Haberler

RTÜK Başkanı Dursun Açıklaması

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, " Türkiye'nin şu anki mevut durumuna bakıldığı zaman son derece zengin, renkli, çoğulcu bir radyo televizyon yayıncılık sistemiyle karşı karşıya olduğumuzu ifade edebilirim" dedi.

Dursun, Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü'nde düzenlenen, " Türkiye'de Görsel ve İşitsel Yayıncılık Konferansı"nda, Türkiye'de karasal yayının giderek azaldığını söyledi.

On yıl önce karasaldan yayın alan izleyici oranı yüzde 50 iken bugün kimilerine göre yüzde 10, yüzde 20 ve yüzde 30 gibi spekülatif oranların karşılarına çıktığını belirten Dursun, vatandaşların uydudan çok çeşitli yayın alabildiklerini vurguladı. Uydunun vatandaşlar tarafından tercih edildiğine dikkati çeken Dursun, şöyle konuştu:

"Son yıllarda bir türlü frekansların tahsisinde ihalelerin gerçekleştirilmemiş olması, izleyici karasaldan uzaklaştırıyor, uyduya doğru yönlendiriyor. Türkiye'nin şu anki mevut durumuna bakıldığı zaman son derece zengin, renkli, çoğulcu bir radyo televizyon yayıncılık sistemi ile karşı karşıya olduğumuzu ifade edebilirim. Türkiye'de mevcut olan görsel işitsel, medya sisteminin son derece renkli ve çoğulcu bir yapıya sahip olduğunu görebiliriz."

Dursun, medya sektöründeki sermaye yapısında yabancı ve yerli sermayenin etkili olduğunu vurguladı. 2011'e bir yayın kuruluşuna yüzde 25 oranında yabancı sermaye ortak olabilirken, 2011 yılında yapılan yasal değişiklik ile bu oranın yüzde 50'ye çıktığını aktaran Dursun, şöyle devam etti:

"Bu doğrudan ortaklık. Dolaylı ortaklık konusunda ise herhangi bir sınır söz konusu değil. Yüzde 100'üne yabancı olma imkanı var. Unutmamak gerekir bu parlamentoda ve parlamento dışında da çok tartışılıyor. Görsel işitsel medya sektörü sınır aşan özelliğe sahip. O nedenle yabancı sermayenin kolay girebileceği bir alan olarak gözüküyor. Ne var ki bir takım gerekçelerle yabancı sermayenin yüzde 100 olarak girmesine müsaade edilmeyebiliyor. Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyeliğinin gerçekleşmesi durumunda zaten bu alanda da yüzde 100 yabancı sermayeye izin verileceğini hatırlatmak isterim. Dolayısıyla şu anda yüzde 50 sınır tam üyelik gerçekleşene kadar söz konusu."

Reklam gelirleri

Dursun, sektörün en önemli kaynağının reklam gelirleri olduğunu söyledi.

TRT dışında özel yayın kuruluşlarının temel kaynağının reklam olduğunu vurgulayan Dursun, TRT'nin kamu televizyonu olması kapsamında elektrik faturalarının yüzde 2'sinden sağladığı gelirle yayın yaptığını anımsattı. TRT'nin finansal sıkıntısının söz konusu olmadığını belirten Dursun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özel televizyonların ayakta durabilmesi ancak reklama bağlıdır. Türkiye'deki reklam pastasına bakıldığı zaman bu reklam pastasının yüzde 57'ye yakın kısmı televizyon tarafından, yüzde 2'si radyo tarafından alınıyor. 2013 yılı itibariyle reklam pastasından televizyonların aldığı pay 3 milyar lira civarında. Yaklaşık 500'e yakın televizyon var. Bu televizyonların 3 milyar liralık reklam pastasından ayakta durmaları mümkün değil. Dolayısıyla televizyon kuruluşlarının ciddi bir kısmının finansman problemi olduğunu ifade edebilirim. Reklam pastasından en fazla pay alan ilk 10 kuruluşun yüzde 80'inini Star, Kanal D, Atv, Fox, Show, Ntv, Stv, Lig, Kanal 7 ve Cnn Türk televizyonları alıyor. Geriye kalan yüzde 30'luk kısımını da diğer televizyonlar alıyor. Dolayısıyla bu açıdan hafif bir çarpıklığın olduğunu ifade edebiliriz." - Kırklareli

Kaynak: AA / Güncel

Davut Dursun Kırklareli Türkiye Kayalı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title