Haberler

Ruslar Gripten Türk Narenciyesi ile Korunuyor

Veli Gürgah - Türkiye'nin geçen yıl narenciye ihracatında birinci sırada yer alan Rusya Federasyonu'nun bu yıl da liderliğini koruyacağı tahmin ediliyor.

Veli Gürgah - Türkiye'nin geçen yıl narenciye ihracatında birinci sırada yer alan Rusya Federasyonu'nun bu yıl da liderliğini koruyacağı tahmin ediliyor.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011-2012 sezonunda iklim koşularının elverişli olması olması nedeniyle mandalina dışında tüm narenciye ürünlerinde rekoltede artış beklendiğini söyledi.

Geçen yıl narenciye ihracatının 848 milyon dolar civarında gerçekleştiğini anımsatan Kavak, bu yıl ihracatta yüzde 10 dolaylarında artış olacağını ifade etti.

Geçen yıl gerçekleştirilen narenciye ihracatında 276 milyon dolarla Rusya Federasyonu'nun birinci sırada yer aldığını belirten Kavak, "Rusya'ya yapılan ihracat, limonda 84 milyon dolar, mandalinada 112 milyon dolar, portakalda 50 milyon dolar ve greyfurtta ise 30 milyon dolar şeklinde. Narenciye ihracatı yaptığımız ülkeler listesinde Ukrayna 113 milyon dolarla, Irak 109 milyon dolarla, Suudi Arabistan 61 milyon dolarla ve Romanya da 52 milyon dolarla yer alıyor" dedi.

Kavak, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bünyesinde gerçekleştirilen yaş meyve sebze ihracatında da Rusya Federasyonu'nun geçen yıl 121 milyon dolarla ilk sırada yer aldığını kaydetti.

AKİB'ten gerçekleştirilen narenciye ihracatında greyfurtta Rusya'nın 15 milyon dolarla birinci sırada bulunduğuna işaret eden Kavak, "Limonda Suudi Arabistan 46 milyon dolarla, mandalinada Rusya 45 milyon dolarla ve portakalda Irak 38 milyon dolarla ilk sırayı paylaşıyorlar. Görüldüğü gibi Ruslar Türk greyfurt ve mandalinasıyla gripten korunurken, Suudi Arabistanlılar ise yemeklerinde ve salatalarında Akdeniz limonunu tercih ediyor" diye konuştu.

-Rusya önemini koruyacak-

Kavak, yaptıkları değerlendirmeye göre Türk narenciye ihracatı açısından geleneksel ve en önemli pazar olan Rusya Federasyonu'nun bu yıl da önemini koruyacağını söyledi.

Rusya'nın önemini hiç kaybetmediğine işaret eden Kavak, şunları kaydetti:

"Narenciye ihracatında Rusya'nın ardından Ukrayna ve Romanya geliyor. Son yıllarda komşu ülkeler arasında bulunan İran ve Irak da yükselen pazarlar arasında bulunuyor. Uluslararası rekabetin iyice yoğunlaştığı dünya ticaretinde sektör olarak ilk hedefimiz geleneksel pazardaki payımızı artırmak. Ancak sadece var olan pazarlara odaklanmak, belirlediğimiz hedeflere ulaşmada yetersiz kalır. Bu bilinçle yeni pazarlara ulaşmak da hedeflerimiz arasında bulunuyor ve bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz."

-Narenciye ihracatında ilk 3 sıradaki ülke-

AA muhabirinin Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği değerlendirme raporundan derlediği bilgiye göre, Rusya'ya geçen yıl Ocak-Ekim ayında 181 bin 250 ton narenciye ihraç edilirken, 133 milyon 115 bin dolar gelir elde edildi. Bu yılın Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 27'lik artışla 230 bin 557 ton narenciye ihraç edilirken, döviz girdisi ise yüzde 29'luk artışla 172 milyon 46 bin dolara ulaştı.

İkinci sıradaki Irak'a geçen yıl Ocak-Ekim döneminde 92 bin 80 ton narenciye ihraç edilirken, 62 milyon 512 bin dolar gelir elde edildi. Bu yıl ise geçen yılın aynı dönemine göre, miktarda yüzde 82'lik artışla 167 bin 716 ton ihraç edilen narenciyeye karşılık yüzde 103'lük artışla 127 milyon 196 bin dolar döviz girdisi elde edildi.

Narenciye ihracatında üçüncü sırada yer alan Suudi Arabistan'a ise geçen yıl Ocak-Ekim döneminde 60 bin 900 ton ürün ihraç edilerek, 44 milyon 450 bin dolar gelir sağlandı. Bu yılın aynı döneminde ise miktarda yüzde 27'lik artışla 77 bin 556 tona ulaşan ihracat rakamına karşılık, değerde yüzde 40'lık artışla 62 milyon 386 bin dolar gelir elde edildi.

- MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title