Haberler

Uluslararası Af Örgütü: PYD ve YPG Savaş Suçu İşliyor

Güncelleme:

Uluslararası Af Örgütü, PYD ile askeri kanadı YPG'nin ülkenin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirerek savaş suçu işlediğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile askeri kanadı YPG'nin ülkenin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirdiğini, bölge sakinlerini zorla yerlerinden ederek insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediğini bildirdi.

"GİDECEK YERİMİZ YOK"

Örgüt tarafından yayınlanan "Gidecek yerimiz yok" başlıklı raporda, Suriye'nin kuzeyindeki özellikle Arap ve Türkmen köylerinin PYD'nin yönetimindeki özerk idare tarafından ateşe verildiği ve köylülerin de bölgeyi terk etmesi için ölümle tehdit edildiği vurgulandı.

Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin kontrolündeki 14 köy ve ilçede geçen yaz araştırma yapan Uluslararası Af Örgütü ekibi tarafından hazırlanan raporda, bölgeye ait uydu görüntüleri ile bölgedeki görgü tanıklarının ifadelerine de yer verildi.

KÖYLÜLER YERLERİNDEN EDİLDİ

Raporda, uydu görüntülerinde, Haziran 2014'te 225 hanesi bulunan bir köyün, bir yıl içinde yüzde 94'ünün tahrip edilerek, Haziran 2015'te ise sadece 14 binanın bulunduğunun görüldüğüne dikkat çekildi. Af Örgütü'nün raporunda, IŞİD'in kontrolündeki bölgenin Şubat 2015'te YPG'nin kontrolüne geçmesiyle, bölgedeki evlerin yıkımına başlandığı ve köylülerin de yerlerinden edildiği kaydedildi.

"YPG TEHDİT ETTİ"

Öte yandan raporda, Af Örgütü'ne konuşan bazı sivillerin, bölgeyi terk etmedikleri halde IŞİD unsurlarını hedef alan ABD'nin liderliğindeki uluslararası koalisyonun hava saldırılarına maruz kalmakla YPG tarafından tehdit edildiklerini dile getirdiklerinin altı çizildi.

Raporda örgüt, YPG'nin bölge sakinlerini IŞİD destekçisi olmakla suçladığını ve bölgeyi terk etmedikleri halde köylülerin kurşuna dizilmekle tehdit edildiğini vurguladı.

Raporda, Af Örgütü ekibine açıklamada yapan Suriyeli bir köylünün, "Bizi evden çıkardılar, evimizi yakmaya başladılar. Buldozerler getirdiler. Tüm köy yerle bir edilene kadar tek tek evleri yıktılar." ifadesine yer verilirken, Safwan isimli bir başka köylünün ise, "Bölgeden ayrılmamız gerektiğini söylediler. Eğer gitmezsek, ABD'li koalisyona bizim terörist olduğumuzu söyleyeceklerini ve onlar da uçaklarını göndererek bizi ve ailelerimizi vuracağını söylediler." açıklaması aktarıldı.

"EVİMİZİ YAKSANIZ BİLE BURADA KALACAĞIM"

YPG'nin ayrıca evlerini boşaltmak istemeyenlere yönelik yaptığı muameleye de dikkat çekilerek, raporda, Bassma isimli bir başka bölge sakininin, "Kayınpederimin evine benzin döktüler. Kayınvalidem evden çıkmayı reddediyordu ve onun etrafına benzin döktüler. Babamı bulup, ellerine vurmaya başladılar. Ben de, 'Evimi yaksanız bile buraya çadır kuracağım. Burası benim evim. Evimde kalacağım.' dedim." ifadelerine yer verildi.

"ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİDİR"

Örgüt, benzer muamelenin çoğunlukla Arap ve Türkmen kökenli Suriyelilere yapıldığını kaydederken, bölgenin bazı Kürt sakinlerinin de benzer muamelelere maruz kaldığına işaret etti.

Görgü tanıklarının ifadelerine ilişkin YPG'den Af Örgütü'ne yapılan açıklamada ise, bölge halkının güvenliğinin sağlanması kapsamında köylülerin başka yerlere taşındıklarının iddia edildiği kaydedildi.

Ancak örgüt, çatışmalardan etkilenmeyen köylerin sakinleriyle yaptığı mülakatlarda, bazı köylülerin, çatışmalardan etkilenmedikleri halde bile yerlerinden edilmeye zorlandığını dile getirdiğine raporunda yer verdi. Örgüt, "Mecburi askeri gereklilik olmadan sivilleri zorla yerlerinden etmek, uluslararası hukukun ihlalidir." dedi.

"YPG BUNA BİR SON VERMELİ"

PYD'nin ABD'nin bölgedeki önemli müttefikleri arasında yer aldığına dikkat çekilen rapora ilişkin Uluslararası Af Örgütü'nün kıdemli kriz danışmanı Lama Fakih'in yaptığı açıklamada da, "Sivillerin evlerini kasıtlı şekilde yıkarak, köylerin tamamını yakarak, savunabilir askeri bir zemin olmadan köylüleri yerlerinden ederek YPG, otoritesini suistimal ederken, uluslararası insani hukuku yüzsüzce küçümsüyor. Bu, savaş suçları işlediği anlamına geliyor. YPG, bir an önce yasa dışı olarak sivillerin evlerini yıkmaya son vermeli, yasa dışı olarak evleri yıkılan tüm sivillerin zararını karşılamalı ve sivillerin evlerine geri dönüşleri ile evlerinin yeniden inşasına izin vermelidir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Demokratik Birlik Partisi Suriye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (2)

ASİ LİCELİ:

KÜRTLERİN KAFASI KESİLİRKEN KİMSE SAVAŞ SUÇUNDAN BAHSETMESİN O KADARKÜRT OLMAK BİR LUTUFTUR

13
13
yanıtYanıtla
turkogul turkMobil-ANDROID:

alevilerden hersey beklenir

3
7
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title