruz dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Orta Doğu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title