Haberler

Rus Gazına Depo Önlemi

Güncelleme:

Rusya'dan yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz alan Türkiye, elini güçlendirmek için depo yatırımlarına hız verecek. Gaz dağıtımında riskler minimuma inecek

Türkiye'nin doğalgaz ithalinde en büyük paya sahip olan Rusya ile yaşanan gerginlik doğalgaz depolarını yeniden gündeme getirdi. Aksaray Sultanhanı'nda uygun kaya kitlelerinin altına sızıntıya imkân vermeyen tuz katmanlarının içine yaptığı 12 depoyu tamamlayan Türkiye 6 yeni depo için düğmeye bastı. Yeni depoların yapımı için Dünya Bankası ile temasa geçildi. Rusya'dan gelen yıllık 30 milyar metreküp doğalgazın önemli bölümü elektrik üretim santrallerinde kullanılıyor, kalanı ise ısınma amacıyla konut ve işyerlerine ulaştırılıyor. Her biri 600 bin metreküp doğalgaz alacak mağaralarda, toplam 7 milyon 200 bin metreküp gaz depolanacak. Yeni yapılacak depolarla birlikte 3 milyon 600 bin metreküp daha gaz depolama imkânı olacak. Toplamda büyüklük 10 milyon 800 bin metreküpe ulaşacak.

YÜZDE 20 STOKLANACAK

Tuz Gölü'ne yaklaşık 35 kilometre mesafede kurulan depoların altında, 2 kilometre kalınlığında tuz tabakaları bulunuyor. Basınçla depolanan gaz, buradan ihtiyaç olduğunda vanalarla tekrar sisteme verilecek. Türkiye, toplamda kullanılan yıllık 50 milyar metreküpün 1 milyarını depolarında tutacak. Dağıtımın sağlıklı işlemesi için ise tüketimin yüzde 20'sinin stoklarda tutulması gerekiyor. Bunların yanı sıra İzmir'de büyük tanklar, Trakya'da ise eski petrol kuyuları yoluyla yapılan depolar bulunuyor. TÜRK AKIMI ASKIYA ALINABİLİR Birçok üründe Türkiye'ye yaptırım uygularken henüz iki ülke arasındaki ilişkilerin temelini oluşturan enerji ticaretine dokunulmadı. Ancak Rus enerji devi Gazprom'dan bir kaynak yaptığı açıklamada, "Devlet başkanlarının büyük ihtimalle Türk Akımı'nın durdurulduğunu, en azından bir süreliğine ara verildiğini açıklamasını bekliyoruz. Projenin iptalinden ziyade birkaç yıllığına erteleneceğini duymayı umuyoruz" dedi. Rusya Ekonomi Bakanı Alexei Ulyukayev Türk Akımı'nın yaptırımlara tabi olabileceğini belirtmiş ancak yöntemini belirtmemişti.

TÜRKİYE 2'NCİ BÜYÜK MÜŞTERİSİ

Türkiye, Rusya'dan Batı Hattı ve Mavi Akım olmak üzere iki ayrı kaynaktan gaz akışını sağlıyor. Almanya'dan sonra Rusya'nın ikinci büyük gaz müşterisiyiz. BOTAŞ ise tek başına yıllık 20 milyar metreküple en büyük alıcı konumunda. Türkiye, Rusya'dan 30 milyar metreküp civarında doğalgaz alıyor. Rusya, son olarak Almanya, Hollanda ve İngiltere konsorsiyumu ile yıllık 50 milyar metreküplük yeni bir anlaşma imzaladı. Hedefi yılda 100 milyar metreküp gazı yurtdışına satmak.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Sultanhanı Aksaray Türkiye Politika Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (8)

hasan çumru:

TAYYİP BABA ÖZAL DEMİREL ÇİLLER GİBİ KORKMAZ RUSYA AYAĞINI DENK AL BOĞAZLARI KAPATIRIZ GÖRÜRSÜN ANYAYI KONYAYI

17
6
yanıtYanıtla
EFE:

Cocukmusun Sn Ciller Yunana ne demisti O asker ya gidecek ya gidecek Rahmetli ecevit paramiz yokken ABD ye kafa tutmus KIBRISI almisti bilerek konusun yazin

yanıt5
yanıt7
niye:

ecevit çok cesaretliydi girmişken hepsini alsaydı kıbrısın askeri olarak mümkündü

yanıt0
yanıt0
BAŞKAN:

RUSYA KRİZİ ÜLKEMİZDE FARKINDALIK YARATIP UÇUŞA GEÇECEĞİMİZ BİR BAŞLANGIÇ OLACAK. NE DEMİŞLER KÖTÜ KOMŞU MAL SAHİBİ YAPAR. :)

15
1
yanıtYanıtla
KS:

Türkiye günesli ülke ! Devlet Günes Panelleri icin bilgilendirme ve yardim etmesi lazim !! Türkiye bu enerji sikintisi belasindan kurtulamsi lazim !! Hatta Teslanin temiz Neutrino enerjisi de arastirilmasi ve desteklenmesi lazim. Miknatisli Motorlar yapilmasi lazim ! Youtube a bir bakin !!

7
0
yanıtYanıtla
yahuMobil-ANDROID:

depo yapılsa bile ne zaman yapılacak. herkes doğal gaza ısınma olarak bakıyor peki doğal gaz ile üretim yapan sanayi ne olacak?

3
2
yanıtYanıtla
SON ÇAR SAÇMALIYOR:

KENDİNİ NEFSİNE KAPTIRMIŞ MEGALOMON BİR ÇAR VAR . . . YAPTIKLARI ENİNDE SONUNDA TÜRK VE MÜSLÜMANLARA YARAYACAK . KİBRİ KABADAYILIĞI KENDİNİ DEV AYNASINDA GÖRMESİ RUSYANIN SONU OLACAK. . .

0
0
yanıtYanıtla
........................................:

putiin amca puuuutin amca uni varmı va va sekerin vamı va va ne duruyorsun helva yapsana helva yapsana

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title