Haberler

Rus Kozmonotların Uzay Giysisi Ankara Keçisi Tiftiğinden Yapılıyor

Güncelleme:

Ankara'da yetiştirilen ve tüm dünyada 'Angora' olarak bilinen Ankara Keçisi'nden elde edilen tiftikle Rus kozmonotlara uzay giysisi dikiliyor.

Uluslararası Keçicilik Örgütü (IGA) tarafından, her 4 yılda bir dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleşen Dünya Keçicilik Konferansı'nın 12'ncisi, Antalya Kervansaray Otel'de başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Dünya Keçiciler Birliği ve Çukurova Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi'nin altın sponsor olduğu Dünya Keçicilik Konferansı'na 42 farklı ülkeden 500'ü aşkın bilim insanı, uzman ve sektör temsilcileri katılıyor.

Konferansta Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi'de Ankara Keçisi'ni tanıtan bir stant açtı. Yabancı katılımcılara konferans boyunca Ankara Keçisi'yle ilgili sunumlar yapılırken, keçinin tiftiğiyle ilgili bilimsel çalışmalar ve araştırmalar da paylaşıldı.

"ÖZELLİKLE RUS KOZMONOTLAR BUNU UZAY KIYAFETİ OLARAK KULLANIYOR"

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Erol Arık, uluslararası alanda Ankara Keçisi'ni daha iyi tanıtmak için konferansın bir fırsat olduğunu söyledi. Katılımcılar tarafından en çok ilgiyi Ankara Keçisi'nin çektiğini belirten Arık, "Verdiği ürünler itibariyle çok özel bir keçi. Aldığınız her ürünün ayrı bir değeri var. Uzay teknolojisini kullanan bilim adamları da çobanlar da bu ürünü kullanıyor. Ankara Keçisi'nin temel verimi tiftiktir. Dünyanın her yerinde 'Angora' olarak anılır. Tiftik kesinlikle radyasyon geçirmiyor. Isı yalıtımı konusunda da en iyi giysi türü. Özellikle Rus kozmonotlar bunu uzay kıyafeti olarak kullanıyor. Çobanlarımız da tiftikten yapılan çorap, yelek ve çarık giyerek soğuktan korunuyorlar. Teknik olarak 'Ankara Keçisi uzaya çıktı' diyebiliriz" dedi.

ANKARA KEÇİSİ'NİN SIRRI

Ankara Keçisi'nin Güney Afrika, Amerika ve Yeni Zelanda'da genetiğinin değiştirilerek yetiştirildiğini belirten Arık, bu keçinin Türkiye'deki keçilerden farklı olduğunu söyledi. Yurt dışından gelen katılımcıların Türkiye'deki Ankara Keçisi'nin tiftiğinin daha parlak olmasıyla ilgili araştırmalar yaptığını da belirten Arık şöyle konuştu:

"Yıllar itibariyle azalan bir Ankara Keçisi sayısı vardı. Biz yaptığımız destek ve tanıtımlarla Ankara Keçisi'nin değerinin artmasını hedefliyoruz. Ankara'dan alınıp götürülen hayvanlar Güney Afrika'da Amerika ve Yeni Zelanda'da genetik çalışmalarla geliştirildi. Ancak onlarda şöyle bir sorun var. Tiftikleri bizdeki gibi parlak ve mukavemeti yüksek değil. Onlarda bize gelip bu parlaklık ve diğer farklılıklarla ilgili bilgiler alıyorlar. Bu durum zannediyorum bizim iklimimizle alakalıdır" dedi.

Arık, belediyenin desteğiyle kırsaldan kente göçü önlemek amacıyla bazı çalışmalar yaptıklarını da belirtti. 50'şer başlık sürülerle çiftçileri desteklediklerini ifade eden Arık, "Geçen sene yapılan çalışmalarda çiftçilerimize damızlık verdik. Sürülerde kan tazelensin diye. Bundan sonra da sürü oluşturmak için 50'şer başlık sürüler ve damızlıklar veriyoruz. Bunun sosyal bir yönü de var. Nüfusu azalan yerleri özellikle seçerek genç nüfusu köylerde tutmayı hedefliyoruz. Özellikle 40 yaşın altındaki çiftçileri seçerek kırsaldan kente göçü engellemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çukurova Üniversitesi Antalya Türkiye Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title