Haberler

Rize Kalesi Bölge Turizmine Kazandırılacak

Rize Belediyesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan devraldığı Rize Kalesi'ni bölge turizmine kazandırmak için çalışmalara başladı.

Rize Belediyesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan devraldığı Rize Kalesi'ni bölge turizmine kazandırmak için çalışmalara başladı.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz bugün Rize Kalesi'nde basın mensupları ile bir araya gelerek Rize Kalesi'nde gerçekleştirilmesi düşünülen restorasyon çalışmaları ve bu yıl 2.'sinin düzenlenmesi planlanan Rize Sempozyumu ile ilgili bilgiler verdiler.

Vali Hacımüftüoğlu, Rize Kalesi'nin bölgenin tarihsel anlamda en önemli ikinci kalıntısı olduğuna dikkat çekerek "Rize Kalesi Samsun'dan Sarp'a kadar ayakta kalmayı başarmış en büyük kalemizdir. Bölgemizde Sümela Manastırı'ndan sonra en önemli destinasyon merkezi olmayı hak ediyor.

Şehrin tam içinde olması kalemize ayrı bir önem katıyor. Konuyla ilgili Rize Belediye Başkanlığı çok radikal ve karar aldı. Beş yıllığına Bakanlık buranın çalışmalarını Belediye ye devretti.

Buranın artık sahibi belediye. Çalışmalar hızla devam ediyor" dedi.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, 2. Rize Sempozyumu ile ilgili olarak ise "Sempozyum sonrası Rize'nin hedeflerini ve çözüm önerilerini değerlendirerek, uzun bir çalışma yürüttük. Çalışmaların ardından bir çok alanda önemli adımlar attık. 1. Rize Sempozyumu çok önemli yol haritası oldu. Düzenleyeceğimiz bilimsel etkinliklerle ilin temel dinamiklerini harekete geçirmeyi hedefliyoruz. 2023 hedefine giden yolda Rize olarak kararlı ve sağlam adımlarla yer almak istiyoruz. İktisadi hayat, sanayi, tarım, turizm, arkeoloji, çevre, dil ve edebiyat konularında önemli çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Genel kabul görecek bir Rize vizyonu için çabalıyoruz. Kentlilik bilincinin oluşmasına yardımcı olacağını düşündüğümüz etkinlik süresince Türkiye'nin dört bir yanından katılacak akademisyenler ile Rize'ye ait değerleri belirleyecek, sorunları tespit edecek ve çözüm stratejileri geliştirmek için beyin fırtınası gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise yaptığı açıklamada, "Rize Kalesi Karadeniz Bölgesi'nde Sümela Manastırı'ndan sonra en değerli tarihi eserdir.

Rize Kalesi fazla bilinmeyen ama çok önemli olan bir yerdir. Sayın Valimiz ilimizi kalemiz ile nasıl taçlandırırızın yollarını aradı. Rize Belediyesi olarak buranın mülkünü bakanlığımızdan aldık. Rize Kalesi'nin restorasyonu için yaklaşık 50-100 milyon TL'ye ihtiyacımız vardır. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteği ile önümüzdeki yıllarda Rize Kalesi'ni Karadeniz'e kazandıracağız" ifadelerini kullandı.

RİZE KALESİNİN TARİHİ

Rize Kalesi'nin Bizans imparatoru Jüstinyen döneminde (527-563) yeniden inşa edildiği tahmin ediliyor.

Kenarları düzgün olmayan yamuk bir plan gösteren iç kale, 150 metrelik doğal bir yükselti üzerine kurulmuştur. Kale duvar kalınlıkları yaklaşık 1,5 metre olup, yarım daire planlı 5 kuleye sahiptir. Surlarının bazı bölümlerinin Alexios Dönemi'nde (1297-1330) yapılan kale surlarıyla benzerlik göstermesi nedeniyle aynı döneme tarihlenmektedir. İç kaleden kuzeydoğu ve kuzeybatı yanlara açılarak uzayan ve denize ulaşan surlarla çevriliydi. Bu gün batı surlarının bir kısmı ile bazı kuleleri mevcuttur. Bizans döneminde aşağı surları da inşa edilerek kullanılan Rize Kalesi, Osmanlılar döneminde de onarılarak kullanılmıştır. - RİZE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Rize Belediyesi Halil Bakırcı Arif Yılmaz Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title