Haberler

Reel Kesim Güven Endeksi Geriledi

Reel Kesim Güven Endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre 2.2 puan azalarak 106.8 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 0.3 puan azalarak 106 puan oldu.

Merkez Bankası, 2014 yılı Ağustos ayı İktisadi Yönelim Anketi Reel Kesim Güven Endeksi verilerini açıkladı. İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren 2 bin 670 katılımcıya gönderilen ankete 2 bin 200 katılımcı yanıt verirken, yanıtlama oranı yüzde 82.4 oldu. Reel kesim temsilcileri tarafından yapılan değerlendirmelere göre ekonomik faaliyetlere ilişkin istikrarlı görünümü ortaya koyan Endekste, 100'den büyük değerler iyimser görünümü, 100'den küçük değerler kötümser görünümü işaret ediyor.

Buna göre Reel Kesim Güven Endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre 2.2 puan azalarak 106.8 seviyesinde gerçekleşti.

-MEVCUT MAMUL MAL STOKU MİKTARI ENDEKSİ ARTIŞ YÖNÜNDE ETKİLEDİ-

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stoku miktarı ve genel gidişat endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, gelecek üç aydaki üretim miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endekse azalış yönünde yansıdı.

-MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ DE GERİLEDİ-

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de Ağustos'ta geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 0.3 puan azalarak 106 seviyesinde gerçekleşti.

-SANAYİ DALINDAKİ GENEL GİDİŞAT KONUSUNDA İYİMSER OLANLARIN ORANI YÜZDE 11.5'E GERİLEDİ-

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 11.5'e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 9.1'e gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 79.4'e yükseldi.

-SON ÜÇ AYA YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER-

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği gözlendi.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlendiği, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu

yönündeki değerlendirmelerin ise zayıfladığı gözlendi.

-GELECEK ÜÇ AYA YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER-

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarına ilişkin artış yönlü beklentilerin zayıfladığı görüldü. Gelecek üç aydaki istihdam ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye

yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentilerinin de zayıfladığı gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği görüldü.

Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin ise bir miktar güçlendiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya kıyasla 0.1 puan artarak yüzde 8.9 oldu.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Merkez Bankası Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title