Haberler

Renault'dan Ciddi Uyarı Geldi, Patronlar İşçilere "Eylemi Bitirin" Dedi

Güncelleme:

Renault Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler, OYAK Renault'nun Bursa fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eyleminin Türkiye açısından bir tehdit olduğunu belirterek, "Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz" dedi.

'SADECE RENAULT'UN MESELESİ DEĞİL'

Kugler, İstanbul Autoshow 2015'te, OYAK Renault'nun Bursa fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eylemine ilişkin değerlendirmede bulundu. Bunun sadece Renault'nun meselesi olmadığını ifade eden Kugler, Türkiye'ye bir tehdit olması açısından bu konunun önemli olduğunu dile getirdi. Bir ülkeye yatırım için olmazsa olmazların istikrar, sosyal barış ve yüksek potansiyel olduğuna işaret eden Kugler, şunları söyledi:

"RİSK ORTAYA ÇIKAR"

"Biz Türkiye'ye çok fazla yatırımla ve taahhütle bağlanmış durumdayız ve hep uzun süreli bir operasyon düşünüyoruz. Ama bu mesele sadece Bursa tesisi için değil Türkiye için bir risk aslında. Türkiye'deki tedarikçiler, yurt dışına tedarik edemezse burada bir risk ortaya çıkar.

"UZUN VADELİ PLANLARI GÖZDEN GEÇİREBİLİRİZ"

Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz. Çünkü bu bir tehdit; istikrar ortamını ve sosyal barışı değiştiren bir durum."

PATRONLARDAN ORTAK AÇIKLAMA

Bursa'da başlayan ve başka illere de sıçrayan metal işçilerinin eylemlerine ilişkin patronlar ortak çağrı yaptı. Eylemlerin tüm taraflara zarar verdiği vurgulanırken, "İşçilerimizi sağduyu ile davranmaya, işverenin çağrısına kulak vermeye ve eylemleri sona erdirmeye çağırıyoruz. Ülkemize, işimize, ailelerimize ve işletmelerimize olan sorumluluğumuz ile işlerimize dört elle sarılarak üretime başlamalıyız" denildi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) otomotiv sanayinde devam eden eylemlere ilişkin ortak basın açıklaması yaptı.

"OTOMOTİV EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ"

Açıklamada, otomotiv sanayinin Türkiye ihracatının, istihdamının, Ar-Ge ve inovasyon gücünün gurur kaynağı ve ülke ekonomisinin lokomotif işkolu olduğuna dikkat çekildi. Bu sektördeki üretimin sürekliliğinin pek çok sektörü yakından ilgilendirdiği vurgulandı.

KAYBEDECEK BİR TEK GÜNÜMÜZ OLMAMALI

Son günlerde otomotiv sektöründe karşı karşıya kalınan sürecin tüm taraflara zarar veren bir
boyuta ulaştığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam edebilmesi için kaybedecek bir tek günümüz bile olmamalıdır. Bugüne kadar işçi, işveren ve işveren temsilcilerinin uyumu ülkemiz otomotiv sanayinin en önemli güçlerinden olmuştur. Şüphesiz sektörümüzde, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, iyi niyetli, barışçıl ve yapıcı iklimi korumak tüm tarafların sorumluluğundadır. Türkiye'de üretimden yana olan, Türkiye'nin geleceğine katkıda bulunmak isteyen tüm kesimlerin çalışma barışına katkıda bulunması gerekmektedir.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YÜRÜRLÜKTE YASAL OLMAYAN YOLLARA BAŞVURMAK...

Sendikal örgütlenmenin olduğu bir sektörde, hak aramanın yolunun karşılıklı diyalog ortamını korumaktan geçtiği aşikardır. Toplu iş sözleşmesi yürürlükte iken, yasal olmayan yollara başvurmak, sadece üretimin sürekliliğine zarar vermekle kalmayacak, bu diyalog ortamının zedelenmesine de sebep olacaktır. Sürecin, sosyal diyalog ve çalışma barışı ile olumlu bir noktaya gelmesi tüm tarafların ortak çıkarınadır.
Nasıl ki, işçi kardeşlerimizin taleplerini dinlemek ve değerlendirmek işverenlerin sorumluluğu ise, sadece sektörü değil ülke ekonomisini de telafisi güç zararlara uğratacak üretim kaybının olmaması ve üretim sürekliliğinin sağlanması da işçilerimizin ve bağlı bulundukları sendikaların sorumluluğundadır.

AİLEMİZE OLAN SORUMLULUĞUMUZ...

Hal böyleyken, otomotiv sektörüne hizmet veren kurum ve kuruluşlar olarak, işçilerimizi
sağduyu ile davranmaya, işverenin çağrısına kulak vermeye ve eylemleri sona erdirmeye
çağırıyoruz. Ülkemize, işimize, ailelerimize ve işletmelerimize olan sorumluluğumuz ile işlerimize dört elle sarılarak üretime başlamalıyız."

TÜRK-İŞ'TEN GREV AÇIKLAMASI

Türk-İş, otomotiv sektöründe devam eden grev hakkında bir açıklama yaptı. Türk-İi Bursa'da devam eden grev ile ilgili "Dileğimiz tüm işyerlerindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapması, taleplerinin dialog yoluyla çözülmes" dedi.

TÜRK-İŞ bünyesindeki Metal İş Sendikası'na tepki gösteren otomotiv işçileri Bursa'da iş bırakma eylemi başlattı. Renault ve Tofaş'tan sonra iş bırakma eylemi bazı yan sanayi firmalarına da sıçradı.

Yaşananlarla ilgili suskunluğunu bozan TÜRK-İŞ, bugünkü yönetim kurulu toplantısı sonrası bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Bursa'da, Renault işyerinde başlayan, daha sonra da Tofaş ve birkaç işyerinde de devam eden eylemler, Konfederasyonumuz tarafından yakından izlenmektedir. Konfederasyonumuz üyesi Türk Metal Sendikamızın, Bosch işyerinde 38 ay devam eden sendikasız ve sözleşmesiz bir dönemin ardından başarıyla imzaladığı toplu iş sözleşmesinden sonra bazı işyerlerinde eylemler başlatılmıştır.

"EYLEMLER SENDİKA KARŞITI PROPOGANDAYA DÖNÜŞTÜ"

Bu eylemler, bazı çevrelerin yönlendirmesiyle, sendika karşıtı bir propagandaya dönüştürülmüş, Türk Metal Sendikamız hedef haline getirilmiş ve bu işyerlerinde sendikasız bir endüstri ilişkiler sistemi teşvik edilmek istenmiştir.

Oysa dünyanın iki yüz yıllık geleneği göstermiştir ki, sendikasız bir endüstri ilişkileri sistemi, işçiler için kısa süreli başarılar getirse de, kalıcı değildir ve sonuç itibariyle, örgütsüzlüğü ve sömürüyü artırmaktadır. TÜRK-İŞ, işçilerimizin hak almak için verdikleri her mücadeleyi saygıyla karşılamakta, bununla birlikte ülkemizde ekonomik istikrarın ve çalışma barışının da azami düzeyde korunmasından yanadır.

Bu nedenle, Bursa'da ortaya çıkan tepkinin, sendikal örgütlülüğü koruyarak, barışçı yollarla çözümü için, Türk Metal Sendikamızla birlikte, elinden gelen çabayı her düzeyde göstermektedir.

Bugün itibariyle aldığımız bilgilere göre, bazı işyerlerinde çalışan işçilerimizin işbaşı yapmış olması, bizim açımızdan çok olumlu bir gelişme olmuştur. Dileğimiz, tüm işyerlerindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapması, taleplerinin bundan sonra müzakereler ve diyalog yoluyla çözülmesi için çaba göstermeleridir.

TÜRK-İŞ Konfederasyonu, bundan sonraki süreçte, Türk Metal Sendikamızla birlikte, başta otomotiv sektörü olmak üzere, tüm sektörlerdeki işçilerimizin sorunlarının giderilmesi için, işverenler ve siyasal iktidar nezdinde her türlü girişimi yapmaya devam edecektir." (Kaynak:Hürriyet-Sözcü)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Avrasya Renault Otomobil Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (187)

KGB:

cekin kardesim yatirimlarinizi bu iscilere hak, is yok diye aglarlar is olunca rahatlik sokar issiz kalinda goreyim sizi ot laleleri

9
33
yanıtYanıtla
ATASOY:

kovun hepsini memlekette çok aç insan var

7
29
yanıtYanıtla
ben olsam kapatırım:

fabrikayı kapatında akıları başlarına gelsin

8
28
yanıtYanıtla
aragorn:

kapatacaklar fabrıkayı temellı ac kalacaklar gorurum o zman sızı ben

8
27
yanıtYanıtla
vatandaş:

Renault da basit bir işçi ayda 3. 000, tl. alıyorsa yaptıkları eylem tamamen yersizdir. Ben 24 yıllık kamu çalışanıyım aldığım maaş 1500, 00 tl. Adamlar bulmuşlarda bınuyorlar.

18
17
yanıtYanıtla
Ah ekonomik beyinler !!!Mobil-IOS:

Fabrikalar kapansin binlerce kisi issiz kalsin , sonra bize is bulun as bulun diye yalvarin .. Maalesef insanoglu elindekinin kiymetini kaybetmeden anlamiyor

12
23
yanıtYanıtla
hell:

benim dayım renoda basit bir işçi 3000 lira alıyor 4800 lira ya yukseltmek için direniyor . . .

5
27
yanıtYanıtla
maden oylemobilWeb@haberler.com:

Verin o zaman iscilerin hakkini. Milyar dolarlar kazaniyorsunuz. Somurucular sizi.

26
2
yanıtYanıtla
BursaMobil-ANDROID:

Siz nasıl müslümansiniz Kardesleriniz 1 haftadir evinden ailesinden uzakta ekmek parası için siz nereye çekiyorsunuz bilmeden gazeteler yayin kuruluslari zaten bu fabrika sahiplerine ait herkezi yönlendiriyorlar ve sizde inaniyorsunuz isci bu durumdan memnun mu sanki 1 fabrika 5 lira zam aliyor ayni sendika diğeri 2 lira alıyor hani nerde eşitlik bütün işçilerden her ay 1 günluk para kesiliyor hak mi bu şimdi ayıptır ya

26
1
yanıtYanıtla
MURAT KILIÇ:

Başka işçiler alın yada başka bir şehre taşıyın fabrikayı oda olmazsa türkiyeden gidin Hepsi işsiz kalsın Aç aç gezsin

4
23
yanıtYanıtla
Tüm 187 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title