Haberler

Ramazan Ayında Doğru Beslenme

Antalya’nın Kaş ilçesi Devlet Hastanesi Diyetisyeni Duygu Topal, Ramazan ayında öğün sayısının azaldığını ve sadece iki öğünden oluşan bir beslenme uygulandığını belirterek, “Bunun sonucunda metabolizma yavaşlamakta, kilo alımı ile karşı karşıya kalınmaktadır” dedi.

Antalya'nın Kaş ilçesi Devlet Hastanesi Diyetisyeni Duygu Topal, Ramazan ayında öğün sayısının azaldığını ve sadece iki öğünden oluşan bir beslenme uygulandığını belirterek, "Bunun sonucunda metabolizma yavaşlamakta, kilo alımı ile karşı karşıya kalınmaktadır" dedi.

Orucun metabolizmada bazı değişikliklere sebep olduğunu belirten Kaş Devlet Hastanesi Diyetisyeni Duygu Topal, "Bunlardan bazıları uzun süreli açlık sonucu metabolizma daha az enerji harcamaya başlar. Vücut hareketleri yavaşlar ve bazal metabolizma hızı düşer. Eğer oruç döneminde beslenme düzenine dikkat edilmez ise fazla kilo alınır ve vücut yağ oranında artış meydana gelir. Bu yüzden Ramazan ayında doğru ve uygun bir beslenme için, öğün sayısını arttırın, öğünler sahur, iftar ve 1 ara öğün şeklinde organize edilmeli" dedi.

"TOK TUTAN YİYECEKLER TERCİH EDİLMELİ"

Ramazan ayında tok tutan, kan şekerini ani yükseltmeyen yiyeceklerin seçilmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyeni Duygu Topal, şunları söyledi:

"Örneğin beyaz ekmek yerine kepek ya da bol tahıllı ekmek yenilmeli, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmeli. İftarda mutlaka protein içeren yiyeceklere yer verilmeli. Et, tavuk veya balık yenilmelidir. Yemekleri hızlı değil yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin ve yemek aralarında su için. Uzun bir açlık sonrası, iftara mümkünse çok sıcak olmayan 1 kase çorba ile başlayın; çorbadan sonra 20 dakika yemeğe ara verin, ardından ana yemeğe devam edin. Ana yemekte et, tavuk, balık veya kuru baklagil mutlaka yer almalıdır. Çünkü protein içeren yiyecekler sizi tok tutup, kan şekerinizi iyi bir şekilde dengeleyecek, aşırı karbonhidrat içeren yiyecekleri yemenizi engelleyecektir. Menüde sebze, yoğurt ve salatada yer almalı ve bütün bu yiyeceklerden az miktarda yenilmelidir."

"PİŞİRME TEKNİĞİ ÖNEMLİ"

Pişirme tekniğinin de son derece önemli olduğuna dikkat çeken Topal, "Yiyeceklerin daha hafif ve sağlıklı olması için kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri seçilmelidir. İftardan sonra egzersiz önemli; İftardan sonra yapacağınız 30 dakikalık bir yürüyüş sizi hem iyi hissettirecek hem de metabolizmanızın iyi çalışmasını sağlayacaktır. Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, yemekten 1,5 saat sonra yenilmek koşulu ile sütlü tatlıları veya karışık meyve tabağını tercih edin. Kabızlık probleminizi önleyin. Kabızlığı önlemek için lif oranı yüksek gıdalara yönelin. Öğünlerde bol salata yiyin, salatanızın içine 1 çorba kaşığı keten tohumu atın, meyvelerden kayısı, incir, kiraz, kavunu tercih edin. İftarda kuru baklagilleri ve sebze yemeklerini yemeye özen gösterin ve mutlaka yoğurt tüketin" şeklinde konuştu.

"SAHUR EN ÖNEMLİ ÖĞÜN"

Sahura kalkmadan oruç tutulmaması gerektiğini de sözlerine ekleyen Topal, "Oruç tutarken en önemli öğünün sahur olduğu unutulmamalıdır. Sahur öğününde seçilecek besinlerin içeriği çok önemlidir. Çünkü sizi bütün gün ayakta tutacak iş performansınızı etkileyecek en önemli öğündür. Sahurda ağır bir menü seçmekte; çok hafif bir menü seçmekte sizi rahatsız eder. Sahurda 1,5 litre su içilmesi şarttır. Bu su ile birlikte menünüzde peynir, bol tahıllı ekmek (2-3 dilim), zeytin, 1 tatlı kaşığı bal veya reçel,1 bardak süt,1 yumurta, 3 adet kuru kayısı,5 adet ceviz yer alabilir. Böylece sahur yemeğinizi en ideal şekilde geçirebilirsiniz" ifadelerini kullandı. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title