Haberler

Rize'de Bir Lise Geliştirdiği Robot Teknolojileri ile Üniversitelere Rakip Oldu

Rize Endüstri Meslek Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri geliştirdikleri robotlar ile üniversitelere rakip oluyor.

Rize Endüstri Meslek Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri geliştirdikleri robotlar ile üniversitelere rakip oluyor.

Rize'de Tevfik İleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü öğretmenleri kurdukları Robot Atölyesi'nde öğrencileri ile birlikte hayatı kolaylaştıracak ileri teknoloji ürünü robotlar geliştirmeye başladı.

Kısa sürede üç robot geliştiren öğretmenler ve öğrenciler ilerleyen yıllarda çalışmalarını daha da geliştirip ulusal ve uluslar arası yarışmalara katılmayı hedefliyor.

Tamamen okulun bilgi birikimi ve imkanları ile geliştirilen üç robottan "akıllı kol" ismi verilen robot bilgisayar ara yüzünde kayıtlı tüm resimleri istenilen her yüzeye bire bir çiziyor. "Mevlana" isimli robot ise üzerindeki sensörler sayesinde en karışık labirentlerin bile içerisinden köşelere çarpmadan çıkabiliyor. "Hızlı" isimli robot ise cep telefonu ile uzaktan kumanda ediliyor.

Çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Tevfik İleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü Başkanı Hamza Kutay, bölümdeki öğretmen arkadaşları ve öğrenciler ile birlikte çalışarak önemli bir mesafe aldıklarını söyledi. Kutay "Teknolojinin gelişimi, teknolojik araştırma ve geliştirmeler yapabilmek için bir robot atölyesi kurmayı düşündük. En sonunda bunu hayata geçirmeye karar verdik. Okulumuzun da desteği ile Tevfik İleri Endüstri Meslek ve Anadolu Meslek Lisesi bünyesinde Robot atölyesi kurduk. Öncelikle atölyemizi kurduk. Gerekli ekipman ve malzemelerimizi aldık" dedi.

ÜÇ ÖZEL ROBOT

Kutay, ilk etapta üç robot üzerinde çalıştıklarını ifade ederek "Öncelikle engelden kaçan bir robot yaptık. Bizi biraz uğraştırdı ama sonucunda güzel bir robot ortaya çıktı. Günümüzdeki çok popüler olan cep telefonu kontrollü akıllı sistemleri ele aldık. Cep telefonu ile kumanda edilebilen bir robot geliştirdik. Ayrıca geliştirdiğimiz bir robot kol ile bilgisayarın ara yüzünde kayıtlı olan bir çizimi kağıt üzerine aktarabiliyoruz. Lazer başlığı takılarak ahşap üzerine işleme yapılabiliyor" diye konuştu.

ÜNİVERSİTELERE RAKİP OLACAKLAR

Kutay, çalışmalarını geliştirerek ilerleyen yıllarda üniversitelerin açtığı robot yarışmalarına katılmayı düşündüklerini kaydederek "Çalışmalarımız başlangıç aşamasında. Çok daha ileriye taşıyacağız. Önümüzdeki yıllarda; İTÜ; OTDÜ, Gazi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı robot barışmaları var. O yarışmalara katılıp derece almak istiyoruz" şeklinde konuştu. - RİZE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title