Haberler

Rusya'da Duma Seçimlerine Doğru

Rusya'da halk 18 Eylül Pazar günü parlamentonun alt kanadı Duma milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek.

ELENA TESLOVA - Rusya'da halk 18 Eylül Pazar günü parlamentonun alt kanadı Duma milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek.

Ukrayna'daki tutumu ve Kırım'ın ilhakı nedeniyle uygulanan yaptırımlar ile petrol fiyatlarındaki düşüş nedenleriyle ekonomisi krizde olan Rusya'da düzenlenecek seçimlere 14 siyasi parti katılacak.

Rusya genelinde halk sandık başına giderek, 6 yıl boyunca kendilerini temsil edecek 450 milletvekilini seçecek

- Duma

Rusça düşünmek anlamına gelen "dumat" fiilinden türetilen duma sözcüğü, eski Rusça'da çarların düşünmesine yardımcı olan kişiler ve konseyler için kullanılırdı.

Günümüz Rusya'sında parlamentonun alt kanadını oluşturan Duma, devlet başkanı, başbakan ve hükümetin çalışma prensiplerini de kapsayan kanunları çıkartan yasama organını temsil ediyor. Hükümetin icraatlarını sunduğu Duma, bazı şartlarda devlet başkanını görevden alma yetkisine sahip.

SSCB'nin dağılmasının ardından 1993 yılında kurulan Duma, 450 milletvekilinden oluşuyor. Vekiller seçim bölgelerinden aldıkları oylarla 6 yıllığına göreve geliyor.

Bu yılki seçimlerde, vatandaşlar bazı bölgelerde siyasi partilere, bazı bölgelerde ise şahıslara oy verecek. 2014 yılında kabul edilen bu değişikle, bazı bölgelerin oy listelerinde parti isimleri, bazınların da ise sadece adaylar yer alacak. Bu adaylar, herhangi bir siyasi partiyi temsil edebileceği gibi bağımsız da olabilecek.

Bu sistemle 450 milletvekilinin yarısı parti listelerinden yarısı da bağımsız ya da şahsi aday olarak seçilecek.

Başkanlık sistemiyle yönetilen Rusya'da hükümeti Duma değil Kremlin görevlendiriyor. Ancak Duma'da çoğunluğa sahip parti kanun çıkartılması konusunda inisiyatife sahip oluyor.

Ayrıca bir siyasi parti Duma'da yer alarak, başkanlık seçimlerine doğrudan aday gösterme ve diğer tüm seçimlere katılma hakkı elde ediyor ve devletin seçim bütçesinden faydalanabiliyor.

İktidar ve "sistemin muhalifleri"

Başbakan Dmitriy Medvedev'in Genel Başkanı olduğu ve "Putin'in partisi" olarak bilinen Birleşik Rusya şu an Duma'da çoğunluğa sahip.

Liberal Demokrat Parti, Komünist Parti ve Adaletli Rusya ise muhalefet sıralarında yer alıyor. Ancak Duma'da sandalyesi bulunmasına rağmen Kremlin'in politikalarına genel olarak muhalefet etmeyen bu partiler, bazı görüşlere göre "sistemin muhalifleri" olarak adlandırılıyor.

Kremlin'e sıkı muhalefet eden diğer partiler ise son seçimlerde yüzde 5'lik barajı geçemedi.

Geçtiğimiz yıl şubat ayında Kremlin yakınlarındaki bir köprüde öldürülen muhalif politikacı Boris Nemtsov'un da mensubu olduğu Halkın Özgürlüğü Partisi (PARNAS), Yabloko ve diğer partiler, "sistemsiz muhalefet" olarak adlandırılıyor. Uzmanlar, bu partilerin merkez medyada yer bulamaması ve kısıtlı imkanlar nedeniyle halka açılamadığını düşünüyor.

Rusya'da son Duma seçimleri Aralık 2011'de gerçekleşti. Seçimlerde Birleşik Rusya yüzde 49,23, Komünist Parti yüzde 19,19, Adaletli Rusya 13,24 ve Liberal Demokrat Parti yüzde 11,67 oranında oy aldı. Diğer partiler ise yüzde beşin altında kaldı.

Kaynak: AA / Güncel

Ukrayna Kırım Eylül Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title