Haberler

Rize Köyde Tek Başına

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde doğal güzellikleri ile büyüleyen Çat Vadisi'ndeki Meydan Köyü'nde zorlu geçen kış aylarında vatandaşlar ilçe merkezlerindeki evlerine iniyor, yaz mevsiminde köylerine çıkıyor.

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde doğal güzellikleri ile büyüleyen Çat Vadisi'ndeki Meydan Köyü'nde zorlu geçen kış aylarında vatandaşlar ilçe merkezlerindeki evlerine iniyor, yaz mevsiminde köylerine çıkıyor. Yıllarca yaşadığı gurbet hayatından sonra döndüğü köyüne yerleşen 90 yaşındaki Celal Arabacı ise, 20 yıldır kış aylarında sessizliğe bürünen köyü terk etmeyen tek isim oldu. İlerlemiş yaşına rağmen dinamik yapısı ile dikkat çeken Celal dedeye bu yıl oğlu, gelini ve torunu da eşlik etti.

Çamlıhemşin İlçesi'ne 16 kilometre uzaklıktaki 40 haneli 300 nüfuslu Meydan Köyü sakinleri, yılın 8 ayını geçirdikleri köylerinden kış mevsiminde, yaşam şartlarının zorluğu nedeniyle ilçe merkezindeki evlerine iniyor. Kış aylarını şehirde geçiren köylüler bahar aylarıyla birlikte yeniden geri dönüyor. Yıllarca gurbette yaşayan ve 20 yıl önce geri dönen Celal Arabacı, köyde adeta gelenek haline gelen bu uygulamaya karşı çıktı. Kışın sessizliğe bürünen köyü bu sürede terk etmeyen tek isim olan Celal Arabacı, komşularının şehire indiği kış aylarında köyde zorlu doğa koşullarına rağmen yaşamını sürdürmeye devam etti. İlerleyen yaşına rağmen sabahları erken kalkan, yürüyüş yapan ve hayvanları ile ilgilenen Celal Arabacı, köyde süt, yağ ve balla besleniyor.

HAVASI SUYU TEMİZ

Köyde kışın tüm evlerin kapandığını ve komşularının şehre indiğini anlatan Celal Arabacı, köyde tek başına yaşadığını belirterek köyünden ayrılmak istemediğini söyledi. Yaşıt emsallerini iki değnekle gezdiğini belirten Celal Arabacı, "Sağlığımı ve dinçliğimi temiz havası ve suyu olan köyümde yaşamaya borçluyum. Ektiğim lahana ile ürettiğim yağ, peynir ve yoğurdu yiyorum, sütü içiyorum. Hava, su temiz. Bu temiz havada ruhumda temiz kalıyor. Ben köyümü çok seviyorum ve ayrılmıyorum. Baba vatanını kışında bırakmak istemedim. Gurbette çok sıkıntılar çektim. Aç bile kaldım. Onun için 20 yıldır yaz kış köydeyim" dedi. Kışın sıkıldığı anlar olduğunu anlatan Celal Arabacı, Ankara'da yaşayan oğlu, gelini ve torunun da artık kış mevsiminde kendisine eşlik etmeye başladığını sözlerine ekledi.

KIŞIN ÇOK ZORLUK ÇEKTİK

Celal Arabacı'nın gelini Firdevs Arabacı'da, köyde kendilerinden başka kimse olmadığını belirterek, yörede kış aylarının zor geçtiği anlattı. Celal Arabacı'nın torunu Volkan Arabacı ise, "Kışın çok kar olduğunda elektrikleri kesiliyor, yollar kapanıyor. Köyde yaşam zorlaşıyor. Ankara'da yaşıyordum. Sosyal ortamımız vardı. Burada hiçbir ortam olmuyor. Ama yazın köy gelenlerle çok daha güzel oluyor" dedi.

Yaşlı adamın oğlu olan Meydan Köyü Muhtarı Hayri Arabacı da, köy sakinlerinin kış aylarında ilçe merkezi ile ağırlıklı Rize, Ankara ve İstanbul'da yaşadığını belirterek, "Kış şartları köyde ağır geçiyor. Çalışan var, okula giden var. Bu nedenle kışın köyden ayrılan insanlarımız baharla geri dönüyor. Köyde sadece babam kalıyor. Bizde sık sık gidip geliyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çamlıhemşin Çat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title