Haberler

Roma İzlerini Taşıyan Ilıcayı Arap Turistler de Sevdi

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, Roma döneminden kalan bin 800 yıllık ılıca kalıntılarının bulunduğu bölgeye inşa edilen Yazlık Ilıcası Termal Tesisi, Arap Yarımadası'ndan turistlerin de ilgisini çekiyor.

KADİR YILDIZ - Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, Roma döneminden kalan bin 800 yıllık ılıca kalıntılarının bulunduğu bölgeye inşa edilen Yazlık Ilıcası Termal Tesisi, Arap Yarımadası'ndan turistlerin de ilgisini çekiyor.

İlçeye 3 yıl önce inşa edilen termal tesiste genellikle Katar, Kuveyt, Bahreyn, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen turistlerin yanı sıra yerli turistler de "şifa" arıyor.

Yüzlerce kilometre uzaktan gelen ziyaretçiler, özellikle dermatolojik cilt hastalıkları, romatizma, sinir ve kemik rahatsızlıklarında tamamlayıcı tedavi amacıyla tesisten yararlanıyor.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ılıcanın 2'nci yüzyılda Roma döneminden kaldığını, tarihi bazı yapıların da bölgede korunduğunu söyledi.

Kazı çalışmaları kapsamında, Roma ve Bizans dönemine ait birçok eserin yer altından çıkarıldığına değinen Ellibeş, dönemin yapılarına ait hamam, sauna ve sikkelere ulaşıldığını dile getirdi.

Mehmet Ellibeş, ılıcanın mimarisinin Osmanlı'dan esinlenerek yapıldığını dile getirerek, "Ciddi bir tanıtım yapmamamıza rağmen çoğunluğunu Arap Yarımadası'ndan gelen turistlerle birlikte 210 bin kişi tesisten faydalandı. Bu rakamın yüzde 20'sini yabancı turistler oluşturuyor. Genellikle Katar, Kuveyt, Bahreyn, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden geliyorlar. Termal sular, tamamlayıcı tedavi unsuru olarak var. Bu anlamda ılıcamız ciddi bir ziyaretçi sayısına ulaşmış durumda." ifadelerini kullandı.

"3 yıllık ziyaretçi sayısı ilçe nüfusunu geçti"

Tesiste konaklama olmadığı için insanların günübirlik ılıcayı kullanabildiğini anlatan Ellibeş, ihtiyaç olduğu için bölgeye konaklama tesisi yapmayı da planladıklarını anlattı.

Mehmet Ellibeş, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ılıcanın çamur ve suyundan numune alarak Ankara'daki hıfzıssıhha laboratuvarlarında tahlil yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

"Suyumuzun başta dermatolojik cilt hastalıkları, romatizma, sinir ve kemik hastalıkları anlamında tamamlayıcı tedavi edici özelliği var. Üst solunum yollarında da tedavi edici özelliği mevcut. Bu anlamda bu bölgede sık rastlanan bir durum değil. O yüzden kabul görüyor. İlerleyen günlerde talep daha da artacak. 3 yıllık ziyaretçi sayısı, 153 bin olan ilçe nüfusunu geçmiş. Yakın bir arazide belediyenin arazisi var, oraya ya yatırımcı ya da belediye imkanlarıyla bir konaklama tesisi yapmayı planlıyoruz. Konaklama imkanıyla daha fazla insan buraya gelecektir."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Termal Ilıca Roma Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title