Haberler

Roma Sütunları Devlet Korumasında

Kayseri'de tarihi Cami Kebir'de bulunan ve Roma dönemine ait 11 adet sütun Vakıflar Müdürlüğü'nün koruması altına alındı.

Kayseri'nin ilk camisi olan Tarihi Cami Kebir'de Roma döneminden kalan ve yıkık kiliseden kalma taşlarla yapılan 11 adet sütun Vakıflar Müdürlüğü'nün koruması altına alındı. Cami Kebir hakkında bilgiler veren Müezzin Mustafa Özbek, "Camimiz Kayseri'ye yapılan ilk eserdir. Melik Gazi'nin oğlu Melik Mehmet Gazi tarafından Kayseri'ye gelir gelmez burayı başkent ilan edip buraya ilk mescidi yaptırmıştır. Camimizde tarihi olarak dikkat çeken bir özellikte 11 adet Roma döneminden kalma başta kilise kalıntılarında çıkartılıp camimizde kullanılan bu mermer sütunlardır. Toplam 11 adettir" dedi. Sütunları gören vatandaşların merakla incelediğini kaydeden Özbek, "Tarihe kıymet bakımından Vakıflar Müdürlüğü bunları çok önemsiyor. Zamanında bunlara çok zarar verilmiş. Şuanda koruma altına alındı bunlar. Sanattan anlayanların dikkatini çekiyor bu sütunlar. Çoğu kişi bilmiyor. Sanattan anlayan görünce bunları Osmanlı yapamaz bunu nereden kalmış diye bakıyorlar. Çünkü taş binanın yanında mermer sütun dikkat çektiği için cevap olarak sonradan 'Osmanlılar mı yaptı?' diye insanların aklına geliyor. Ama bu Roma döneminden kaldığı görülüyor. Romanın bunu yaparken taşın, toprağın kullanılmasında bir manisi yok. Usul dışı kullanımdır" diye konuştu.

Müezzin Mustafa Özbek kiliseden çıkan taşların camilerde kullanılmasında bir mahsur olmadığını ifade ederek, "Bu tabi insanlar kiliseden kalma taşları camide kullanmazlar. Ama dinen de bir mahsuru yok bunların. Bu manada bir sorun olmaz" diye konuştu. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Özbek Melik Gazi Kayseri Roma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title