Haberler

RTÜK'ten "Samanyolu Haber"E Verilen Ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, Samanyolu Haber kanalında yayınlanan "Derin Bakış" isimli programa uygulanan müeyyide hakkında, "Samanyolu TV ve Samanyolu Haber, iki farklı tüzel kişiliktir.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, Samanyolu Haber kanalında yayınlanan "Derin Bakış" isimli programa uygulanan müeyyide hakkında, "Samanyolu TV ve Samanyolu Haber, iki farklı tüzel kişiliktir. Üst Kurul, Samanyolu kanalına değil, Samanyolu Haber kanalına müeyyide uygulanmasına karar vermiştir" dedi.

Dursun, RTÜK tarafından "Derin Bakış" programında, 6112 sayılı RTÜK Kanunu'nun 8/1/a maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz" hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle kanala müeyyide uygulanmasıyla ilgili AA muhabirine açıklama yaptı.

Bugün ilgili müeyyide hakkında yazılı ve görsel medyadaki haberlerin bazı yanlışlarla verildiğini dile getiren Dursun, programın, Samanyolu'nda değil, Samanyolu Haber kanalında yayınlandığını belirtti.

Dursun, "Maalesef bazı üyeler, açıklamalarında Samanyolu kanalının yayını gibi bir değerlendirmede bulunmuş. Sayın üyelerin bu ayrıntıyı bilmeleri gerekir ama dosyaya çok vakıf değiller mi bilmiyorum. Samanyolu kanalı ayrı bir kuruluş, Samanyolu Haber kanalı ise ayrı bir kuruluştur. Dolayısıyla Samanyolu kanalına değil, Samanyolu Haber kanalına müeyyide uygulanmasına karar verilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Samanyolu Haber kanalında 21 Mart'ta yayınlanan "Derin Bakış" isimli programda Güneydoğu'daki terör ve benzeri olayların tartışıldığını anımsatan Dursun, şöyle devam etti:

"Program konuklarının tartıştıklarına bakıldığında, ülkenin bölünmesi ve ulusal bütünlüğü konularının ele alındığını görüyorsunuz. Maksadı aşan ifadeler, 'Öyleyse işte biz bölünürüz' anlamında. Konu bize intikal ettikten sonra ilgili arkadaşlar çalışmalar başlattı. Burada bir takım hataların olduğu, maksadı aşan ifadelerin kullanıldığı tespit edildi."

Konuyu bu haftaki Üst Kurul gündemine aldıklarını belirten Dursun, Üst Kurul'un, 6112 sayılı RTÜK Kanunu'nun 8/1/a maddesindeki hükmün ihlal edildiği gerekçesiyle kanala müeyyide uygulanmasına karar verdiğini söyledi.

İlgili maddeden müeyyide alan kanalın, bir yıl içinde aynı ihlali tekrarlaması halinde yayınının 10 güne kadar durdurulmasına, ikinci tekrarı halinde ise yayın lisansının iptaline karar verilebileceğini bildiren Dursun, "Dolayısıyla söz konusu yayın kuruluşu benzer bir yayını yine yapar ve 8/1/a'dan ceza alırsa bu lisansının iptaline varabilecek sürece neden olabilir" diye konuştu.

"Yapılamayacak bir kıyaslama"

"Bazı Üst Kurul üyelerinin, kanalla ilgili kararın alınmasında AK Parti'li üyelere yönelik eleştirileri" hakkında ise Dursun, program için RTÜK Yasası'nın 8/1/a'daki hükmünün yanı sıra  8/1/ç'deki "Kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" ve 8/1/i'deki "Doğruluk ilkesine aykırı yayın yapmak" fıkralarının her biri için oylama yapıldığını ifade etti.

Dursun, 8/1/a fıkrası ihlalinin oy çokluğuyla kabul edildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"8/1/ç ise oy birliğiyle kabul edildi. Bunu kimse belirtmiyor. Bu fıkra da küçük düşürücü ve eleştiri sınırları ötesinde yayın yapılmasıyla ilgili. Çünkü programda Atatürk'e 'terörist' gibi ifadeler kullanılıyor. Bu kabul edilemez. Şöyle bir analoji yapılıyor, 'İşte Abdullah Öcalan'a siz terörist diyorsanız, işte Atatürk de teröristtir' filan. Şimdi bu yapılamayacak bir kıyaslama. Bu toplumda hiç kimsenin buna 'evet' demesi mümkün değil. Dolayısıyla tüm Üst Kurul üyeleri bu fıkranın ihlal olduğuna karar kıldı."

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Samanyolu Haber Davut Dursun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title