Haberler

Rahim, Mesane ve Rektumu Sarkmış Hastanın Ameliyatı Robotla Yapıldı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Çetinel, rahmi de koruyarak bütün organ toparlanması ameliyatının ilk kez robotla başarıyla yapıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Çetinel, yazılı açıklamasında, 60 yaşındaki Hatice Alkaya'nın, uzun süredir mustarip olduğu total organ sarkmasından dolayı şikayetlerinin iyice artması üzerine hastaneye başvurduğunu belirtti.

Açıklamada, hastanın yapılan muayenesinde hemen ameliyat olması gerektiği anlaşılarak, operasyonunun robotik cerrahi ile gerçekleştirilmesine karar verildiğini ifade eden Çetinel, bu sarkmaların kadınların sosyal hayatını etkileyen bir durum olduğunu ve rahatsızlığın günümüzde başarı ile tedavi edildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Çetinel, pelvik tabanını oluşturan kasların ve bağ dokularının hasarıyla gelişen pelvik taban bozukluklarının organ sarkmalarına neden olduğunu ve bu durumun da idrar kaçırmaya yol açabildiğini ifade ettiği açıklamada, şu bilgileri verdi:

'Pelvik organ sarkmaları pelvik organ, pelvis içindeki organ sarkmaları oldukça sık görülen bir durumdur. Biz bunları mesane sarkmaları, rektum bombeleşmeleri ya da rahim sarkmaları şeklinde sınıflandırıyoruz. Hatice Alkaya hem rahmi hem mesanesi hem de rektumu sarkmış bir hastaydı. Total sarkma diyoruz. Böyle bir hastamızdı.

Rahim sarkmaları, yüzde 5 ya da 10 oranında görülmektedir. Bu ameliyatı robotik cerrahiyi kullanarak ilk kez yaptık. Rahmi de koruyarak bütün organ toparlanması ameliyatı ilk kez robotla yapıldı. Daha az kesi, daha az kanama ve ağrı ile hastalara büyük konfor sunan 'da Vinci' ile rektum, mesane ve rahmi sarkmış bir hastanın ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.'

Açıklamada, rahim sarkmasının rahim alınmadan da tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Çetinel, bu ameliyatın robotla yapılmasının pek çok avantajı olduğunu, çünkü robotun kollarının 540 derece dönmesinin ameliyat alanını büyüttüğünü ve bunun da ameliyatın başarılı olmasında önemli rol oynadığını vurguladı.

Prof. Dr. Çetinel, hastanın kısa sürede iyileştiğini ve sosyal hayata döndüğünü kaydederek, robotik cerrahi ile yapılan ameliyatların yaygınlaşacağını bildirdi.

(HTC-DÜR-ŞP) - İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title