Haberler

Rize'de Heyelan Nedeniyle 3 Gündür Mahsur 6 Orman İşçisine Ulaşıldı

Rize'de şiddetli yağışlar sonrası meydana gelen heyelan nedeniyle Çayeli İlçesi Ormancık Köyü kırsal alanında araçları ile yolda mahsur kalan 6 orman işçisi, 3 gün sonra yağışların durması üzerine 16 kilometrelik yolu yürüyerek köye inmeyi başardı.

Rize'de şiddetli yağışlar sonrası meydana gelen heyelan nedeniyle Çayeli İlçesi Ormancık Köyü kırsal alanında araçları ile yolda mahsur kalan 6 orman işçisi, 3 gün sonra yağışların durması üzerine 16 kilometrelik yolu yürüyerek köye inmeyi başardı. Sağlık durumu iyi olan işçiler 3 gün bir barakaya sığındıklarını belirterek "O anlar anlatılmaz, yaşanır" ifadelerini kullandı.

Çayeli İlçesi Ormancık Köyü kırsal alanında ağaçlandırma çalışması yapan bir grup işçi 3 gün önce aniden bastıran yağışlar sonrası meydana gelen heyelan nedeniyle yolun kapanması üzerine araçları ile bölgede mahsur kaldı. Bir barakaya sığınan 6 işçi ile iletişim kuran AFAD ekipleri sağlık durumlarının iyi olduğunu öğrendi. İşçiler bu sabah saatlerinde yağışların dinmesi üzerine kendi imkanları ile köye doğru yürüyüşe geçti. Sırtlarında eşyalarının bulunduğu çantaları ile yaklaşık 16 kilometre yürüyen işçileri Gürpınar Köyü girişinde AFAD ekipleri ve İl Özel İdare Genel Sekreterliği ekiplerince karşıladı. İşçilerden genel durumları hakkında bilgi alan ekipler ulaşımın sağlanamadığı Ormancık Köyü hakkında bilgi aldı.

"O ANLAR ANLATILMAZ YAŞANIR"

İşçiler şiddetli yağışla birlikte heyelanların yaşandığı bölgede korku içerisinde kaldıklarını belirterek, "Orada olanlar anlatılmaz ancak yaşanır. Yoğun yağış vardı. Her yer kaydı. Mecburen orada kaldık. Hava bu sabah açınca köye indik" dediler. İşçiler daha sonra Çayeli İlçesi'ne geçti.

SEL SULARI KARAYOLUNU SÖKTÜ

Rize'de selden en fazla hasar gören Çayeli İlçesi Senoz Vadisi oldu. Şiddetli yağışla taşan Senoz Deresi, karayolunu belirli bölgelerde tamamen söktü.

Vadide yer alan 10 köye ulaşım sağlanamıyor. Karayolları ve İl Özel İdaresi ekipleri bölgeye iş makineleri yönlendirerek kapalı yolların ulaşıma açılması için çalışma başlattı.

KÖYLÜLERİN YIKAMADIĞI ELEKTRİK DİREĞİNİ HEYELAN YIKTI

Rize'de vadilere hidroelektrik santrallerinin enerji iletimi için yüksek gerilim hatların çekilmesi tepkilere neden olmuştu. Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'ndeki Çataldere Köyü'nde 4 yıl önce protesto gösterisi düzenleyen köylüler, yüksek gerilim hattı direğini halatla çekerek yıkmaya çalışmıştı. Köylülerin o dönemde yıkamadığı yüksek gerilim taşıyan elektrik direği önceki gün meydana gelen heyelanda yan yattı.

RİZE VALİSİ'NDEN ÖZELEŞTİRİ: YOL AÇMIŞIZ, DUVAR YAPMAMIŞIZ

Rize Valisi Ersin Yazıcı, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin her yağmur sonrası oluşabilecek sel ve afetlere alışık olduğunu belirterek son yıllarda açılan ve teknik standartları dört dörtlük yerine getirilmeyen yollar nedeniyle heyelanlar yaşandığına dikkat çekti. Yazıcı, Rize'de yerel bir televizyona yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Bizim sıkıntı yaşadığımız yollar son dönemde açılan yeni yollardır. Yol açılırken teknik şartları dört dörtlük yerine getirilmeyen yollarımız var. Bize vatandaştan yol talebi geliyor. Bu yolu açmanın maliyeti 40-50 bin lira. Açılan yola duvar yapmanın maliyeti ortalama 700 bin lira. Bu yolu tutmanız için duvar yapmanız şart. Vatandaş 'o zaman duvarı yapmayın' diyor. Duvarı yapmazsak bu yol sorun çıkartacak. Vatandaş 'siz yeter ki yolu açın' diyor. Sıkıntı yaşanan yolların yüzde 80'i bu yollar. Yolu açmışız maliyetinden dolayı duvarı yapmamışız. Bizim o yola 700 bin lira harcayacak bütçemiz yok. Daha acı bir gerçek, yol açıldığı için oraya vatandaş bir de ev yapıyor. Yolun üst kısmına yapılan ev de heyelanla yıkılıyor. Vatandaş sonra bize geliyor 'evim yıkıldı' diyor. Böyle sıkıntılarımız var. Yolu yapmasak ayrı bir dert yapsak dört dörtlük olmayacağı için ayrı bir dert." - Rize

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Senoz Vadisi Gürpınar Çayeli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title