Haberler

Rus-Türk Gençler İçin "Diplomasi Okulu"

Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Salih Kapusuz, "Ne yapılacaksa savaşla değil, her şey projeyle masaya konulmalı, ona göre hareket edilmeli. Herkes kendi geleceğini düşünebilir ama bunların savaşla değil diplomasi ile yapılacağı unutulmamalıdır" dedi.

Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Salih Kapusuz, "Ne yapılacaksa savaşla değil, her şey projeyle masaya konulmalı, ona göre hareket edilmeli. Herkes kendi geleceğini düşünebilir ama bunların savaşla değil diplomasi ile yapılacağı unutulmamalıdır" dedi.

Rusya Eğitim, Kültür ve İşbirliği Derneği tarafından Türk-Rus evliliklerinden doğma 10 gence "halk diplomasisi eğitimi" verilmeye başlandı.

Kapusuz, eğitimin ilk dersinde gençlere halk diplomasisini, diplomasiyle nelerin yapılacağını ve elde edilen başarıları anlattı.

Diplomasi sayesinde ülkeler arasında sıkı dostlukların kurulduğunu, halk diplomasisinin ülkelere artı değerler kattığını aktaran Kapusuz, "Rusya ile ilişkilerimiz 500 yıla dayanıyor. İki büyük milletin, iki büyük devletin savaşmış olmalarına rağmen bu kadar sıkı iki dost ülke olmasının nedeni de diplomasidir. Biz bu ilişkilerimizi çok önemsiyoruz. En basiti, tarihi ve kültürel güzellikleri birlikte yapıyoruz. Tarihi dokuları birlikte restore ediyoruz. İlişkilerimizi birlikte güzelleştiriyoruz" dedi.

Kapusuz, Rusya ile Türkiye arasında kurulan bağların güçlü olduğunu, siyaset ve turizmde her geçen gün bu bağların arttığını ifade etti.

Rusya ile gelinen noktanın altında yatan nedenlerin başında karşılıklı güvenin geldiğini vurgulayan Kapusuz, şöyle konuştu:

"Bu güzel diyalogların ve birlikteliğin nedeni, güven ve karşılıklı ilişkilerden, birbirimizi doğru anlamaktan oluyor. Diplomasinin eskiden karanlık tarafları vardı. Fakat bu dönemde artık o diplomasi tavrı tasvip edilmiyor. Ne yapılacaksa savaşla değil, her şey projeyle masaya konulmalı, ona göre hareket edilmeli. Herkes kendi geleceğini düşünebilir ama bunların savaşla değil diplomasi ile yapılacağı unutulmamalıdır. Düşmanlığı herkes yapabilir ama dostluk kazanmak çok önemlidir. Yanlışlıklar, menfi durumlar bir kenara itilirse gelecek adına önemli şeyler ortaya çıkacaktır. Dünya küçüldü, küçük köy halini aldı. Onun için kimliğinizi, dilinizi, kültürünüzü koruyacaksınız ama dünyaya da açılacaksınız. Bugün Türkiye'de olabilirsiniz ama yarın başka ülkelere gidebilirsiniz. Ben size şunu söylemek isterim. Türkçe ve Türk kültürünü ne kadar bilirseniz o kadar başarılı olursunuz. Bunu abartmıyorum çünkü Türkçe bilmeniz ve Türk kültürünü iyi tanımanız halinde Pekin'den Londra'ya kadar yapacağınız seyahatlerde bunun farkını görürsünüz."

Kapusuz'un yanı sıra Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş da eğitime katılanlara ders anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title