Haberler

    Royal Opera House Gösterimi: Cosi Fan Tutte

    Zorlu PSM'de Royal Opera House Gösterimleri Yekta Kara Sunumu İleBütün Kadınlar Böyledir!

    Zorlu PSM'de Royal Opera House Gösterimleri Yekta Kara Sunumu İle

    Bütün Kadınlar Böyledir!

    Gerçekten Böyle midir?

    Zorlu PSM'nin Londra'daki Kraliyet Operası (Royal Opera House) ile olan iş birliği, sezon boyunca önemli yapımları İstanbul'lu sanatseverler ile buluşturuyor. Bu seri kapsamında Wolfgang Amadeus Mozart'ın başyapıtlarından biri olarak kabul edilen komik operası Cosi Fan Tutte (Bütün Kadınlar Böyledir) 1 Aralık'ta Zorlu PSM'de yayınlanacak!

    Müzik ve opera tarihinin gelmiş geçmiş en büyük dehalarından, en önemli bestecilerinden biri Wofgang Amadeus Mozart. Ne yazık ki sadece 35 yıl yaşamış. İşte, Mozart'ın ölümünden sadece bir yıl önce,1790'da ilk kez Viyana'da sahnelenen ve yüzyıllar boyunca çok tartışılan operası Cosi Fan Tutte, Rokoko Dönem'e ait bir opera olmasına karşın son derece farklı içeriği ve kurgusu nedeniyle her yüzyılda ve günümüzde seyircinin büyük ilgisini çekmiş, yenilikçi yorumlara açık olmuş.

    Cosi Fan Tutte, ya da diğer adıyla, Aşıklar Okulu, sadakat kavramını sorguluyor, kadın-erkek ilişkisine ışık tutuyor, bir başka deyişle Adem ile Havva'dan bu yana zihinleri kurcalayan sorulara yanıt arıyor. Mozart'ın ünlü metin yazarı Lorenzo da Ponte ile yaptığı işbirliğinin ürünü 3 operadan sonuncusu olan Cosi Fan Tutte, çok katmanlı, alaycı metni, komedi ve ciddiyet arasında doğru bir denge kuran kurgusu ile 2 genç çift arasında yaşanan duygu yüklü sahneleri aktarıyor.

    Erkeklerin kendi aralarında girdikleri bir iddia sonucu gelişen olaylar, bu doyumsuz komik operanın ana kurgusunu oluşturmuş. Entrikanın, yanılgıların ustalıkla harmanlanmasının yanısıra, hiç kuşkusuz Mozart da, tıpkı Shakespeare gibi, bireyin çelişkilerini, insanın iç çatışmalarını sergilemede ne denli rakipsiz bir yaratıcı olduğunu kanıtlıyor.

    Orkestra şefliğini Rus asıllı orkestra şefi Semyon Bychkov'un üstlendiği Cosi Fan Tutte'yi 35 yaşında genç bir Alman yönetmen sahneye koymuş: Jan Philipp Gloger. Özellikle Bayreuth Festivali'ndeki çalışması ile adından çok söz ettiren rejisörün oyuncu kadrosu da elbet çok genç ve dinamik.

    Uzun yıllardır yurt içinde ve yurt dışında sahneye koyduğu operalarla, başarılı prodüksiyonlarla yankı uyandıran ünlü yönetmen Prof.Yekta Kara'nın gösterim öncesi yapacağı, oyuna, besteci ve metin yazarına, sanatçılara ve yoruma ilişkin sunum ile  daha da renklenecek olan Cosi Fan Tutte, ingilizce ve türkçe altyazı ile izlenebilecek.

    Mozart'ın bu ölümsüz eserinin dünyaca ünlü Royal Opera House'taki gösterimi, 1 Aralık'ta Zorlu PSM seyircisiyle buluşuyor!

    Kaynak: Etkinlik.io / Kültür Sanat

    Yekta Kara İstanbul Londra Kültür Sanat Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title