Haberler

Regl döneminde bir kadını anlamanın yolu

Güncelleme:

Regl öncesinde yaşanan semptomlara tıp dilinde PMS denilse de, erkekler bu duruma "delilik hali" diyor.

Erkeklerin kadınları anlamakta zorluk çektiği kesin ve aslında bu da çok doğal, yaşamadıkları şeyleri elbette anlayamıyorlar. Bu yazıyı okuyun, okutun ve kadın vücudunda neler olduğunu anlayın.

Regl öncesinde yaşanan semptomlara tıp dilinde PMS denilse de, erkekler bu duruma "delilik hali" diyor. Kadınların %40-60 arasında değişen bir oranla yumurtlama ve kanama sırasında hormonal dengeleri değişiyor. Beyin farklı kimyasallar salgılıyor. Hormonal bu değişim, fazladan duyarlılık ve duygusal karmaşayı da peşinde getiriyor. Aşırı duygusallık yüzünden bilim kurgu filminde bile ağlayabilecek hale gelen kadın, bir drama kraliçesine dönüşüyor.

Migren krizlerinin tetikleyicisi olarak menstrüel dönemi suçlayabilirsiniz. Kafanızdaki sinirlere saldıran prostaglandin hormonlar, şiddetli baş ağrılarını tetikleyebilir. Bu ağrıların kesilmesi için ağrı başladığı an ilaç içmek çoğu zaman çözüm olmaz. Bir doktora danışıp, ihtiyacınız olan ağrı tedavisi için gereken ilaçlar ve inflamatuar ilaçların kompleks biçimde ve düzenli alınması gerekir.

Regl öncesi ve süresinde, progesteron düzeyleri yükseldiği için kadınlarda meme bölgesinde hassasiyet oluşur ve hacmi genişleyebilir. Bu hormon gebelik için onu hazırlamak adına, meme hücrelerini aktive eder.

Kendinizi bir haftadır uyumuyormuş gibi hissedebilirsiniz. Kan kaybetmek, enerji veren minerali de kaybetmek demektir. Demir; duygu durumunu düzenleyen serotonin hormonu için önemli bir etken maddedir.

Sanki doğum yapıyormuş gibi kramplar hissedebilirsiniz. Şiddetli ağrılar, kasık ve yumurtalık bölgesinde hissedilebilir. Rahimdeki kan damarlarını genişletmek, bir süre sıcak petlerle ısıtmak ağrıların azalmasına yardımcı olacaktır.

Bazı kadınlarda regl dönemi öncesi bağırsaklarda belirtiler ortaya çıkar. Vücut su tutmaya başlar. Kimse vücudun neden su tutma ihtiyacı duyduğunu bilmiyor. Ancak tuzlu gıdalar ve alkol daha kötü hale getiriyor.

Regl dönemi öncesinde yemekle ilgili sorunları olan tek kişi emin olun siz değilsiniz. Beyniniz serotonin ihtiyacını karşılamak için en tatlı şeylere ve ardından tuzlu gıdalara karşı saldırı başlatır.

Genellikle kokulu içecekler, bir parça bitter çikolata gibi en az zararlı besinler sizi tatmin edecektir. Bu durumun azalması için kalsiyum ve mineraller açısından güçlü bir beslenme tercih edin.

Elbette cinsellik ihtiyacı bir problem değildir ancak regl dönemi semptomları arasında yer alır. Bu dönemde cinsel iştahın artması normaldir. Libido yükselir.

Araştırmacılar, kadının gebelik şansının azalması, psikolojik olarak rahatlamasına yol açtığı için, kendini daha serbest hisseden kadının cinsel gücünü hissettiğini savunuyor. Ayrıca orgazm, krampları kesici bir özelliğe sahiptir.

Erkeklerin yapması gerekenler:

Regl olduğunu yüzüne vurmayın!
Erkeklerin genelinde tartışma esnasında "sen adet dönemindesin bu yüzden yine tırlattın" demek gibi bir yanılgı var. Bunu asla ama asla yapmayın. Bu cümle tartışmayı alevlendirmekten başka hiç bir işe yaramaz. Karşınızdaki kadın zaten içinden bir yığın hormon saldırısına maruz kalırken onu daha fazla ateşe atmayın. Sakin olmaya çalışın. Eğer hayatınızdaki kadını seviyorsanız onun bu ani değişimlerini kabullenmeye, tartışma esnasından alttan almaya çalışmanız gerekli.

Kötü sürprizlerden kaçının
Kadınlar adet dönemlerinde çok hassas ve duygusal olabilecekleri için sürpriz yapmaktan kaçının. Büyük haberleri adet bitiminde verin. Fakat çiçekler, küçük hediyeler vermenizde sakınca yok. Bunlar hoş sürprizlerdir ve bu dönemde kadınların çok daha fazla hoşlarına gidecektir. Unutmayın "Bu akşam arkadaşlar eve maç izlemeye geliyor" demek kötü bir sürprizdir.

Sosyal aktiviteleri azaltın
Bu dönemde kadınlar içlerine döner, kalabalıklara karışmaktan kaçınırlar. Bu sebeple onunla yalnız olmaya gayret edin. Kadın zaten kendi kendisine katlanmakta zorluk çekerken bir de onu başkalarıyla muhatap etmeyin.

Yemek yerken ona eşlik edin
Bu dönemde kadınlar çok yemeğe eğilimdir. Ona "çok yiyorsu"n demektense siz de onun gibi çok yiyin. Sizin de yemeniz onu rahatlatacaktır. Büyük boy pizza söyleyin ve son dilimi ona ayırın. Mutlu olacaktır.

Daha anlayışlı ve şefkatli olun
Bu dönemde kadınlara anlayış ve şefkat göstermek oldukça iyi sonuç verir. Kadınlar bu dönemde daha çok sevgiye ihtiyaç duyarlar. Onları biraz şımartmanız ilişkinizi güçlendirir ve bu dönemi kazasız belasız atlatmanızı sağlar.

İltifat edin
Kadınlar bu dönemlerde ne giyseler emin olamazlar. Bu sebeple onlara iltifat edin. Güzel olduklarını söyleyin. Kıyafet seçimlerinde onu eleştirmeyin. Bırakın istediği gibi giyinsin ve sizin iltifatınızla giydiği şeyden mutlu olsun. Muhtemelen uyumsuz renkler seçecektir ama ne önemi var bir iki gün onun o haliyle de sevebilirsiniz.

Kaynak: Haberturk.com / Kadın

Kadın Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title