Haberler

Rahvan Atları Koşusu'nda Ödüller Sahiplerini Buldu

Bursa’da Büyükşehir Belediyesi ile Rahvan At Yarışçıları Birliği tarafından bu yıl 12.’si gerçekleştirilen ve Türkiye genelinden 213 binicinin katıldığı koşularda dereceye girenler ödüllerine kavuştu.

Bursa'da Büyükşehir Belediyesi ile Rahvan At Yarışçıları Birliği tarafından bu yıl 12.'si gerçekleştirilen ve Türkiye genelinden 213 binicinin katıldığı koşularda dereceye girenler ödüllerine kavuştu.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ve Ak Parti Milletvekili Zekeriya Birkan'la birlikte Rahvan at yarışçılarına ödüllerini veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı ve Bursa'nın kimliğini yansıtan atçılık geleneğine sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi. Bursa'ya hizmetleriyle değer katan Büyükşehir Belediyesi, ecdat emaneti kültürel değerlere de sahip çıkıyor. Bursa'da 1000 yıllık geleneği bugünde yaşatarak rahvan at yarışçılığı kültürüne emek veren rahvan atı yetiştiricileri, Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Rahvan At Yarışçıları Birliği tarafından gerçekleştirilen koşunun sonunda ödüllerini törenle aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Ürünlü'deki Rahvan tesislerinde düzenlenen törende, 213 yetiştiriciyi tebrik ederek, geleneksel kültüre sağladıkları katkı, yarışlardaki başarıları nedeniyle para ve kupa ödülü takdim etti.

Osmanlı'nın başkenti, UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi'ne giren Bursa'nın tarihi ve kültürel birikimiyle kalkınmasını istediklerini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ecdat yadigarı bin yıllık geleneğin geleneksel olarak düzenlenen yarışlarla Bursa'da yeniden yaşatıldığını belirtti.

Başkan Altepe, Bursa'nın kurtuluşu törenlerinde de vatandaşların beğenisine sunulan rahvan atlarının, Bursalılara tarihi kahramanlıkları hatırlattığını anlatarak, "Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa'nın kültürel miras çalışmalarını geleceğe taşımaya yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Ecdadın emaneti tüm değerlerimize, tarihi eserlerin yanında soyut mirasımıza da sahip çıkıyoruz. İhsan Gür ve ekibi, Bursa'da rahvan atı kültürüne yoğun emek vererek bu sporu tekrar canlandırdı. Bizler de en güzel tesisleri yapacağız" diye konuştu.

Başkan Altepe, rahvan kültürünü anlattığı konuşmasında, "Rahvan atları, yürüyüşü ve asilliği ile asırlardır atlı süvarilerin ve at binicilerinin gözdesi oldu. Bu atlar, şeceresi bilinen, rahvan özelliği olan, geçmişiyle bir sıfatı olup künyesi bulunan, özenle yetiştirilen Türk atlarıdır. Rahvan yarışları bugün bütün Türkiye'de yaygın olarak yapılıyor. Rahvan atları ile ilgili organizasyonlar önceleri köylerde yapılırdı. Osmangazi Belediye Başkanlığımız döneminde başlattığımız uygulama ile bu kültürün şehir içinde de yaşatılabileceğini gösterdik, göstermeye de devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Bursa'nın tarihi bir geleneğe de ev sahipliği yaptığını sözlerine ekleyen Başkan Altepe, "Bu kültürel mirasımızın geleceğe taşınmasında önemli rol üstlenen rahvan atçılarımıza teşekkür ediyoruz. Bugün bu kültürümüzün gönüllü elçisi olan 213 rahvan atçısına ödüllerini vermenin sevincini yaşıyoruz" dedi.

Vali Münir Karaloğlu ise, Rahvan Atları Koşusu'nun Bursa'ya yakıştığını söyledi. Geçen sene de Rahvan koşularına katıldıklarını, bu sene yarışların daha düzenli bir alanda yapılmasından mutluluk duyduklarını belirten Vali Karaloğlu, "Verdiği destekler nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Zannediyorum tesisleşme çalışmaları devam ediyor. Tribünlerin inşası sürüyor. Gelecek sene inşallah daha mükemmel bir pistte bu yarışmaları yapmış olacağız. Ödül alan tüm yarışçılarımızı tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

Bursa Rahvan Atçılık Kulübü Başkanı İhsan Gür de kendilerine ve rahvan at yetiştiriciliği kültürüne destek veren Başkan Altepe'ye teşekkür ederek, geleneksel mirasın önemine dikkati çekti. Gür, rahvan atı sporunun tarihini anlatarak, "Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'da bu geleneğe sahip çıktı. Başkan Altepe'nin katkıları sayesinde bu geleneği 12. kez yaşatıyoruz. Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. Bursa'da tarihinden sporuna kadar her alanda önemli işlere imza atan Başkan Altepe, Bursa için bir şanstır" ifadelerini kullandı.

Başkan Altepe, Vali Münir Karaloğlu, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve AK Parti Milletvekili Zekeriya Birkan, konuşmaların ardından rahvan at yetiştiricilerine para ödüllerini ve kupalarını verdi.

Koşulara bu yıl Ege Bölgesi'nin tamamı başta olmak üzere Türkiye'nin büyük bir kısmından katılım oldu. Baş, Başaltı, Büyük Orta, Küçük Orta, Deste, Dörtlü Taylar, Üçlü Taylar, İkili Taylar, İthal Rahvan, Yerli Arap ve Yerli Doludizgin branşlarında yapılan yarışlarda dereceye girenler toplam 90 bin TL parayla ödüllendirildi. Yarışlarda ilk 4'e girenler, para ve kupa ödüllerini sevinçle aldı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Münir Karaloğlu Recep Altepe Türkiye Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title