Haberler

Rize'de Köylülerin "Kırkayak" Sıkıntısı

Rize'de iki köy, halk arasında "kırkayak" olarak bilinen Julus böceğinin istilasına uğradı.

Rize'de iki köy, halk arasında "kırkayak" olarak bilinen Julus böceğinin istilasına uğradı. Havanın kararmasıyla birlikte ortaya çıkarak evlere kadar giren böcekler köylülerin korkulu rüyası haline geldi.

Rize'nin Gündoğdu Beldesi Yenikale Köyü ile Güneysu İlçesi'nin Kıbledağı Köyü Misidi Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, evlerinin çevresini istila eden Julus böceklerinden dolayı zor günler yaşıyor. Eklem bacaklıların çok ayaklılar sınıfına giren, taşların altında yaşayan, vücudu yuvarlak, uzun bir böcek olarak bilinen ve genellikle havanın kararmasıyla ortaya çıkan julus böcekleri ekili tarım ürünlerine zarar veriyor, evlere kadar giriyor.

Gündoğdu Beldesi Yeni Kale Köyü'nde yaşayan Hamide Yıldız, böceklerden bir türlü kurtulamadıklarını belirterek, 'Evin her yerine girmişler. Gece ortaya çıkıyorlar. Yatak odamıza dahi giriyorlar. Korkudan uyuyamıyoruzö dedi. Ali Yıldız ise, 'Bunlar kırkayak değil, beş yüz ayak. Her yer böceklerle doldu taştı. Sorduğumuz yetkililer insana zarar vermez diyorlar. Bu böceklerden nasıl kurtaracağımızı bilmiyoruz.

Kimi sıcak su döküyor, kimi süpürüyor ama yine geliyorlarö dedi. Güngör Yıldız da, 'Kaynağını bulup önlem almak gerekiyor. Yetkililere başvurduk, ilgilenen olmadı. İlaçlama yapıyoruz, yine topraktan türeyip evlere doğru geliyorlar. Yatarken ağzıma mı burnuma mı girecek diye endişe diyoruz. Bir an önce önlem alınmalıö diye konuştu.

Rize İl Tarım Müdürü Adem Çekiç ise, bazı vatandaşların bu yönde şikayetlerini aldıklarını belirterek, bu tür böceklerle mücadelenin ilgili yasa maddesi ile özel zirai ilaçlama işletmelerine devredildiğini söyledi. Çekiç, vatandaşları bu tür şikayetleri karşısında zirai ilaçlama bayilerine yönlendirdiklerini ve oradan temin edecekleri ilaçlarla böceklerin görüldüğü yerlerde ilaçlama yapmaları konusunda bilgilendirdiklerini ifade etti.

Bu arada Rize'de son yıllarda özellikle yaz aylarında çeşitli köylerde kırkayak sayısında büyük artış olduğu, önceki yıllarda benzer şikayetlerin bölgedeki başka yerleşim birimlerinden de geldiği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title