Haberler

Rus Ekonomisi Çöküşte, Ülke Krizde

Güncelleme:

Amerika'nın petrol üretimini artırması, OPEC üyesi ülkelerinde bunu desteklemesi ile petrol fiyatları dip yaptı. Büyük oranda petrole bağımlı Rus ekonomisi çöküşe geçti.

ABD'nin aylar önce Putin'e "Ukrayna'ya müdahalenin faturasını Rusya çok ağır ödeyecek" uyarısı gerçekleşiyor. Amerika'nın aldığı petrol üretimini arttırma kararına Opec üyesi ülkelerde uydu. Petrol fiyatları 100 dolarlardan 60 doların altına kadar geriledi.

RUSYA KOMADA

Büyük oranda petrole bağımlı bir ekonomiye sahip Rusya düşük petrol fiyatları yüzünden zor duruma girdi. Putin'in tüm hamleleri sonuçsuz kaldı.

SOVYETLER DE BÖYLE YOK OLDU

Amerika petrol fiyatları ile oyanayarak daha önce Sovyetler Birliği'ne de aynı operasyonu yapmıştı. Suudi Arabistan'la anlaşan ABD 1986'dan itibaren petrol üretimini artırdı. Ham petrol 10 doların altına geriledi. Sovyetler Birliği'nin komünist ekonomisinin temel kaynaklarından olan Hazar petrolleri dört yıl sonunda ulusararası piyasalarda neredeyse değersiz hale geldi. Sovyetler'de büyük bir ekonomik kriz patlak verdi ve sonunda siyasi çalkantıyı getirdi. Ardından ülke 1991 yılında dağıldı.

FAİZ ARTIŞI DA İŞE YARAMADI

Rusya Merkez Bankası, rubledeki düşüşü önlemek için dün politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 17'ye çıkarmıştı. Merkez Bankası'nın sert faiz artışına rağmen dolar/ruble ilk kez 80 seviyesini aşarak yeni bir rekor kırdı. Rusya'nın risk primini gösteren 5 yıllık CDS'leri de 34 baz puan artışla 581 puanla 5,5 yılın zirvesine yükseldi.

RUBLE DEĞER KAYBETTİKÇE TL DE KAYBEDİYOR

Bugün piyasalarda ruble ile TL arasındaki hareketlerin paralelliği de dikkat çekiyor. 1 doların 73 rubleye ulaşarak rekor kırmasının ardından dolar TL'ye karşı da yükselmeye başladı. Gün içinde 1 dolar 2.3430 TL ile en düşük seviyesini görürken Rusya'daki rekor üzerine yeniden yükselerek 14:13 itibariyle 2.41 TL'ye kadar çıktı.

BORSADA KRİZ

Rusya menkul kıymetler borsası ise günlük yüzde onluk düşüşle ülkeyi 1998 kriz yıllarına geri götürdü. Rusya Merkez Bankası'nın resmi döviz kuruyla serbest piyasa kuru arasındaki fark pazartesi akşamı %6 seviyesine ulaştığında (kara borsa oluşma sinyali) kritik karar alındı. Merkez Bankası faiz oranını yüzde 10,5'ten bir çırpıda yüzde 17'ye çıkardı. Ancak astronomik faiz artışı ancak iki saat etkili olabildi. Salı sabahı borsa açılışında ruble dolar ile avro karşısında 5 ruble ucuzladı, ancak şok etki uzun sürmedi. Öğle saatlerinde dövizde yukarıya doğru tırmanış yeniden başladı.

PUTİN SESSİZ

Rusya ekonomisinde yaşanan kritik gelişmeler karşısında Kremlin Sarayı topun ağzına Başbakan Dmitriy Medvedev ile Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiulina'yı koydu. Şok faiz artırımıyla ilgili Kremlin Sarayı'na yöneltilen soruyu yanıtlayan Devlet Başkanı Vladimir Putin'in basın danışmanı Dmitriy Peskov, "Bu konuda Kremlin Sarayı yorum yapmayacak. Faiz oranları ülkemizde bağımsız kurum Merkez Bankası yetkisinde. Genel ekonomik durumdan ise Rusya hükümeti sorumludur" dedi.

RUSYA İÇİN KARANLIK BİR TABLO

Rusya'da milli gelirin önümüzdeki yıl petrol fiyatlarına bağlı olarak %1- %5 düşüş kaydedeceği Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiulina tarafından kaçınılmaz gerçek olarak kabul edilirken, şoklardan bir parça kendine gelen halk kara mizah esprileri üretmeye başladı. Son günlerde sosyal ağlarda popüler fıkralardan biri Putin ile ilgili. Fıkra şöyle: Ekonomik zorlukların belirdiği Rusya'da Putin halkla görüşüyor. "Arkadaşlar, batı uyguladığı yaptırımlarla bizi köşeye sıkıştırmak istiyor. Ama ben eminim. Biz zorlukların üstesinden gelerek bu düellodan sağ salim çıkacağız" sözlerine salondan cılız bir ses "Ya biz".

KURTULMAYA ÇALIŞIYORLAR

Her geçen gün değerinden yüzde 8-10 değer kaybeden ruble halkı 'zararın neresinden dönülürse kârdır' mantığıyla davranmaya itti. Elinde belirli ruble birikimi bulunanlar aşırı pahalı dolar veya avro satın almak yerine dayanıklı tüketim mallarıyla mülke yöneldi. Satın alınan liste başı ürünler arasında televizyon, buzdolabı, çamaşır makinası, akıllı telefon, bilgisayar ve otomobil var. Elinde daha fazla ruble birikimi olanlar ise parasını mülke, apartman dairesi satın alma yolunu seçiyor. Sokaktaki insanları en fazla tedirgin eden birkaç konu daha var. İlki halk işini kaybetmekten ve gelirinin düşmesinden endişe ediyor. İkinci önemli endişe, yönetimin Rusya çapında dövize yasak getirmesi. Üçüncü tedirgin edici konu ise bankalardaki hesapların dondurulması veya bankaların iflas etmesi. Rusya yasalarına göre bankalarda devlet güvencesi altında bulunan miktar 700 bin ruble (Şimdiki kur üzerinden 27 bin TL) civarında.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Rusya Federasyonu Vladimir Putin Merkez Bankası Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (32)

kapkara:

PUTİNİN DİZ ÇÖKECEĞİNİ HİÇ ZANNETMİYORUM. .

90
6
yanıtYanıtla
omrmobilWeb@haberler.com:

Dunya gozuyle birde abd dagildigini gorsem super olacak.butun musluman ulkeler abd yuzunden sefillik cekiyo.abd direk yada dolayli parmagi var

88
5
yanıtYanıtla
ibrahim ömeroğlu:

bu raporu cıa hazırlayıp elinize mi verdi yayınlayın diye?

35
4
yanıtYanıtla
şoparMobil-ANDROID:

ulan amerika bir gün kendi pisliğinle oynayacaksın...

34
4
yanıtYanıtla
Terminator:

Yaa Abi, Rusyada 150 Milyon Nüfus icin cok büyük bir Ülke. Zamani geldi ve geciyor, parcalanmasi lazim. Nice Türk Devletleri kurulmasi lazim o Topraklarda

22
11
yanıtYanıtla
savaş kazan:

inşallah. tüm dualarımız budur. Astrahandan Yakutistan''a kadar onlarca Türk devletinin kurulmasını Rabbim nasip etsin.

yanıt3
yanıt1
ertanyanık:

Osmanlıyı parçaladılar kaç türk devleti kuruldu. kusura bakmayın rusya dağılırsa oradaki türk devletlerini size bırakmaz bu kafirler.

yanıt0
yanıt0
Emil:

Cehennemin dibine kadar yolunuz var pis ruslar. .

7
23
yanıtYanıtla
TurkiyeMobil-IOS:

Rusya kolay kolay yikilacak bir ulke degil umarim bi an once toparlar durumu rusya ve turkiye kardes ulke olmaki tipki dunya savasinda oldugu gibi suanda ayni dayanismayi verilmeliler ab falan fasa fiso

20
9
yanıtYanıtla
Terminator:

Anlamadan konusun. . Ruslarin en büyük Rüyasi ISTANBUL un fethi. Ingilizlerle Fransizlar yardim etmeseydi, elden gitmisdi bile. Ruslara güvenilmez, kendi cikarlari icin anasini bile vurur.

yanıt10
yanıt11
Tüm 32 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title