Haberler

Ruanda'daki Soykırımın 20'nci Yılı

BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson: ''Soykırım, bilgi, cesaret ve siyasi irade ile önlenebilir''

Ruanda'daki soykırımının 20. yılında hayatlarını kaybedenler BM'de düzenlenen törenle anıldı.

Ruanda'da 1994 yılında yaklaşık 800 bin kişinin katledilmesinin yıl dönümü nedeniyle BM genel merkezinde düzenlenen törene, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ruanda'nın BM Daimi Temsilcisi Eugene-Richard Gasana ile soykırımdan sağ kurtulan aktivist Kizito Kalima katıldı.

BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen toplantıda ise üye ülke temsilcilerine, "Uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehditler: Soykırımı önleme ve soykırıma karşı mücadele" konulu brifing verildi. BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson ve Ruanda'daki soykırımın başladığı Nisan 1994'te BMGK Dönem Başkanlığını yapan Yeni Zelanda'nın eski BM Daimi Temsilcisi Colin Keating'in verdiği brifingin ardından yeni bir BMGK kararının oylaması yapılacak.

Brifingteki konuşmasında, soykırımın "bilgi, cesaret ve siyasi irade" ile önlenebileceğini belirten Eliasson, BM'nin dünyanın her yerinde soykırımların ve benzer mezalimlerin önlenmesi için mücadele etmeyi sürdüreceğini ifade etti.

Colin Keating ise "geliştirilmiş etkili diplomasi" çağrısında bulunduğu konuşmasında, "bu tür mekanizmalardaki yatırımın maliyetinin, eylemsizliğin korkunç insani, siyasi ve finansal maliyetlerinin yanında önemsiz olduğu"nu dile getirdi. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title