Haberler

Rojava'daki Savaş Türkiye Sınırına Dayandı

Güncelleme:

Irak Şam İslam Devleti, PYD'nin kontrolündeki Rojava bölgesine yönelik saldırılarını arttırdı.

Irak'ta ilerleyişini sürdüren IŞİD, ağır silahlarının bir bölümünü Suriye'ye taşıdıktan sonra Kobane'ye yönelik geçtiğimiz hafta kapsamlı saldırı başlatmıştı. Kobanê'nin çevresindeki köyleri alıp kente girmeyi amaçlayan IŞİD'in dün YPG mevzilerine binden fazla militanla kapsamlı saldırı başlattı. Önceki gece sabaha karşı Rakka ve Tal Abyad'daki üslerinden ağır silahlarla saldırıya geçen IŞİD güçleri Kobane yakınlarındaki Evdiko köyündeki YPG mevzilerine saldırdı. Suriye kaynaklı ANHA ajansı, saldırya karşılık verilmesi üzerine çatışmaların geniş alanlara yayıldığını, IŞİD'in amacının Kobane'yi düşürmek olduğunu bildirdi.

IŞİD TOPLARLA KOBANEYİ VURDU

Tal Abyad Sivil Toplum Birliği üyelerinden İbrahim Müslüm, sadece Evdiko saldırısına binin özerinde IŞİD üyesinin katıldığını söyledi. Tank, zırhlı araçlar, top, uçaksavar ve havanlarla Kobne çevresindeki köyler ateş altına alındı. Karşılık verilmesi üzerine IŞİD ve YPG arasındaki çatışmalar geniş alanlara yayıldı. Çatışmalarda şu ana kadar 100'ün üzerinde IŞİD üyesinin öldüğü onlarcasının da yaralandığı ileri sürülürken YPG'nin kayıpları konusunda bilgiye ulaşılamadı. Çatışmalarda bir hafta içinde 4 tankın imha edilidiği açıklandı. Yaralıların tanklarla Rakka ve Tal Abyad'a taşındığı ifade edildi.

SEFERBERLİK ÇAĞRISI

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı ise yazılı bir açıklama yaparak tüm Kürtleri IŞİD'e karşı savaşmaya çağırdı. Seferberlik çağrısında, "Kobanê kantonunun ilan ettiği seferberlik çağırısına başta Kuzey Kürdistan'daki(Güneydoğu bölgesi) yurtsever gençlik olmak üzere, Güney(Irak kürdistan bölgesi, Rojava(Suriye'nin Kürt bölgesi ve Doğu Kürdistan'daki(İran Kürt bölgesi) direnişçi gençlik ve tüm halkımızı uymaya, bu çağırıyı bir ulusal onur görevi olarak bilip, yüksek düzeyde katılım göstererek cevap olmaya çağırıyoruz" denildi.

SINIRDA EYLEM

Bu arada Rojava'nın Kobanê Kantonu'na yönelik IŞİD'in saldırıyı arttırması ve kenti tehdit etmesi üzerine HDP ve BDP tarafından sınırda dün eylem yapıldı. Aralarında HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve milletvekillerinin de olduğu kalabalık gruplar, Suruç ilçesinden sınıra yürüdü. Burada bir açıklama yapan Yüksekdağ, Kobanê'nin çok acımasız ve karanlık bir ablukayla karşı karşıya olduğunu söyledi. Yüksekdağ şöyle konuştu:

"Gerici ve kıyıcı "Gerici ve kıyıcı IŞİD çetesinin çok rahatlıkla lojistik üs olarak bu topraklara da sınırın ötesine de rahatlıkla gelip gitme olanağına sahip oldular. Bu olanak doğrudan Türkiye devleti ve AKP hükümeti tarafından bu çetelere tanındı. Ancak aynı sınırlardan halklar geçemiyor. Her şeyden önce Türk devletinin bu tutumunu, savaşa ve katliama destek veren katliamın önünü açan, sivil halka dönük, bu insanlık suçuna imza atan tavrını derhal değiştirmesini istiyoruz. Eğer bu sınırlar, egemen güçler tarafından savaşı savunanlar tarafından her gün kevgire çevrilebiliyorsa, halklara da asla bu sınırlar engel haline getirilmemesi gerekiyor. Edindiğimiz bilgiye göre; bu süreç içerisinde Türkiye sınırını birçok noktadan kullanıyorlar. İki gün önce aldığımız bilgiye göre Hatay'a yaralıların gidişi gelişi oldu. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi'ne yaralı IŞİD çetelerinin geldiği, tedavilerinin yapıldığı ve halen bunun devam ettiği bize gelen bilgiler arasında."

HDP, IŞİD'in Kobane'ye yönelik saldırısı son bulana kadar Rojava sınır hattında çadır eylemi başlattı. Sınıra kurulan çadırlarda aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bir grup eyleme başladı.

"GENÇ OLSAYDIM IŞİD'E KARŞI SAVAŞIRDIM"

BDP Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ise, "Genç olsaydım Kobanê'ye giderek halkımın saflarında IŞİD çetelerine karşı savaşırdım" dedi. "Kerkük Kürtler için ne ifade ediyorsa Kobanê'de onu ifade ediyor" diye Türk, KDP ve tüm Kürt örgütlerini ideolojik, siyasal farklılıkları bir yana bırakarak Kobanê direnişine destek olmaya çağırdı. Kobanê'nin düşürülmesinin "tüm Kürdistan parçalarının düşürülmesi" anlamına geleceğine dikkat çeken Türk, Kürtlerin Kobanê'de kendi onurlarını savunduklarını söyledi. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Türkiye Kobani Rojava Işid Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (125)

SİVEREKLİ:

İŞİD MIŞ yerım sizin ışıdınızı türkler kadar ırkçı bir millet daha görmedım türkmenler şuan peşmerge denetiminde korunuyorlar bu gezi :) ahmak kafalılar daha ışıdı kürtlere karşı savunuyorlar bilmiyorlarki adamlar türkmenlerin ırzına göz koymuş

42
40
yanıtYanıtla
FERMANDAR56:

ALLAH ınıza kurban olayım.sizleri doğuran ALLAH a kurban olayım.ALLAH her daim sizinle olsun ALLAH yar yardımcınız olsun yiğit KÜRT kahramanları.

53
23
yanıtYanıtla
...........:

vur ışıd vur :D daha yeni 150 pkklı genç kaçıırlmış bundan öncede 300 153 daha kaçırılmışdı :D haddi hesabı yok zaten rojavada ölen pkklıların :D :D birde bunlar basına yansıyanlar yansımayaları düşünemiyom bile hahahahaha :D :D ::::..... VUR IŞID VUR HAİN pkklıları....:::: Türkiye asla karışmamalıdır...!!!!!!!

37
29
yanıtYanıtla
RİZE:

Yiğidi öldür, hakkını yeme. Kürtler cesur ve savaşçıdır. Rahmetli Fevzi Çakmak, bana 100 asker vermeyin, 10 tane Kürt verin, yeter...dermiş..Dedem anlatırdı hep..

46
15
yanıtYanıtla
ZAAR:

İŞİD arkasında kimlerin olduğu belli. Ama ALLAH kürtlerle beraberdir.

25
19
yanıtYanıtla
zafer sadul:

sınırda yürüyüş yapacagınıza gidin işidle savaşınsanıza Ahmet türk efendi genç olsa savaşırmış neden şimdi savaşmıyor-sun sonunda gençde olsan öleceksin yaşlıda

32
11
yanıtYanıtla
ali:

Irak''ta Saddamdan kaçtılar, sahip çıktık askerimize silah çektiler. Çoluk çocuk demeden sivil insanları otobüslerde yaktılar. Şimdi İŞİD''den kaçacaklar, yine bize sığınacaklar. Sahip çıkacağız, olan yine bize olacak!

24
15
yanıtYanıtla
URFALI:

Çanakkalede Kürtler şehit verdi, Kurtuluş savaşında şehit verdi. Şimdi Kürtler ölünce nerelerine kına yakacaklarını şaşırdı bazı Türkler...Kim hain?

24
10
yanıtYanıtla
TuranAnana.banana@comhom.dk:

Sarıkamış''a giden askerler balkanlardan ve diğer Anadolu orduları. Çünkü balkanlardan gelen askerler ayaklarında terlik puti ince giyinimleridi ondan çabuk dondular. Korkma amedin gelmediler

yanıt0
yanıt0
mertlik:

ey rojava duamız sizinle

30
3
yanıtYanıtla
Tüm 125 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title