Haberler

Rudaw: Bir Kürt Heyetinde İlk Defa Askeri Yetkililer de Vardı

Güncelleme:

Türkiye'yi ziyaret eden Iraklı Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'ye eşlik eden üst düzey heyet ile ilgili "Bir Kürt heyeti, ilk defa Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin askeri yetkililerini de içeriyor, bu da geçen ay Musul'un düşmesinin ardından Erbil ile Ankara arasında daha derin güvenlik bağlarının işareti olabilir" yorumları yapılıyor.

Erbil'de yayın yapan Rudaw, Mesut Barzani'nin Ankara ziyareti sırasında ele alınan konuları irdelediği "Barzani, petrol ihracatına ilişkin kilit görüşmeler için Ankara'da" başlıklı haber analizinde Kürt bölgesinin petrol ihracatına ilişkin olarak Halkbank'daki en az 93 milyon dolarının bulunmasına rağmen henüz para çekemediğini belirtiyor.

Türk hükümetinin petrol konusunda Erbil ile Bağdat arasında bir mutabakata varılmasını beklediğini kaydeden Rudaw, "Kürt heyeti, Bağdat'ın karşı çıkmasına rağmen muhtemelen petrol satışları konusunda düzenlemeleri sağlayacak" diye yazıyor.

Rudaw, Irak ve Ortadoğu'da gelişmelerin, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'ndan kaçırılan 49 kişi konusunun da gündeme olduğunu anlattığı haberinde Barzani'yi eşlik eden heyetin üyeleri üzerinde durdu.

Mesut Barzani'nin beraberindeki heyette üç bakanın bulunduğunu anlatan Rudaw, heyette Peşmerge Bakanı Mustafa Said Kadir'in de yer aldığına işaret ediyor. Haberde "Bir Kürt heyeti, ilk defa Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin askeri yetkililerini de içeriyor, bu da geçen ay Musul'un düşmesinin ardından Erbil ile Ankara arasında daha derin güvenlik bağlarının işareti olabilir" deniliyor.

"PAZARTESİ GÜNÜ TÜRKİYE'DEN YAKIT İTHALİ BAŞLADI"

Rudaw, "Bağdat ve Washington'un muhalefetine karşın Türkiye ile Kürdistan Bölgesel Hükümeti, son birkaç yılda enerji bağlarını derinleştirdi" ifadelerini kullandığı haberinde şunları da yazıyor:

"Kürdistan Bölgesel Hükümeti, cihatçıların liderliğindeki isyancıların geçen ay ilerlemeye başlamalarından sonra sevkiyatın alt üst olması üzerine yaşanan yakıt krizini hafifletmek için Pazartesi günü Türkiye'den yakıt ithal etmeye başladı."

Rudaw, haberinin son bölümünde de "Türkiye, Irak'taki taraflar gerçek bir ulusal ortaklık hükümetini kurmak için bir formül üzerinde mutabık kalmazsa Kuzey Irak'taki bağımsız bir Kürt devletini kabul edeceğini ima etti" savını da dile getiriyor.

"DAHA ÇOK PETROL İTHAL EDİN TALEBİ"

Iraklı Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin üst düzey bir heyetin eşliğinde Ankara'ya yaptığı ziyaretin içeriğine ilişkin tartışmalar sürerken Kürt Yönetim Sözcüsü Safin Dizai, Ankara'da yapılan görüşmeler sırasında Türkiye'den daha çok Kürt petrolünü ithal etmesini talep ettiklerini söyledi.

Iraklı Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin üst düzey bir heyetin eşliğinde Ankara'ya yaptığı ziyaretin içeriğine ilişkin tartışmalar sürerken Kürt Yönetim Sözcüsü Safin Dizai, Ankara'da yapılan görüşmeler sırasında Türkiye'den daha çok Kürt petrolünü ithal etmesini talep ettiklerini söyledi.

Safin Dizai, Rudaw'ya yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin daha çok Kürt petrolünü ithal etmesini talep ettik" dedi. Halen günlük petrol ihracatının 120 bin varil düzeyinde olduğunu anlatan Dizai, "Oranı 400 bin varile çıkarmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

Bu arada, Dizai, Ankara'ya yapılan ziyaretin sayesinde belki Kürt Yönetimi memurlarının bu ayın sonunda maaş alabileceklerini de söyledi.

Rudaw da, Kürt bölgesinin memurlarının Bağdat'ın bütçe ödemelerini dondurduğu bu yılın başlarından bu yana maaş alamadıklarını yazdı.

Kaynak: ANKA / Dünya

Mesut Barzani Türkiye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500

Yorumlar (2)

ARAFAT:

ZATEN BÖYLE DİYE DİYE TÜRKİYEYİ YANİZLAŞTIRDNİZ BU SADECE BENCİLLİKTEN KENDİNİ BEYEN MİŞLİKTEN İLERİ GELİYOR OYSA Kİ DOSTANE EŞİT SEVİYELİ Bİ ŞEKİLDE DOST ELİNİ UZATİRSANİZ O EL HAVADA KALMAZ TÜRKİYEDE DOSTSUZ KALMAZ.

16
10
yanıtYanıtla
YAVUZ OSMILI:

SAYIN BASBAKAN MESUT BERZANI BUDEFA ANLADIKI TURKLER KURTLERIN BAGIMSIZLIYINI ISTEMIYOR YUZ IFADESINE YANSIMIS

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title