Haberler

Robotik Takımları Ülkemize Gurur Yaşattı

Güncelleme:

Şişli Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri ABD'de "ilham veren takım" ödülünü aldı

ABD'de düzenlenen ve Dünyanın en prestijli robot yarışması olarak kabul edilen First Robotic Competiton'da ödül alan Şişli Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri yeni başarılara imza atmak istiyor.

OKI Türkiye'nin ana sponsorları arasında yer adığı Şişli Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi ABD'de düzenlenen First Robotic Competiton'da (FRC) "Rookie Inspiration Award- İlham veren takım" ödülünü aldı. Ödül, yarışmaya ilk kez katılan ve projesi başarı kazanan okullara veriliyor. Şişli Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi Türkiye'de yapılan ve 23 lisenin katıldığı ön değerlendirme niteliğindeki yarışmada da 8 ödülün üçünü alarak ikinci olmuş ve Fikret Yüksel Vakfı tarafından yarışmaya katılan başarılı okullara verilen 6 bin ABD doları tutarındaki para ödülüne hak kazanmıştı.

FIRST® Robotics Competition 1992 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri merkezli olarak düzenlenmekte olup, klasmanındaki en prestijli robot yarışı olarak kabul ediliyor. Yapılan etkinliklerde, öğrenci gruplarının belirli kurallar çerçevesinde takım kurmaları ve sonucunda da yarışacak bir robot programı geliştirmeleri isteniyor.

ROBOTLAR YARIŞIYOR

FRC'nin en önemli özelliği, öğrencilerin ders dışı bir alanda birlikte iş yapma, takım kurma özelliklerinin ve yaratıcılıklarının geliştirmesi. Bu nedenle geliştirilen robotlar sadece teknik açıdan değerlendirilmiyor, her robot bir proje olarak ele alınıyor ve planlama, tanıtım, sponsorluk görüşmeleri, ekip koordinasyonu açılarından ayrı ayrı değerlendiriliyor.

Her yıl farklı bir konseptle yarışmaya katılan öğrencilere ana tema dünyanın her yerine aynı gün, aynı saatte ABD'den iletiliyor. Yarışmaya katılan öğrencilerin tümüne aynı parçalar gönderiliyor. Bu yıl gerçekleştirilen FCR yarışmasına katılan öğrenciler robotu inşa ederken mühendislik becerilerini göstererek en gelişmiş robotu imal etmeye çalışıyor. Bu yıl robotlar, sahada farklı engelleri aşarak ilerlemek ve 2.5 metre yüksekliğindeki kulelere top atışı yaparak isabet kaydetmek için yarıştı. En fazla sayı yapan takım sahadan galip ayrıldı. Ancak genel değerlendirmede sadece sahadaki performans değil, ekibin farklı alanlardaki performansı ele alındı. FRC'ye ilgi her yıl artıyor.

DAHA BAŞARILI SONUÇLAR ALMAK İSTİYORUZ

FRC'de Türkiye'yi başarıyla temsil eden Şişli Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi Müdürü Yakup Alp, Öğrencilerimiz ve onları yetiştiren, bu yarışma için bir araya getiren öğretmenlerimizle gurur duyuyoruz" diyerek şunları söyledi:

" İlk kez katıldığımız yarışmada hem Türkiye ayağında, hem de ABD'de çok önemli bir başarı kazandık.
Takımımız yarışmaya hazırlık aşamasında gece gündüz çalıştı ve ABD'de çok iyi bir performans ortaya
koydu. Istiklal Marşımızı ABD'de okuduk. Tribünler bizi ayakta alkışladı.

Takımımızın ödül seremonisinde seyircilerin  alkışı görülmeye değerdi. Bu başarıda emeği geçen
herkese, bizlerin bu yarışmaya katılması için destek sunan  sponsorlarımıza  başta OKI olmak üzere  teşekkür ediyorum. Yeterli desteği bulursak önümüzdeki dönemlerde de ülkemizi ABD'de temsil etmek   ve ilk deneyimizden yola çıkarak daha başarılı sonuçlar almak amacındayız."

Yarışmaya katılımın öğrenciler için çok önemli bir deneyim olduğunu belirten takım mentorlarından Fırat Sevim' de, "Öğrencilerimizin hem bilgisi, hem birlikte iş yapma yeteneği, hem de özgüveni arttı. Bir araya gelip, bilimsel  bir çalışma yaptıklarında neleri başarabileceklerini gördüler" dedi.

GENÇLERİN VİZYON SAHİBİ OLMASINA ÖNEM VERİYORUZ

ABD'de düzenlenen First Robotic Competiton'da (FRC) "Rookie Inspiration Award- İlham veren takım" ödülünü alan Şişli Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi (ŞMATL) takımının ana sponsorlarından olan OKI Türkiye'nin Genel Müdürü Lusi Adut, bir teknoloji şirketi olarak yenilikçilik ve girişimcilik örneği veren gençlerimizi kutluyor ve onları destekleyerek ne kadar doğru bir iş yaptığımızı görüyoruz." dedi. Gençlerin uluslararası bir teknoloji yarışmasına katılarak ödül almasının son derece önemli bir deneyim olduğunu vurgulayan Adut, OKI'nin, gençlerin vizyon sahibi olmasına ve iş yapma yeteneklerinin gelişmesine çok önem verdiğini söyledi.

Kaynak: Bültenler / Teknoloji

Amerika Birleşik Devletleri Fikret Yüksel Türkiye Şişli Eğitim Teknoloji Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title