Haberler

Rahmi Koç'tan Üçüncü Müze Cunda'ya

Rahmi KOÇ, KİLİSEYİ MÜZE YAPTI BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'ne bağlı Alibey (Cunda) Adası'nda, kaderine terkedilen Taksiyarhis Kilisesi, müze olarak restore edilerek ziyarete açıldı.

Rahmi KOÇ, KİLİSEYİ MÜZE YAPTI

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'ne bağlı Alibey (Cunda) Adası'nda, kaderine terkedilen Taksiyarhis Kilisesi, müze olarak restore edilerek ziyarete açıldı. Ayvalık'ın en önemli yapılarından biri olan ve define avcıları tarafından talan edilen tavanındaki mühüre göre, yapımı 1873'e kadar giden Taksiyarhis Kilisesi, uzman resteratörler ve sanatçıların ince işçiliği ve çağdaş mühendislik teknikleri ile yeniden hayata döndürülüp, müze olarak sessiz sedasız açıldı. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'nın İstanbul ve Ankara'nın ardından üçüncü müzesi olarak kabul edilen yeni müzenin koleksiyonu arasında eski otomobiller, motosiklet ve bisikletler, buharlı iş makinaları, denizcilik araç ve gereçleri, çocuk oyuncakları, bebek oyuncakları, geçmişten günümüzü saat, daktilo ve fotoğraf makinaları modelleri, oyuncak araba modelleri, geçmişten günümüze önemli yapıların modellerive maketleri, günlük yaşamda kullanılan ev araç ve gereçlere yer verildi. Neo klasik mimari üslubundaki tek kubbbeli bazalika tipindeki kilisenin, orijinal yapısı bire bir korunarak, balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri ve ikonaları aslına uygun olarak yeniden düzenlenen müzeye, ziyarete açılmasının ilk gününde Ayvalıklılar yoğun ilgi gösterdi. Bakımsızlık nedeniyle viraneye dönen yapının, yeniden Cunda'ya kazandırılmasının turizme olumlu katkı yapması, özellikle kültür turizmini canlandırmasını beklediklerini söyleyen Mimar Müjdat Soylu, Ayvalık,

Taksiyarhis Kilisesi'in de müze olarak hizmete girmesiyle ilçenin birçok turizm bölgesini kıskandırabilecek kültürel zenginliğe kavuştu. Geçmişimize ve kültürümüze sahip çıkılması, bizleri mutlandırıyor dedi.

Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'nca 2012 yılı başında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden yap-işlet-devret usulüyle 49 yıllığına kiralanan Taksiyarhis Kilisesi'nin 9 milyon lira harcanarak restore edildi. Müzenin, 31 Mayıs'ta Türkiye'den ve dünyadan önemli isimlerin katılacağı VIP bir davetle gerçekleştirileceği açıklanmış daha sonra, Soma'daki maden faciası nedeniyle ertelendiği bildirilmişti.

ŞAPEL VE DEĞİRMENİ DE RESTORE ETTİ

Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı, daha önce de Ayvalık'ta pek çok restorasyon yapmıştı. Cunda adasındaki harap bir şapeli (Yannis) ve değirmeni de restore ettiren Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı, 2007 yılında Coca-Cola'nın CEO'su Muhtar Kent'in anne-babasının adını verdiği verdiği 'Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi'ni hizmete açmıştı. Muhtar Kent, merhum babasından kalan 1300'den fazla kitabı bağışlamıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muhtar Kent Cunda Adası Rahmi Koç Ayvalık Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title