Haberler

Reyhanlı'daki Terör Saldırısı Davası

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te 53 kişinin yaşamını yitirdiği 2 bombalı saldırıyla ilgili 33 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te 53 kişinin yaşamını yitirdiği 2 bombalı saldırıyla ilgili 33 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Muhammet Gümüş ve İlhan Küçükdüveyki, bazı müdahiller ve tarafların avukatları katıldı.

Tutuklu sanıklar Fikret Nazik, Mehmet Genç, Nasır Eskiocak, Ergin Ördek, Yusuf Büyükkasım, Doğan Özdemir, Mehmet Kılıç, Ahmet Mansuroğlu ve Süleyman Evet ile bulundukları Adana F Tipi Cezaevi'nden sesli ve görüntülü sistemle bağlantı kuruldu.

Duruşmada, saldırıda yakınlarını kaybeden bazı kişiler, davaya müdahillik talebinde bulundu ve sanıklardan şikayetçi oldu.

Melek Çalım, ölenlerden Erkan ve Hakan Çalım'ın ablası olduğunu belirterek, "Sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istiyorum." dedi.

Döne Diken, oğlu Mehmet Ali Diken'in, Döne Kuvet ise kızı Nadire Kuvet ve torunu Fatma Erboz'un patlamada öldüğünü dile getirerek, sanıkların cezalandırılmalarını talep etti.

Serkan Yeliz de kardeşi Murat Yeliz'i kaybettiklerini bildirerek, "Her gün yaramıza tuz bastık. Bu tuzu basmamak için bir an önce kararın çıkmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Maktullerden Hakan Çalım'ın eşi Emine Selin Çalım ile kardeşi Sedat Çalım da acılı olduklarını söyledi.

Duruşmada, bazı müştekilerin ifadelerinin alınması amacıyla yazılan talimatlar tutanağa geçirildi. Hakkında yakalama emri bulunan sanıklar Aykan Hamurcu, Yusuf Nazik, Ercan Bayat, Temir Dükancı, Omar Alkhatıp, Mihraç Ural, Cengiz Sertel ve Mohammad Dipkorali'nin yakalanamadığı belirtilen duruşmada, daha sonra müşteki avukatlarına söz verildi.

Avukat Sevinç Hocaoğulları, müvekkillerinin adalet için Ankara'da olduklarını belirtti.

"Reyhanlı saldırısı istihbaratına ilişkin görevlerini ihmal ettikleri" iddiasıyla eski Hatay Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, Hatay Terörle Mücadele Şube Müdürü ve Yardımcısı ile Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürünün yargılandığı davanın davayla birleştirilmesini isteyen Hocaoğlulları, saldırıya ilişkin iddianameyi hazırlayan ve MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin yargılanan eski Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman hakkında, HSYK'nın yürüttüğü soruşturma dosyasının da getirtilmesi talebinde bulundu.

Avukatlar Tahsin Koç ve Çağla Demiral olayın aydınlatılması için Hatay'daki davanın bu davayla birleştirilmesini, Aslıhan Aksoy Arıkan ise Özcan Şişman hakkındaki dosyanın getirtilmesini istedi. Arıkan, ayrıca basından öğrendikleri kadarıyla FETÖ'nün çatı davası iddianamesinde Reyhanlı patlamasında bazı kamu görevlilerinin ihmali bulunduğuna dair bilgiler yer aldığına işaret ederek, bu iddianamenin getirilerek, incelenmesini istedi.

Müdahil Ahmet Tuna, Reyhanlı'dan önce Cilvegözü'nde 17 kişinin bombayla öldüğünü anımsatarak, "Acaba o patlamadan sonra emniyet, Reyhanlı gibi kozmopolit bir yerde ne gibi çalışmalar yaptı?" diye sordu.

Cumhuriyet Savcısı Alper Taşkıran, müdahillik taleplerinin kabulü, hakkında karar çıkarılan sanıkların yakalanmalarının beklenmesi ve tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamını talep etti.

Sanık avukatlarından Selim Zeybekoğlu, eski savcı Şişman'ın bazı istihbari bilgileri iddianameye aksettirmediğini ifade ederek, bunları sormak için Şişman'ı dinlemek istediklerini bildirdi.

Tutuklu sanıklar ve avukatlarının tahliye taleplerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti müzakereye çekildi.

Müzakere sonrasında heyet, bugünkü müdahillik taleplerini kabul etti.

Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesini kararlaştıran heyet, eski savcı Şişman'ın tanık olarak dinlenmesi, Hatay 7. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın bu davayla birleştirilmesi ve FETÖ'nün çatı davası iddianamesinin incelenmek üzere getirtilmesi taleplerini reddetti.

Tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.

Bu arada, heyet ara kararları değerlendirmek için müzakereye çekildiği sırasında ölenlerin bazı yakınları, sanık avukatlarına tepki gösterdi.

Davanın geçmişi

Reyhanlı saldırısına ilişkin davanın iddianamesinde 2'si Suriyeli 33 sanıktan 19'u hakkında "devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüsten" ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 52 kişinin ölümüne sebep olmaktan elli ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Bu istemin ardından, saldırıda ağır yaralanan bir kişi daha hastanede hayatını kaybetmiş, ölenlerin sayısı 53'e yükselmişti.

Sanıklara, "silahlı terör örgütüne üye olma ve yardım etme", "öldürmeye teşebbüs", "patlayıcı madde bulundurma", "mala zarar verme", "kasten yaralama", "suçluyu kayırma" ve "130 kişiyi öldürmeye teşebbüs" suçlamaları da yöneltiliyor.

İddianamede saldırının, terör örgütü THKP/C-Acilciler lideri Mihraç Ural tarafından organize edildiği kaydediliyor. Ural'ın, Suriye'deki iç savaş sonrasında rejimin desteğiyle muhaliflere karşı savaştığı, Suriye istihbarat yetkilileriyle irtibatlı olduğu ve onların talimatlarını yerine getirdiği aktarılan iddianamede, "sanıkların eylemi, Suriye istihbarat örgütü ve bu örgütle paralel silahlı faaliyet yürüten THKP/C-Acilciler terör örgütünün talimatıyla gerçekleştirdikleri" bildiriliyor.

Davanın görülmesine Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanmış, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli mahkeme ve savcılıkların kaldırılmasının ardından dava Hatay Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. Dava, daha sonra güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Mihraç Ural Reyhanlı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title