Haberler

Refiye Ninenin Ramazan Burukluğu

FATMA KALAY / FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Samsun'un Çarşamba ilçesinde bir asırlık yaşıyla nice ramazanlara tanıklık eden Refiye nine, eski günlerini özlemle anarken sağlık sorunları nedeniyle artık oruç tutamadığı için burukluk yaşıyor.

FATMA KALAY / FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Samsun'un Çarşamba ilçesinde bir asırlık yaşıyla nice ramazanlara tanıklık eden Refiye nine, eski günlerini özlemle anarken sağlık sorunları nedeniyle artık oruç tutamadığı için burukluk yaşıyor.

Bayramlı Mahallesi'ndeki iki katlı ahşap evinde eşini 15 yıl önce kaybettikten sonra yalnız yaşamaya başlayan Refiye Dursun, yakınlarındaki doğum belgesine göre 1902 (hicri 1320) nüfus kağıdına göre ise 1923 doğumlu gözüktüğü için kesin yaşı bilinmiyor.

Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekrar ramazana kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

5 yaşından beri tuttuğu orucunu uzun yıllar aksatmamaya çalıştığını dile getiren Dursun, sağlık problemleri nedeniyle son iki yıldır bu ibadetini yerine getiremediğini anlattı.

Oruç tutamadığı için yaşadığı üzüntüyü ifade eden Dursun, "Sağlığım elverseydi ömrümün yettiği kadar oruç tutmak isterdim" dedi.

Nice bayramlar gördüğünü, eski ramazan ve bayramların daha güzel olduğunu vurgulayan Dursun, "110 yaşına girdim. Oruç tuttum, nice bayramlar gördüm, nice baklavalar yaptım, aşçılık yaptım. Şimdi yapamıyorum. Allah'ım yardımcımız olsun. Köyün ağalarına baklava yolluyordum ama şimdi yapamıyorum" diye konuştu.

Dursun'un komşusu Seyfettin Karahan (64) ise Refiye ninenin 110 yaşından fazla olduğu kanaatini dile getirerek eskiden kimlik bilgileri sağlıklı yazılmadığı için bu konuda bir belirsizlik bulunduğunu kaydetti.

Karahan, Refiye nineye zaman zaman yardımcı olduklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Refiye teyze kendi odununu kendisi kırıyor, gücünün yettiği kadar. Yapamadıklarını da komşuları yapıyor. Ot koparır, evde oturmaz. Havalar iyi oldu mu gezer, kendine oyalanacak bir şey bulur. Küçük yaşta oruç tutmaya başlamış. Ramazan hazırlıkları için bizim burada eskiden yufka, kıvratma yaparlardı, teyzem de çok güzel yapardı. En temizini en güzelini teyzem yapardı. Bir kaç yıl öncesine kadar bütün oruçlarını tuttu. Sağlığı elvermediği için bıraktı."

Dursun çiftinin evlatlık edindikleri çocuklarının Almanya'da yaşadığını belirten Karahan, "Teyzem çocukluğumdan beri hiç değişmedi. En çok karalahana çorbasını seviyor. Her yıl bahçesinde lahana yetiştiriyor" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Samsun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title