Haberler

Rus Ustalardan "Muhteşem Yüzyıl" Süsleri

Moskova'daki Rus-Türk Kültür Merkezi, birçok sivil toplum ve kültür örgütleriyle işbirliği yapıyor. Bu başarılı işbirliğinin örneklerinden biri, "Sadovoye Koltso" Müzesi ile ortak kültürel faaliyet çerçevesinde gerçekleştirilen "Muhteşem Yüzyıl" defile ve sergisi oldu.

Rusya'nın Sesi'nin haberine göre, "Serbest Ustalar" adlı kar amacı gütmeyen ortaklığın üyesi olan Rus kadınları, Tatyana Kolçanova, Galina Grebenşikova, Natalya Berezovskaya ve Galina Borovaya, "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde gösterilen dönemin renkli ve otantik süsleri, kostümleri, imgeleri ve atmosferinden ilham alarak Muhteşem Süleyman dönemi tarzında eşsiz süs koleksiyonunu hazırladı. Tavus kuşu tüyleri ile süslü kolye, erguvani ve altın renklerde küpe ve bilezik seti, zarif inci yaka, yaprak şeklinde firuze kolye, hilal şeklinde kuvars küpeler, gözyaşı incileri ile örgülü kolye, arabesk ile malakit bilezik, beyaz ve mavi boncuklu salkım kolye ve daha nice süs ve takıları Rus kadın ustalar kendi elleriyle yaptı. Rus ve Türk modeller, keman üçlüsünün ifa ettiği klasik müzik eşliğinde, özel hazırlanan kostümleri sergiledi. Gösterinin ardından geleneksel Türk tatlıları ikram edilirken konuklar izlenimlerini paylaşmak ve gördüklerini konuşmak için fırsat buldu.

Rus-Türk Bilim Merkezi'nin bilimsel sekreteri ve "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin çevirmeni Yelena Oren şunları anlattı:

"Böyle bir etkinliği düzenleme fikri geçen yıl doğmuştu. Mayısta ünlü Türkologları davet ederek Muhteşem Yüzyıl dizisi için yuvarlak masa düzenlememizin ardından birçok kişi ilgi göstermeye ve dizideki kostüm ve süslerle ilgili soru sormaya başladı. Sadovoye Koltso Müzesi sayesinde Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan eski eskizlere göre harika süsler yapan kadınların olduğunu öğrenince bunun tam da ihtiyaç duyduğumuz bir şey olduğunu anladık. Böylece defile fikri ortaya çıktı. Organizatörler iki keman ve bir flütün ifasında popüler klasik müziği seçti ve bu gösteriye layık bir çerçeve oldu. Defile başarılı oldu, çünkü fikir gerçekten de güzeldi. Kültürlerin uyumlu bir karışımını elde etmiş olduk: Rus-Türk Kültür Merkezi'nin binasında Rus kadın ustalarının hazırladığı Türk süsleri ve kostümleri.

Türk ve Rus modeller, hepsi farklıydı. Esmer, sarışın ve kızıl saçlıydı. Böylece seyirciler, süslerin farklı kişiler üzerinde nasıl durduğunu, hangi renklerin kime daha çok uyduğunu görmüş oldu. Bazıları için bu süsler özel törenler içindir, bazıları ise günlük hayatta kullanmayı tercih ediyor. Süslerin farklı giysilere nasıl uyduğunu ve aslında tüm kostümleri tamamlayacak şekilde çok yönlü olduklarını göstermek için modeller hem ulusal Türk hem de modern elbiseler giydi. Sergilenen tüm setlerin başlıca özelliği, safir, yeşim, inci, mercan, beyaz ve pembe kuvars, Çek boncuk ve Swarovski kristalleri gibi doğal taşlardan yapılmış olmasıdır.

Konuklar çok etkilendi. Çok olumlu yorumlar ve benzer gösterilerin yapılması isteklerini dinledim. Mayısta yapılacak Türk Kültürü Festivali çerçevesinde bu konuyu devam ettirmeyi düşünüyoruz."

Rus-Türk Kültür Merkezi Kadınlar Platformu Koordinatörü Rümeysa Dilekçi ise şunu söyledi:

"Rus bayanların oturup, filimden etkilenip bu muhteşem takıları tasarlaması, üretmesi, güzel bir şey gerçekten. Bu defileyi gerçekleştiğimizden çok memnunum. Misafirlerden sadece pozitif tepkileri aldım, merkezimizdeki büyük deftere teşekkürlerini yazdılar bile. Hem de misafirler üst düzeydeydi. Mesela, ünlü şair İgor Muhin ve moda tasarımcısı Lidiya Sokolova-Serbskaya."

Kaynak: ANKA / Dünya

Rusya Federasyonu Muhteşem Yüzyıl Moskova Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title