Haberler

Rize'de Deniz Dolgusu Üzerine Cami ve Külliye İnşa Edilecek

Güncelleme:

Rize Belediyesi'nin, 'Mavi Şehir' olarak adlandırdığı proje kapsamında deniz doldurularak elde edilecek 3 bin dönümlük arazi için başlatılan dolgu çalışması devam ediyor.

Rize'de deniz dolgusuyla kazanılacak 3 bin dönüm alanda yapımı planlanan ve üzerinde cami, çay çarşısı ve restoranların yer alacağı Mavi Şehir Projesi için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Proje kapsamında sahilde yer alan bazı restoranların önünün deniz dolgusu ile kapatılması tepkilere neden olurken, Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu da, yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı deniz dolgu alanlarındaki sorunları hatırlattı, bu nedenle yeni dolgu alanının çok iyi planlaması gerektiğine işaret etti. Rize Belediyesi'nin, 'Mavi Şehir' olarak adlandırdığı proje kapsamında deniz doldurularak elde edilecek 3 bin dönümlük arazi için hazırlanan Dolgu İmar Planı'na onay verilmesi ile bir süre önce dolgu çalışması başlatıldı. Çalışmaların tamamlanması sonrasında da dolgu alanında proje kapsamında cami ve külliye, kütüphane, müze, çay çarşısı, stadyum ve teleferik inşa edilecek.

ESNAF ŞİKAYETÇİ

Dolgu alanının yapıldığı sahilde bulunan restoranların işletmecileri ise dolgu çalışmasına tepki gösterdi. Çalışmaların kendilerine hiçbir bilgi verilmeden başlatılmasından yakınan işletme sahiplerinden Günay Karafazlı, dolgu çalışmasının işyerlerinin kötü etkilediğini belirterek, " Burada birileri var mı, insanlar gelip gidiyor mu, ya da işletmelere etkisi ne olur diye soran yok. Çalışma başlatılamadan bölge esnafına bilgi verilmesi gerekiyordu. Ayrıca dolgu sonrasında aşırı bir koku oluştu. Çalışmanın durdurulmasını ve sahilin eski haline dönüştürülmesini istiyoruz? dedi.

DOLGU ALANI İYİ PLANLANMALI

Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu da, Mavi Şehir projesinde sadece cami ve külliye detaylarının belli olduğunu, diğer alanlarda neler yapılacağını ise bilmediklerini söyledi. Dolgu alanının çok iyi planlanması gerektiğini hatırlatan Mahmutoğlu, " Rize'nin büyük bir bölümü zaten dolgu alanı üzerine kuruldu. Dolgu alanı iyi planlanmadığı için büyük sıkıntılar yaşandı. Bu nedenle dolgu alanı, sivil toplum kuruluşları ile diyalog halinde iyi planlanmalı ve geçmişte olduğu gibi sorunlar yaşanmamalı? diye konuştu.

RİZE İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI RAPOR HAZIRLAMIŞTI

Geçen yıl Rize sahilindeki dolgu alanında yapılan incelemenin ardından rapor hazırlayan Rize İnşaat Mühendisleri Odası, kent merkezinin büyük bölümünü oluşturan ve yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı bölgede 1970'li yıllardan sonra inşa edilen binalardan bazılarının güçlendirme çalışması ile ayakta kalabileceğini vurgulamış, binaların yıkılarak, dolgu alanı tekniğine uygun inşa edilmesi gerektiğini söylemişti. Raporda, "Temeli sakat, beton kaliteli değil, tuzlu su altında kalan demirler paslanmış. Binaların kendisini taşıyacak kesitlerinin hiçbiri yok. Bina temelleri deniz dolgusu ile kazanılan alanda tuzlu su altında kaldığı için demir özelliğini kaybetmiş, çapı düşmüş. Hatta birçok demir parmakla kırılabilir hale gelmiş. Beton özelliğini kaybetmiş, taşıyıcı özelliği kalmamış. Dolgu alanındaki binaların tamamının ömrü yarılanmış, binalar yorulmuş. Dolgu alanı inşaat tekniğine uygun yapılmayan binalar tuzlu su altında kaldığı için risk teşkil ediyor" ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rize Belediyesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak?
500

Yorumlar (27)

adam:

Ve bunlar HALA yüzde 40 alabiliyorlar ya, benimde bunu aklim almiyor!

13
7
yanıtYanıtla
Doymadınız Gitti..:

''DENİZ- DOLGU'' Saçma sapan işler. . Sanki arsa-arazi bitti, sıra deniz doldurmaya geldi. . iki nedeni var, birincisi araplara özenti ikincisi ve asıl nedeni bu proje sayesinde, yandaşlara kaynak aktarmak

14
3
yanıtYanıtla
Adem KulmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Ulan terbiyesiz adi insanları memleketlerine gore neden yargiliyorsun pislikler ülkeyi Cumhuriyet tarihinden 2002 ye kadar mhvettiniz ajanlar satilik masonlar sebetaylar ulkem hizmet gördü hizmet nankorler kafaniz hiç calismiyorsa elinizin altında internet var 2002 öncesi ve sonrası Türkiye yi her bakımdan inceleyin biraz adaletli olun

6
10
yanıtYanıtla
ist:

Ülkeye çivi çakılsa rahatsız olanlar var ! Dikkat vatan haini var !

9
6
yanıtYanıtla
TRAK59:

NE BU KÜLLİYE MÜLLÜYE NE İŞİ DENİZİN YANINDA KÜLLİYE OSMANLI İMPARATORLUĞUNA GERİMİ DÖNMEK İSTİYORLAR

8
6
yanıtYanıtla
Hadimul Harameyn:

Arkadaşlar uydu fotoğrafına bir bakın birazcık kafanız çalışsın. Rize sahilinde hiç düz yer yok. Sahil şeridi 3 bin dönümlük düz bir alana kavuşacak. Sahildeki esnaf tabiki istemez. Denize sıfır dükkanı varken birden içeride kaldı. Bunlar memleketini değil sadece kendini düşünen bencil insanlar. Tıpkı Osmanlıyı satanlar gibi. Bakalım bundan sonra görücez Rizelinin samimiyetini. Adam memleketine yatırım yapıyor. Memleketlisi sayacak mı sövecek mi ? Nankörlük edecek mi ?

7
5
yanıtYanıtla
OZAN:

tamamen şov ne gerek var buna

10
1
yanıtYanıtla
Adınızı Yazınrauf 1960:

çök bakalım her yere çök bir gün bitecek bu lale devri

8
2
yanıtYanıtla
vatansever:

üretim yapacak birşey yapmayın sakın, fabrika üretim tesisi felan açmayın, yerli malını felan teşvik etmeyin cari açıgı da boşver zaten, bi iki kurum ya da yabancılara toprak satar ya da biyerlere biraz daha vergi koyar tedarik ederiz bu inşaat masraflarını. .

7
2
yanıtYanıtla
gerçek müslümanlık bu değil:

Camiyle külliyeyle ne olacak. günah küpüne battınız her şeyiniz yalan dolan. cami günahları affettirmez insan olup tövbe etmedikten sonra. hep gösteriş hep şa şaaa

9
0
yanıtYanıtla
Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title