Haberler

RTÜK Seçim Döneminde 209 Rapor Hazırladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) seçim dönemi yayınlarına ilişkin 65 kuruluş hakkında 209 rapor hazırladığı, bunların 103'ünde tarafsızlık, 52'sinde seçim sonuçlarının belirlenen saatten önce açıklanması, 32'sinde anketler, 5'inde ise siyasi reklamlarla ilgili ihlal tespitleri yer aldığı bildirildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) seçim dönemi yayınlarına ilişkin 65 kuruluş hakkında 209 rapor hazırladığı, bunların 103'ünde tarafsızlık, 52'sinde seçim sonuçlarının belirlenen saatten önce açıklanması, 32'sinde anketler, 5'inde ise siyasi reklamlarla ilgili ihlal tespitleri yer aldığı bildirildi.

RTÜK'ten yapılan açıklamada, Anayasa'ya göre seçimlerle ilgili bütün iş ve işlemleri yapma ve yaptırma yetkisinin Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) olduğu, YSK kararları aleyhine başka bir merciye başvurulamayacağı hatırlatıldı.

Son günlerde bazı basın ve yayın organlarında, seçim döneminde medya hizmet sağlayıcılara YSK tarafından uygulanan müeyyideler nedeniyle RTÜK ve üyelerini hedef alan haber ve yorumlara yer verildiği belirtilen açıklamada, "RTÜK, özellikle seçim dönemlerinde yasa hükümlerince denetim görevini, YSK'nın ilke kararları doğrultusunda yerine getirmekte ve YSK tarafından medya hizmet sağlayıcılar hakkında verilen müeyyide kararlarını ilgili kuruluşlara tebliğ edip, uygulanıp uygulanmadığını takip etmektedir" denildi.

"YSK'nın belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda değerlendiriliyor"

RTÜK'ün, medya hizmet sağlayıcıların seçime yönelik yayınlarını YSK tarafından belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda değerlendirdiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"YSK tarafından 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi dönemi olarak belirlenen 31 Ağustos-1 Kasım 2015 tarihleri arasındaki yayınlar için 65 yayın kuruluşunun yayınlarıyla ilgili toplam 209 izleme ve değerlendirme raporu düzenlenmiş, bu raporlar RTÜK değerlendirmeleriyle birlikte YSK'ya gönderilmiştir. Yayınlara ilişkin oluşturulan raporlar hakkında nihai kararı verme sorumluluğu ise YSK'ya aittir. YSK, RTÜK'ün ihlal görmediği bir yayın hakkında müeyyide uygulayabildiği gibi, ihlal gördüğü bir yayın hakkında da ihlal olmadığı yönünde değerlendirme yapabilir. Bu kapsamda, bugün itibariyle Üst Kurul tarafından gönderilen 209 izleme raporundan 93'ü YSK tarafından karara bağlanmıştır."

Açıklamada, RTÜK'ün hazırladığı 209 rapordan 103'ünde "tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk" ilkeleri, 52'sinde YSK'nın seçim sonuçlarının saat 19.00'dan önce açıklanmaması kararı, 32'sinde anketler ve 5'inde ise siyasi reklamlarla ilgili ihlal tespitlerine yer verildiği aktarıldı.

Ayrıca YSK'nın talebi üzerine 12, çeşitli şikayetler üzerine de 5 rapor hazırlandığı bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Üst Kurul, seçim dönemi boyunca 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'a ve YSK kararlarına uygun olarak çalışmalarını sürdürmüştür. RTÜK'ün yürürlükteki kanunlarla kendisine verilmiş görevleri yerine getirmemesi, kanun hükümlerini ve YSK kararlarını ihlal eden yayın kuruluşlarını görmezden gelmesi mümkün olmadığı gibi, yayın kuruluşları arasında ayrım gözetmesi de söz konusu olamaz. Buna karşılık kamu kurumlarının uymakla yükümlü oldukları düzenleyici hukuki metinlerin günün değişen şartlarına ve toplumun ihtiyaçlarına göre yeniden ele alınıp, revize edilmesi mümkündür."

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title