Haberler

Rekabetçi Sektörler Programına Katıl, Rekabet Et, Büyü!

Güncelleme:

Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen Rekabetçi Sektörler Programının 2014-2020 yıllarını kapsayan yeni dönemi için 405 milyon Avro kaynak ayrıldı.


Türkiye genelinde tüm bölgelerde uygulanacak Rekabetçi Sektörler Programında imalat sanayinde dönüşüm, Ar-Ge ve yenilikçilik ekseninde geliştirilecek projeler desteklenecek.

Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde 2007 yılından bu yana, yaklaşık 550 milyon Avro bütçe ile yürütülüyor. Program kapsamında Hatay'dan Sinop'a, Mardin'den Yozgat'a 43 ilde işletmelerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.

Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde, kamu kurumları, yüzlerce KOBİ'yi temsil eden üst kuruluşlar olarak ticaret ve sanayi odaları, STK'lar, üniversiteler gibi kar amacı gütmeyen kurumlar, bölgelerinin ve temsil ettikleri işletmelerin öncelikli ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdikleri projelerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde yer alan AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne sundu. Türkiye ve Avrupa Birliğinin ortak hedefleri arasında yer alan bölgesel kalkınma ve bölgeler arası ekonomik ve sosyal eşitliğe katkıda bulunacağı belirlenen 59 projeye 2017 sonuna kadar kullanılmak üzere 565 milyon Avro mali kaynak aktarıldı. AB-Türkiye mali işbirliğinin 2014-2020 yıllarını kapsayan yeni döneminde ise 405 milyon Avro ek bütçeyle Türkiye'nin tüm bölgeleri Programın uygulama alanına dâhil edildi. İmalat sanayinde dönüşüm, AR-GE ve yenilikçilik ekseninde geliştirilecek projeler, Rekabetçi Sektörler Programı tarafından desteklenecek. 2016 yılı içinde destek için proje çağrısı yapılacak.

PROJELER BAŞVURULARI BEKLİYOR
Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında bazı projeler tamamlandı, bazı projeler uygulama aşamasında, bazı projeler ise 2016 yılında başlayacak. Halihazırda yürütülmekte olan ve/veya başlayacak projeler arasında Ordu Arım Balım Peteğim, Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi, Samsun Lojistik Köy Projesi, Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi, Rize Çay Araştırma Projesi, Erciyes Teknopark Bölgesel İnovasyon Merkezi Projesi, Maraş Biberi Kümelenme Projesi, Van İşgem Büyüyor Projesi, Bayburt Doğal Taş Projesi, Teknoloji Transferi Hızlandırma Fonu Projesi, Girişimci İşgücünü Çevreleyen Fırat Gökkuşağı (FIRASET) Projesi gibi bölge ekonomilerine katma değer üreten ve bölgeler arası ekonomik ve sosyal eşitliğe katkı sağlamayı amaçlayan büyük kapsamlı projeler bulunuyor.

Önümüzdeki dönemde de desteklerken yararlanmak isteyen kurum, kuruluş ve KOBİ'ler, program takvimine uygun olarak Rekabetçi Sektörler Programına net belirlenmiş hedefleri olan ve bu hedeflere ulaşmak için yapılacak eylemler ile kullanılacak bütçeyi belirten projeleriyle başvurabilecek.

KOBİLERE VE GİRİŞİMCİLERE BÜYÜK DESTEK
Rekabetçi Sektörler Programı sayesinde Ar-Ge, teknik altyapı, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda desteğe ulaşan KOBİ'ler ve girişimciler rekabet güçlerini artırıyor. Bölgelerin ihtiyaçlarına doğrudan cevap veren Rekabetçi Sektörler Programı projeleri ile üretime katma değer sağlanıyor, işletmeler yeni pazarlara açılma imkanına sahip oluyor. Rekabetçi Sektörler Programı, KOBİ'lere doğrudan kredi ve yatırım desteği vererek ihtiyaç duyulan mali kaynakları da sağlıyor.

Rekabetçi Sektörler Programı, "Katıl, Rekabet Et, Büyü" sloganıyla Türkiye'nin gelişmekte olan bölgeleri başta olmak üzere ülke genelinde sanayi altyapısının geliştirilmesi, KOBİ'lerin desteklenmesi ve küresel pazarlarda rekabet güçlerinin artırılması, hizmet sektörünün ve yaratıcı endüstrilerin altyapılarının desteklenmesi, KOBİ'lerin finansmana erişiminin desteklenmesi, Ar-Ge ve yenilik altyapısının geliştirilmesi, Ar-Ge'nin üretime dönüştürülerek pazara sunulması, teknoloji transferinin teşvik edilmesi, sosyal yenilik projelerine destek verilmesi ve üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesi doğrultusunda çok yönlü destekler sunuyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Mardin Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title