Haberler

Ramazan Ayında Çocukların Vazgeçilmezi "Küpecik"

Kütahya'da iftardan sonra altışarlı gruplar halinde bir araya gelen ve kapı kapı gezen çocuklar, "küpecik" manisi okuyarak şeker, çikolata ile para topluyor Çocuklar topladıkları parayla bakkala gidip alışveriş yaptıktan sonra kendi aralarında oturup yiyorlar Araştırmacı yazar Kalyon: "Bu olay, insanları.

RAMAZAN DOĞAN - Kütahya'da yaklaşık 200 yıldır sürdürülen gelenek kapsamında iftardan sonra gruplar halinde kapı kapı gezen çocuklar, "Küpecik" manisi okuyarak şeker, çikolata ve harçlık topluyor. Bu gelenek, çocuklara her ramazan gününde adeta bayram sevinci yaşatıyor.

Çocukların iftar ile teravih namazı arasındaki vakitte gruplaşarak sürdürdüğü Küpecik geleneği, genellikle mahallelerde miniklerin bir başkan öncülüğünde toplanmasıyla gerçekleştiriliyor.

Evlere giden çocuklar, mani söyledikten sonra kapıyı açan kişiden harçlık istiyor. Mahalle sakinleri, çocuklara ya para ya da şeker, çikolata, çerez vererek onları elleri boş göndermiyor.

Yatsı ezanı okunduktan sonra harçlıklarıyla bakkallardan yiyecek, içecek satın alan minikler hem bunları hem de evlerden topladıklarını beraberce yiyor.

-"Toplum psikolojisini öğrenmek için çocuklara faydalıdır"

Araştırmacı yazar Mustafa Kalyon (83), AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu geleneğin çocukluğunda kendisinin de dahil olduğu gruplar tarafından sürdürüldüğünü söyledi.

O yıllarda ramazan aylarında bu geleneğin bir neşe kaynağı olduğunu anımsatan Kalyon, "Küpecik için kapıyı çaldığımız zaman, evin hanımı ses vermezdi. Biz de sesimizi inceltir, kadın sesine benzeterek, 'Ayşe hanım evde misin?' gibi sözlerle seslenirdik. Karşı taraf kapıyı açınca hemen ayağımızı kapının aralığına koyup maniyi söyler ve harçlık isterdik" dedi.

Kalyon, eskiden bir sokakta en fazla 15-20 ev olduğunu ve gruplaşmaların bu evlerin çocukları arasında yapıldığını anlattı.

Küpecik geleneğinde her gruba bir başkan seçilmesinin şart olduğunu ifade eden Kalyon, "Bu olay, insanları daha çocukluktan birlik, beraberliğe ve kardeşliğe teşvik edicidir. Başkan seçilmesi ve ona tabi olunması da hayatı öğrenme adına, toplum psikolojisini öğrenmek için çocuklara faydalıdır" diye konuştu.

Kalyon, geleneğin yaklaşık 200 yıllık olduğunu sözlerine ekledi.

Küpecik manisi

Kütahyalı çocukların evlerden harçlık isterken söylediği Küpecik manisi şöyle:

"Heey! Küpecik, küpecik, yağdan baldan küpecik

Yağ olmazsa bal olsun, ev sahibi sağ olsun

Ev sahibi, evde misin? Evde değil, dağda mısın?

Dağda yılan kışlasın kışlasın

Allah biricik çocuğunuzu bağışlasın

Al yanaklı yenge, bal yanaklı yenge

Merdivenden in de gel, in de gel

Bizim sarı beşlikleri al da gel, al da gel

Kapı altında tırtıl, beşliği ver de kurtul." - Kütahya

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kütahya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title