Haberler

Rekabet Kurulu Kararları

Rekabet Kurulu, Actavis Pharma Holding 4 ehf ve Actavis S.a.r.l'nin bütün hisselerinin Watson Pharmaceuticals, Inc.tarafından devralınmasına izin verdi.

Rekabet Kurulu, Actavis Pharma Holding 4 ehf ve Actavis S.a.r.l'nin bütün hisselerinin Watson Pharmaceuticals, Inc. tarafından devralınmasına izin verdi.

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yer alan Kurul kararlarına göre, Sanofi Aventis İlaçları Ltd. Şti. ile Beşer Ecza Deposu Tic. ve San. Ltd. Şti., Dekim Ecza ve Kimyevi Maddeler Tic. ve San. AŞ ve Özsel Ecza Depoları Tic. ve Paz. AŞ. arasında ayrı ayrı imzalanan "İhale Depo Sözleşmesi"ne rekabeti kısıtlayıcı hükümleri nedeniyle menfi tespit belgesi verilemeyeceğine, bahse konu sözleşmelerin 2002/2 sayılı "Dikey Anlaşmalara ilişkin Grup Muafiyeti Tebliği"nin 2. maddesinde belirlenen pazar payı eşiğinin aşılması nedeniyle grup muafiyetinden de yararlanamadığına, ancak 4054 sayılı Kanun'un 5. maddesinin birinci fıkrasında sayılan şartların tamamını karşılaması nedeniyle anılan sözleşmelere bireysel muafiyet tanınmasını ve muhtelif ecza depolarıyla akdedilmek üzere hazırlanan "Satış Sözleşmesi"ne 4054 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca menfi tespit belgesi verilmesini kararlaştırdı.

"Doğan Ailesi"nin tam kontrolünde olan Doğ-taş Doğanlar Mobilya İmalat Enerji Üretim San. Tic. AŞ.'nin International Furniture B.V. ve "Doğan Ailesi"nin ortak kontrolüne geçmesiyle Kelebek Mobilya San. ve Tic. AŞ'nin tam kontrolünün Doğ-taş Doğanlar Mobilya İmalat Enerji Üretim San. Tic. AŞ'ye geçmesi işlemlerine izin verilmesi talebini inceleyen Kurul, bu işlemin 4054 sayılı Kanunun 7. maddesi ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan 2010/4 sayılı "Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ" kapsamında izne tabi olduğuna, işlem sonucunda aynı Kanun maddesinde belirtilen nitelikte hakim durum yaratılmasının veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesinin ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmaması nedeniyle işleme izin verilmesini uygun gördü.

Kurul, Balpet Petrol Ürünleri Taşımacılık San. ve Tic. AŞ'nin yüzde 50 oranında hissesinin Mehmet Sıddık Balkan, Mehmet Emin Balkan ve Mehmet Ali Balkan tarafından devralınması işlemine izin verilmesi talebine ilişkin, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 7. maddesi ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan 2010/4 sayılı "Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ" kapsamında izne tabi olduğuna, işlem sonucunda aynı Kanun maddesinde belirtilen nitelikte hakim durum yaratılmasının veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesinin ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmaması nedeniyle işleme izin verilmesine karar verdi.

- Unilever Türk AŞ'ye ilişkin şikayeti reddetti-

Actavis Pharma Holding 4 ehf ve Actavis S.a.r.l'nin bütün hisselerinin Watson Pharmaceuticals, Inc. tarafından devralınmasına izin verilmesi talebini inceleyen Kurul, 4054 sayılı Kanunun 7. maddesi ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan 2010/4 sayılı "Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ" kapsamında izne tabi olan bu işlem sonucunda aynı Kanun maddesinde yasaklanan nitelikte hakim durum yaratılmasının veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesinin ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmaması nedeniyle işlemi uygun gördü.

Kurul, Türk Demirdöküm Fabrikaları AŞ'nin merkezinde kurduğu birim aracılığıyla satış sonrası servis hizmetleri alanında yetkili servisleri arasındaki rekabeti kısıtladığı iddiası ile elektrik toptan satış şirketlerinin yaz döneminde serbest tüketicilere elektrik satmayı durdurmak suretiyle birlikte hareket ettikleri iddiasına ilişkin incelemelerinde, 4054 sayılı Kanunun 41. maddesi uyarınca şikayetin reddine ve soruşturma açılmamasına karar verdi.

Nemtaş Nemrut Liman İşletmeleri AŞ'nin Gemport Gemlik Liman ve Depolama İşletmeleri AŞ'deki hisselerinin yüzde 54'ünün, Yılport Holding AŞ tarafından devralınması işlemine izin verilmesi talebini değerlendiren Kurul, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 7. maddesi ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan 2010/4 sayılı "Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ" kapsamında izne tabi olduğuna, işlem sonucunda aynı Kanun maddesinde belirtilen nitelikte hakim durum yaratılmasının veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesinin ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmaması nedeniyle işleme izin verdi.

Servier İlaç ve Araştırma AŞ ile Beşer Ecza Deposu Tic. ve San. Ltd. Şti., lmtaş Ecza Deposu ve Gereçleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve Özsel Ecza Depoları Tic. ve Paz. AŞ arasında ayrı ayrı imzalanan "İhale Satış Sözleşmesi"nin 2002/2 sayılı "Dikey Anlaşmalara İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği"nin 2. maddesinde belirlenen pazar payı eşiğinin aşılması nedeniyle grup muafiyetinden yararlanmadığı ancak 4054 sayılı Kanunun 5. maddesinde sayılan koşulları karşılaması nedeniyle bireysel muafiyet tanınmasını kararlaştırdı.

Unilever San. ve Tic. Türk AŞ'nin nihai satış noktalarına rakip ürünleri satmamaları için baskı yaptığı iddiasını inceleyen Kurul, 4054 sayılı Kanunun 41. maddesi uyarınca şikayetin reddini ve soruşturma açılmamasını uygun buldu.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman

Yayıncı: İbrahim Uyar - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Watson Pharmaceuticals Ali Balkan Unilever Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title