Haberler

Referandum Gerginliğiyle Dolar ve Euro Yeni Rekorlara Tırmandı, Borsa Düştü

Küresel ekonomik gelişmelerin yanında, Türkiye'de yeniden gündeme gelen referandumun yarattığı gerginlik, dolar ve euronun yeni tarihi rekor düzeylere tırmanmasına, devlet tahvili faizinin yüzde 11'i aşmasına ve Borsa İstanbul Endeksi'nin de yüzde 2.0 düşmesine neden oldu.

ABD ekonomisine ilişkin olumlu veriler ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Ödgütü'nün (OPEC) üretim kısma kararıyla gün içinde rekor düzeylere çıkan dolar ve euro, Başbakan Binali Yıldırım'ın referandum açıklamasının ardından yeni rekorlar kırdı.

Başbakan Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile başkanlık sistemiyle ilgili anayasa değişikliği teklifini ele aldıkları görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında gelecek hafta AKP olarak anayasa değişiklik teklifini TBMM'ye sunmuş olacaklarını söylemesinin ardından dolar hızla 3.50 lirayı da geçerek 3.5057 liralık yeni tarihi zirveyi gördü. Aynı süre içinde euro da 3.7180 liralık yeni tarihi zirveye tırmandı.

Dolardaki hızlı tırmanış hisse senetlerini de vurdu ve Borsa İstanbul Endeksi günü yüzde 1.99 düşüşle 72 bin 519 puandan kapattı.

Dolardaki tırmanışın bir başka etkisi de de devlet tahvilleri faizlerinde yaşandı. Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz iki haneli düzeylere çıktıktan sonra yüzde 11.12'e kadar tırmandı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hazırladığı ve genel ekonomik durumu değerlendiren Bej Kitap'ta (Beige Book) "ekonomik görünümün genel olarak pozitif olduğu" belirtildi. Buna karşılık, genel olarak ücretlerin, enflasyonda Fed'in istediği artışı destekleyecek kadar yükselme olmadığının da altı çizildi.

OPEC'in dün Viyana'da yapılan toplantısından, Rusya ile de anlaşarak, 2008 yılından bu yana ilk kez petrol üretiminde kesinti yapılması yönünde bir karar çıktı.

Günlük 33.6 milyon varille dünyanın petrol üretiminin üçte birini gerçekleştiren OPEC yeni anlaşma çerçevesinde Ocak 2017 itibariyle üretimini günlük 1.2 milyon varil azaltacak.

OPEC toplantısı öncesi 45 dolar dolayında olan, Türkiye'nin de fiyatlamada temel aldığı Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 10'dan gazla artışla 50 doları da aşarak, 52.94 dolara çıkarken, ABD hafif hampetrolünün varil fiyatı da 50 doları aşarak 50.57 dolara çıktı. Uluslararası piyasalardaki petrol analistlerine göre fiyatlar kısa sürede 55 dolara ulaşabilecek.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Binali Yıldırım Devlet Bahçeli Borsa İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Antalya Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan, kendisine oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı

Antalya Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan, kendisine oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız

Avrupa şampiyonu Buket Kaya'nın ailesi 4 milyon TL karşılığında şikayetinden vazgeçti, sürücü tahliye oldu

Avrupa şampiyonu Buket Kaya'nın ailesi 4 milyon TL karşılığında şikayetinden vazgeçti, sürücü tahliye oldu

Miting alanında atılan slogan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı şaşırttı: Nereden çıktı bu?

Miting alanında atılan slogan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı şaşırttı: Nereden çıktı bu?

'Ben Hz. Meryem' videosu ortalığı karıştırdı! Hedefteki isimden açıklama geldi: Gerçek değil, dava açıyorum

"Ben Hz. Meryem" videosu ortalığı karıştırdı! Hedefteki isimden açıklama geldi: Gerçek değil, dava açıyorum

İsmailağa ile Cübbeli Ahmet arasındaki kavgada yeni perde! Tartışma yaratan video yeniden dolaşıma sokuldu

İsmailağa ile Cübbeli Ahmet arasındaki kavgada yeni perde! Tartışma yaratan video yeniden dolaşıma sokuldu

title