Haberler

Ramazan Bayramı

Ukrayna'nın çeşitli kentlerinde yaşayan Müslümanlar, Ramazan Bayramı dolayısıyla camilere akın etti.

Başkent Kiev'de her yıl olduğu gibi bu yıl da fuar alanında bir aya gelen Müslümanlar, Ramazan Bayramı coşkusunu birlikte yaşadılar. Müslümanlar düzenlenen kahvaltının ardından birlikte camiye geçerek namaz kıldılar

Kiev'deki Türk camisinin imamı Abdulsamet Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramın Ukrayna'daki yaşanan olaylardan dolayı buruk geçtiğini söyledi. Her yıl olduğu gibi cemaatin çokluğundan dolayı fuar alanında tutulan bir salonda kılınan namaza bine yakın kişinin geldiğini kaydeden Oğuz, Ukrayna'ya bir an önce barış gelmesi temennisinde bulunarak sağlıklı, kardeşlik ve sevgi dolu bir bayram diledi.

-Kharkov'da bayram-

Kharkov şehrinde bulunan Tatar Müslüman Derneği'ne bağlı asırlık Tatar Camisi'nde toplanan Türk, Tatar ve Ukraynalı Müslümanlar da birlikte saf tutarak bayram namazını kıldılar.

Namazın ardından Tatar imam Rienad Ahmetof'un 3 dilde okuduğu hutbeyi dinleyen Müslümanlar, birlikte tekbir getirdiler. Sırayla cami imamları ve birbirleriye bayramlaşan cemate cami avlusunda çay ve şeker ikramı yapıldı.

Camii hocası Cevahir Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığının kadrolu imamı olarak 3 yıldır Tatar Camisi'nde görev yaptığını belirterek farklı kültürlerden insanlarla bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Özellikle cuma günleri caminin dolup taştığını anlatan Aydın, caminin 5 vakit açık olduğunu ifade etti. Caminin her türlü eksiğinin Kharkov'daki Türk esnafları ve Diyanet Vakfı tarafından karşılandığını belirten Aydın, Ukraynalı Müslümanların sayısının da gün geçtikçe arttığını, bazen haftada 2-3 Ukraynalının Müslüman olduğunu kaydetti.

Bayram namazına gelen yerel yetkililerden Harkov Bölge Vali Yardımcısı Igor Ivanoviç Yurçenko da cemaate sağlık, mutluluk ve barış dolu bir hayat temennisinde bulunarak Müslüman aleminin Ramazan Bayramını tebrik etti.

-Büyükelçi'den Bayram mesajı-

Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel ise yayımladığı mesajda, Ukrayna'daki Türk toplumunun bayramını kutladı. "Mübarek ramazan ayını geride bırakarak bir bayramı daha sevinçle karşılamaya hazırlandıklarını" ifade eden Tezel, mesajında şunları kaydetti.

"Sosyal ve ahlaki değerlerimizi, dini ve milli geleneklerimizi, aile bağlarımızı diri tutan, birlik ve beraberliğin en samimi şekilde yaşanmasına vesile olan bayramlar, ülkemizden uzakta yaşayan bizler için özel bir anlam ifade etmektedir. Bu nedenle, zor bir dönemden geçmekte olan Ukrayna'da yaşayan Türk toplumu olarak, aramızdaki birlik ve beraberliği idrak etme ve her şart altında korumanın önemini bir kez daha vurgulamak isterim.

Bu duygu ve düşüncelerle, şahsım, ailem ve mesai arkadaşlarım adına Ukrayna'daki değerli Türk ve Müslüman toplumunun Ramazan Bayramını en içten duygularımla tebrik eder; bayramın İslam alemi ve  tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini temenni ederim."

-Kırım-

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde de halk bayram namazı için camileri doldurdu.

Namazlar, Kebir Camisi'nin yanı sıra İşçi Sendikalar Kültür Sarayı'nın salonunda kılındı. Kültür Sarayı'ndaki bayram namazını, Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev, kıldırdı.

Kırım'da Ramazan Bayramının ilk günü, tarihinde ilk kez resmi tatil ilan edildi. - Kharkivs'ka Oblast'

Kaynak: AA / Güncel

Ramazan Bayramı Ukrayna Tatar Kiev Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title