Haberler

Rafsancani'nin, Oğlunun Yargı Sürecine Müdahale Ettiği İddiaları

İran'ın eski cumhurbaşkanı ve Devletin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin, hapis cezasına çarptırılan oğlu Mehdi Haşimi'ye söylediği "Yakında özgür olacaksın" sözleri tepkiyle karşılandı.

İran'ın eski cumhurbaşkanı ve Devletin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin, hapis cezasına çarptırılan oğlu Mehdi Haşimi'ye söylediği "Yakında özgür olacaksın" sözleri tepkiyle karşılandı.

Rafsancani'nin yolsuzluk yaptığı iddiasıyla 10 yıl hapis cezasına mahkum edilen oğlu Mehdi Haşimi'ye "Yakında özgür olacak ve hizmetlerine devam edeceksin" demesi yargıya müdahale olarak yorumlanırken ciddi tartışmalara da neden oldu.

Rafsancani'nin ailesine ait internet sitesinde yayınlanan görüntülerin, Rafsancani'nin iki gün önce başkent Tahran'daki Evin Cezaevi'ne konulan oğlu Mehdi Haşimi'yle vedalaşmasına ait olduğu tahmin ediliyor.

Yükselen tepkiler üzerine konuyla ilgili açıklama yapan İran Yargı Erki Başkanı Ayetullah Sadık Amuli Laricani, "Önceki yetkililer veya onların yakınları aleyhinde hüküm verildiği algısı oluşturulmamalıdır. Yargının kararlarını sorgulamak ve yargıyı yıpratmak için veda videoları hazırlanmamalıdır" dedi.

Aynı internet sitesinde yayınlanan görüntüde Rafsancani, İstihbarat Bakanlığı'nın, oğlu Mehdi Haşimi'ye dini lider Ayetullah Ali Hamaney'den af talebinde bulunmasını telkin ediyor ve aksi takdirde 30 bin sayfalık dava dosyasının inceleneceği tehdidinde bulunuyor.

Rafsancani, oğlu Mehdi'nin af talebiyle ilgili kendisine gelip "Böyle bir talebe karşı olmama rağmen siz ve Devrim Rehberi Hamaney böyle yaklaşım sergilerseniz buna bir sözüm olamaz" dediğini buna karşılık kendisinin de "Bu konuda Rehber'le meşveret etmeliyim" cevabını verdiğini aktarıyor.

Hamaney'in konuyla ilgili kendisine "oğlunun affedilmesini istiyorsan talepte bulunmalısın" mesajını verdiğini belirten Rafsancani, kendisinin de dini lider Hamaney'e "Eğer 15 yıl süren ve tüm dünyaya yayılan bir dava dosyası için af talebinde bulunursam hem size hem de bana zararı olur. Size 'arkadaşını kolladı', bana da 'siyasi nüfuzunu kullandı', diyecekler" ifadesini kullandığını söylüyor.

Hamaney'e "Bu konuda yapacağınız en büyük yardım, dirayetli ve özgür bir hakimin başkanlığında bağımsız ve kamuoyuna açık bir mahkemede adil bir yargılanmanın yapılmasını temin etmenizdir" dediğini aktaran Rafsancani, böyle bir mahkemenin kurulması ve adil yargılanma durumunda, oğlu Mehdi'nin suçlu olup olmadığının halk tarafından görüleceğini, suçlamaların yalan veya doğru olduğunun ortaya çıkacağını söylediğini belirtiyor.

Rafsancani, videodaki sözlerinin devamında Hamaney'in bu isteği kabul ettiğini söylese de sonrasında ne olduğuna ve böyle bir mahkemenin kurulup kurulmadığına değinmiyor ve konunun detaylarına girmek istemediğini ifade ediyor.  Eski Cumhurbaşkanı'nın bu sözlerinin Hamaney'den talep ettiği "bağımsız ve tarafsız bir mahkeme kurma" sözünün tutulmadığı anlamına geldiği yorumları yapılıyor.

Rafsancani'nin oğlu Mehdi Haşimi, Norveç'li bir petrol şirketine aracılık etmek ve rüşvet almakla 15 yıl önce suçlanmış ve 15 yıl süren yargı sürecinden sonra mart ayında verilen kararla 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mehdi Haşimi, iki gün önce de Evin Cezaevi'ne konulmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Ayetullah Ali Hamaney Haşimi Rafsancani İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title