Haberler

Rize'de 40 Atmaca Doğaya Bırakıldı

Rize'nin Fındıklı ilçesinde düzenlenen törenle 40 atmaca doğaya salındı.

Atmaca halkalama ve salım törenine, Rize Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut,  Fındıklı Kaymakamı Arif Karaman, Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, atmaca kültürünün yüz yıllardır devam eden bir gelenek olduğunu dile getirdi. Yazıcı, atmacanın Karadenizlinin pratik zekasının bir ürünü olduğunu belirterek, "Atmaca yırtıcı bir kuştur. Bir kuşla başka bir kuşu avlamak ancak Karadenizlinin yapabileceği bir şeydir. Burada zeki insanlarla hizmet etmekten onur ve gurur duyuyorum" dedi.

Milletvekili Bak ise ilk defa bir atmaca salım programına katıldığını belirterek, "Atmaca bu bölgenin önemli kültürünün bir parçası. Bana da TBMM'de 'atmaca gibisin' diyorlar. Rize Milletvekili olarak bu da güzel bir tanımlama. Hoşumuza da gidiyor" diye konuştu.

Atmaca'nın bu bölgenin insanının bir parçası olduğunu anlatan Bak, şunları söyledi:

"Kahvelerde dolaşırken insanların kolunun üzerinde atmacası ile beraber arkadaşı gibi oturuyormuş gibi bir pozisyon içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu geleneğin devam etmesi çok güzel. Atmacalarına en az çocukları gibi bakan avcılara da teşekkür ediyoruz. Onları tekrar doğaya geri göndermek gerçekten önemli. Doğanın da gerçeklerini korumamız gerekiyor."

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Bulut da bölge müdürlüğü kurulduktan sonra atmaca halkalama ve salım töreninin dördüncüsünü gerçekleştirdiklerini, Doğu Karadeniz'de atmaca aşıklarının bu işi yüzyıllardan beri yaptığını kaydetti.

Konuşmaların ardından katılımcılar tarafından ayaklarındaki bağları çözülen 40 atmaca doğaya salındı.

Törenin sonunda katılımcılar tulum eşliğinde horon oynadı.

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Bulut Fındıklı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title