Haberler

Ramazan Bayramında Tatlı Tüketimine Dikkat

Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Özbek: "Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmelidir"

Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Zülkarni Özbek, ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Zülkarni Özbek, yaptığı yazılı açıklamada, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden birisi olduğunu belirtti.

Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, bayramda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerini ifade eden Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Bunun dışında gelenek üzere bayramda tatlı tüketimi de artmaktadır. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerekmektedir."

Özbek, yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korunması için esas olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Tatlı tüketmek çok isteniyorsa eğer hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1,5- 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar da eklenmelidir."

Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından da sebze ve meyve tüketiminin önemli olduğuna dikkati çeken Özbek, şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların bayram süresince diyetlerine özen göstermesi gerektiğini de sözlerine ekledi. - Bayburt

Kaynak: AA / Yerel

Ramazan Bayramı Zülkarni Özbek Bayburt Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title